Carinici u neverici: Zaustavili automobil stranih tablica i u belim čaršavima zatekli... (FOTO)

19.09.2023

10:49

0

Autor: J. S. J.

Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave za carinsku kontrolu, vozač i njegov saputnik rekli su da sa sobom nose samo lični prtljag

Carinici u neverici: Zaustavili automobil stranih tablica i u belim čaršavima zatekli... (FOTO)
Ilustracija - Copyright RINA

Carinici su 18. septembra 2023. godine na graničnom prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj dvojice putnika da među ličnim prtljagom prokrijumčare sedam vrednih pravoslavnih ikona.

Slučaj je otkriven kada je na red za redovnu kontrolu na ulazu u Republiku Srbiju pristigao automobil stranih registarskih oznaka, kojim su iz Grčke ka Nemačkoj putovala dvojica muškaraca, saopštila je Uprava carina.

Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave za carinsku kontrolu, vozač i njegov saputnik rekli su da sa sobom nose samo lični prtljag.

 

Međutim, tokom detaljnog pregleda, u gepeku vozila je pronađen i veliki kofer sa sedam starih ikona uvijenih u belo platno.

Nakon angažovanja stručnjaka potvrđeno je da su u pitanju ikone velike materijalne, istorijske i umetničke vrednosti, nastale najverovatnije krajem 18. i početkom 19. veka.

Ekspertiza je takođe pokazala da su ikone slikane na drvetu rukom istog ikonopisca, jajčanom tehnikom sa pozlatom u podlozi. Daljom analizom će biti utvrđena precizna starost, vrednost i poreklo zaplenjenih ikona.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike