Zversko ubistvo u Porodinu: Staricu mučio, oblepio joj selotejp preko usta, pa je nožem ubadao po vratu i telu!

30.09.2022

06:00

0

Goran Mikuljević pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora za ubistvo devizne penzionerke Hristine Ilić

Zversko ubistvo u Porodinu: Staricu mučio, oblepio joj selotejp preko usta, pa je nožem ubadao po vratu i telu!
Hristina Ilić 2 - Copyright Privatna arhiva Google maps

Devizna penzionerka Hristina Ilić, tada osamdesetogodišnjakinja, zverski je ubijena na današnji dan pre tačno pet godina u svojoj kući u selu Porodin kod Žabara. Ona je udarena metalnom štanglom u glavu, od čega joj je pukla lobanja. Na telu je imala više desetina uboda nožem, dok je napadač mučio, kako bi im odala gde drži novac i zlato. On je pušio, pio kafu i jeo čokoladice dok je ubijao staricu, kako je pokazala istraga. Za ovaj zločin pravosnažno je na 40 godina zatvora osuđen Goran Mikuljević iz Smederevske Palanke.

Svirepo ubistvo dogodilo se 30. septembra 2017. godine, u Hristininoj porodičnoj kući u kojoj je ona bila sama, jer je snaja, udovica njenog sina, tih dana bila u banji Trepča. Beživotno telo starice pronašli su njen drugi sin i unuk i odmah pozvali policiju.

Telo nesrećne žene bilo je u lokvi krvi, jer je imala više uboda nožem u vrat i po telu, a preko usta joj je bila zalepljena selotejp traka. Prema nalazima obdukcije, starica je izdahnula tek posle bekstva napadača, usled krvarenja iz mnogobrojnih rana.

Motiv ovog zločina bilo je koristoljublje, jer je optuženi iz kuće ubijene, za koju je znao da je devizna penzionerka, odneo 4.200 evra, osam dukata i mobilni telefon.

On je na tavanu našao i nadzorni sistem na koji su bile povezane kamere i odneo ga sa sobom. Međutim, snimci sa kamere postavljene na komšijskoj kući i biološki tragovi doveli su do njega, pa je uhapšen u januaru naredne godine i to tri meseca posle zločina.

Povećana mu kazna

Apelacioni sud u Kragujevcu, na žalbu Višeg javnog tužilaštva, u septembru 2019. godine preinačio je prvostepenu presudu Višeg suda u Požarevcu, kojom je optuženi Goran Mikuljević osuđen na 30 godina zatvora. Do preinačenja je došlo, jer je on već počinio jedno ubistvo, u okolini Velike Plane, za koje je osuđen na 15 godina zatvora.

Mislio da ima 100.000 evra u kući

Goran Mikuljević je na saslušanju posle hapšenja priznao zločin.

- Znao sam da će Hristina te noći biti sama, jer sam čuo da je njena snaja, s kojom živi, otputovala u banju. U Porodinu se pričalo da Hristina ima 100.000 evra u kući, pa sam odlučio da je opljačkam, trebao mi je taj novac. Upao sam u njenu kuću i počeo da je ubadam nožem da bi mi rekla gde drži novac i zlato. Našao sam samo 3.000 evra u kešu, devet dukata i nešto zlatnog nakita. Nisam nameravao da ubijem staricu, samo da je nateram da mi prizna gde drži pare. Onako ranjenu sam je na kraju vezao selotejpom, zapušio joj usta i odvukao je u kupatilo, a onda sam pobegao. Hristina je u međuvremenu iskrvarila i umrla. Žao mi je - kazao je Goran na saslušanju.

Policija je odamh sumnjala da je Ilićeva ubicu poznavala odranije i da je u pitanju njoj bliska osoba Verovalo se i da je zločin počinilo više ljudi, ali je osuđen samo Mikuljević. Iz kuće je ukradeno oko pet hiljada evra, niska dukata i zlatni nakit.

Privatna arhiva
 

- Imamo zabaležen trenutak kada su dvojica napadača ušli i izašli iz kuće. Pored toga, na samom mestu zločina pronađeni su brojni tragovi, tako da očekujemo rezultate i DNK analiza – rekao je posle zločina izvor iz policije, koji je dodao da se pouzdano zna da je u kući bilo više napadača.

Obukcija tela Ilićeve pokazala je da je ona usmrćena sa nekoliko uboda u vrat, a da je pre toga nožem ubadana po celom telu, kao i da je, najverovatnije, drškom od noža, udarana u glavu.

Napadaći su znali da Hristina živi u kući sa snajom, suprugom njenog pokojnog sina Miroslava. Oni su sačekali da Hristinina snaja otputuje, pa su tek posle toga upali u kuću i počinili grozan  zločin.

U lokvi krvi pored WC šolje

Telo nesrećne žene pronašli su njen drugi sin Momčilo i unuk Dušan. Oni su nesrećnu ženu, u lokvi krvi, pronašli pored WC šolje sa selotejpom preko usana. Pretpostavlja se da je Hristina ubijena u dnevnoj sobi, a nakon toga, sudeći po tragovima, odvučena u kupatilo i bačena pored WC šolje.

Hristinin sin Momčilo, koji je majku pronašao zajedno sa svojim sinom, ispričao je za medije da je bio zgrožen onim što je zetekao.

- Iskreno verujem da je Hristinu ubio neko ko je poznavao. Ali, kuća moje majke je bila potpuno opljačkana pre šest godina, kada mi nismo bili tu. Lopovi su tada iz našeg doma odneli sve što je iole vredelo. Majka je tada bila veoma uplašena, zbog čega je i postavila kamere oko kuće - rekao je tada novinarima Momčilo.

Goranu ovo nije prvi zločin, jer je već ubio jednu ženu, zbog čega je izdržao kaznu od 14 godina u "Zabeli", a dve godine ranije izašao je na slobodu. Hristina, koja je radni vek provela u Nemačkoj, inače devizna penzionerka, činila mu se kao lak plen, jer je bila u godinama i teško se kretala.

Posle ubistva Hristine Ilić, mnogi meštani Porodina bili su u strahu, jer napadač nije odmah uhapšen, pa su se pitali ko je sledeći na redu. Zbog tog straha Hristinina snaja spavala je u komšiluku, a zatim je otišla kod dece u inostranstvo. Posle hapšenja Mikuljevića svi su odahnuli.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike