Pušio, pio kafu i jeo čokoladice dok je zverski kasapio staricu: Iz kuće odneo devize, dukate i mobilni telefon!

30.09.2023

08:00

0

Za svirepo ubistvo Hristine Ilić na 40 godina zatvora osuđen je Goran Mikuljević iz Smederevske Palanke

Pušio, pio kafu i jeo čokoladice dok je zverski kasapio staricu: Iz kuće odneo devize, dukate i mobilni telefon!
Ilustracija - Copyright Privatna arhiva Google maps Pixabay Profimedia

Devizna penzionerka Hristina Ilić, tada osamdesetogodišnjakinja, zverski je ubijena na današnji dan pre tačno šest godina u svojoj kući u selu Porodin kod Žabara.

Udarena je metalnom štanglom u glavu, od čega joj je pukla lobanja. Na telu je imala više desetina uboda nožem, jer je napadač mučio kako bi mu odala gde drži novac i zlato. On je pušio, pio kafu i jeo čokoladice dok je ubijao staricu. Za ovaj zločin pravosnažno je na 40 godina zatvora osuđen Goran Mikuljević iz Smederevske Palanke.

Svirepo ubistvo dogodilo se 30. septembra 2017. godine, u Hristininoj porodičnoj kući u kojoj je bila sama, jer je snaja, udovica njenog sina, boravila u banji Trepča. Beživotno telo starice pronašli su njen drugi sin i unuk i odmah pozvali policiju.

Telo nesrećne žene bilo je u lokvi krvi, jer je imala više uboda nožem u vrat i po telu, a preko usta joj je bila zalepljena selotejp traka. Prema nalazima obdukcije, devizna penzionerka Hristina je izdahnula tek posle bekstva napadača, usled krvarenja iz mnogobrojnih rana.

Motiv ovog zločina bilo je koristoljublje, jer je optuženi iz žrtvine kuće odneo 4.200 evra, osam dukata i mobilni telefon.

Na tavanu je našao i nadzorni sistem na koji su bile povezane kamere i odneo ga sa sobom. Snimci sa kamere postavljene na komšijskoj kući i biološki tragovi, međutim, doveli su do njega, pa je uhapšen u januaru naredne godine, tri meseca posle zločina.

Nekoliko uboda u vrat

Apelacioni sud u Kragujevcu, na žalbu Višeg javnog tužilaštva, u septembru 2019. preinačio je prvostepenu presudu Višeg suda u Požarevcu kojom je optuženi Goran Mikuljević osuđen na 30 godina zatvora. Do preinačenja je došlo jer je već počinio ubistvo i u okolini Velike Plane, za koje je osuđen na 15 godina.

Mislio da ima 100.000 evra u kući

Goran Mikuljević je na saslušanju posle hapšenja priznao zločin.

- Znao sam da će Hristina te noći biti sama, jer sam čuo da je njena snaja, s kojom živi, otputovala u banju. U Porodinu se pričalo da ima 100.000 evra u kući, pa sam odlučio da je opljačkam. Trebao mi je taj novac. Upao sam u njenu kuću i počeo da je ubadam nožem da bi mi rekla gde drži novac i zlato. Našao sam samo 3.000 evra u kešu, devet dukata i nešto zlatnog nakita. Nisam nameravao da ubijem staricu, samo da je nateram da mi prizna gde drži pare. Onako ranjenu sam je na kraju vezao selotejpom, zapušio joj usta i odvukao je u kupatilo, a onda sam pobegao. Hristina je u međuvremenu iskrvarila i umrla. Žao mi je - kazao je Goran na saslušanju.

Policija je odmah posumnjala da je žrtva poznavala ubicu i da je u pitanju njoj bliska osoba. Verovalo se i da je zločin počinilo više ljudi, ali je osuđen samo Mikuljević.

Privatna arhiva
Hristina Ilić

- Imamo zabaležen trenutak kada su dvojica napadača ušla i izašla iz kuće. Pored toga, na mestu zločina pronađeni su brojni tragovi, tako da očekujemo i rezultate DNK analiza - rečeno je iz policije posle zločina jer se pouzdano znalo da je u kući bilo više napadača.

Obukcija tela Hristine Ilić pokazala je da je usmrćena sa nekoliko uboda u vrat, a da je pre toga nožem ubadana po celom telu, kao i da je, najverovatnije, drškom od noža udarana u glavu.

Napadaći su znali da Hristina živi u kući sa snajom, suprugom njenog pokojnog sina Miroslava. Oni su sačekali da Hristinina snaja otputuje, pa su posle toga upali u kuću i počinili grozan zločin.

U lokvi krvi pored WC šolje

Telo nesrećne žene pronašli su njen drugi sin Momčilo i unuk Dušan. Oni su je u lokvi krvi pronašli pored WC šolje sa selotejpom preko usana. Pretpostavlja se da je Hristina ubijena u dnevnoj sobi, a nakon toga, sudeći po tragovima, odvučena u kupatilo i bačena pored WC šolje.

Hristinin sin Momčilo ispričao je da je bio zgrožen onim što je zetekao.

- Iskreno verujem da je majku ubio neko ko ju je poznavao. Ali, njena kuća je bila potpuno opljačkana pre šest godina, kada mi nismo bili tu. Lopovi su tada odneli sve što je iole vredelo. Majka je bila veoma uplašena, zbog čega je i postavila kamere oko kuće - rekao je Momčilo.

Goranu ovo nije prvi zločin, jer je već ubio jednu ženu, zbog čega je izdržao kaznu od 14 godina u "Zabeli", a dve godine ranije izašao je na slobodu. Hristina, koja je radni vek provela u Nemačkoj činila mu se kao lak plen, jer je bila u godinama i teško se kretala.

Posle ubistva Hristine Ilić, mnogi meštani Porodina bili su u strahu jer napadač nije odmah uhapšen, pa su se pitali ko je sledeći. Zbog tog straha Hristinina snaja spavala je u komšiluku, a zatim je otišla kod dece u inostranstvo. Posle hapšenja Mikuljevića svi su odahnuli.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike