Straže ispred zgrade u centru Smedereva: Stanari čuvaju svoje domove! (FOTO/VIDEO)

02.09.2023

20:00

0

"Čekamo izveštaj o statici zgrade i nadležne koji će ispitati instalacije", kaže Biljana Đokić, upravnica

Straže ispred zgrade u centru Smedereva: Stanari čuvaju svoje domove! (FOTO/VIDEO)
Zgrada u kojoj se dogodila eksplozija u Smederevu - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Printscreen 192.rs

Stanari zgrade u Ulici slobode u Smederevu u kojoj se preksinoć dogodila eksplozija čitav današnji dan proveli su ispred uništene višespratnice, jer još ne mogu da se vrate u svoje stanove. Oni će i noćas dežurati napolju i čuvati zgradu, jer su stanovi otvoreni, a mnogima su unutra ostale vredne stvari. O tome kada će moći u svoje stanove još se ništa ne zna.

Prema rečima Biljane Đokić, profesionalnog upravnika zgrade u Smederevu, ljudi iz Policijske uprave završili su svoj posao i otišli, a stanari su zatim sami preuzeli čuvanje zgrade.

 

 

- Jutros je bio i sudski veštak za statiku. Čekamo njegov izveštaj da bi znali da li je zgrada bezbedna. Ne znam kada će nam biti dostavljen izveštaj, ali bi on trebalo da bude poslat policiji, tužilaštvu i meni kao upravniku. Očekujemo, potom, i nadležne za proveru instalacija i svega drugog. Kad oni urade svoj posao i stignu oba izveštaja i ako bude sve u redu stanari će moći da se vrate u svoje stanove. Do tada ne - objašnja za 24sedam Biljana Đokić.

Problem je, kako objašnjava naša sagovornica, to što je vikend i veoma je teško doći do nadležnih. Zbog svega toga povratak stanara može da se prolongira za narednu nedelju.

Zgrada, inače, ima 24 stana i lokal, a svi stanari su zbrinuti ili su se sami snašli. Za one koji to nisu uspeli, grad je obezbedio smeštaj. Uprkos tome, većina ih po čitav dan provodi ispred zgrade, a za noć su predviđena dežurstva, sve dok ne budu smeli da se vrate u svoje domove.

Eksplozija je, da podsetimo, odjeknula sinoć oko 20.35 časova na petom spratu višespratnice. Đorđe Azarić (56), aktivirao je eksplozivnu napravu u zgradi i razneo se, a povređeni su brat i sestra, Nikola P. (27) i Miljana P. (24), koja je danas otpuštena iz bolnice.

Đorđe Azarić iz Smedereva sa nekoliko kilograma eksploziva pokušao je da "reši probleme" sa porodicom koju nije mogao da iseli iz svog stana na poslednjem, petom spratu zgrade na Trgu slobode. U stravičnoj eksploziji, Azarić je poginuo, dvoje njegovih podstanara je povređeno, a tragedija je mogla biti i veća, jer je detonacija bila tako silovita da je uništila i okolne stanove. Strahovita detonacija oštetila je i krovnu ploču i stanove na nekoliko sptarova.

Printscreen Drustvene mreže
Đorđe Azarić

Azarić je imao velike probleme sa podstanarima i stanom u kojem je i aktivirao eksploziv. On je od programerskog posla kupio taj stan u centru, dok je sam živeo u skromnoj kući.

- Pre deceniju je kupio tu garsonjeru, a pre tri godine je uselio porodicu koja je na početku plaćala kiriju. Međutim, ubrzo su promenili bravu i čovek nije mogao da uđe u svoj stan - priča prvi komšija.

Tako su mu ostali dužni 7.000 evra i žalio se i policiji i prijavljivao ih je. Računi su na njegovo ime, a oni ih nisu plaćali, pa su čak izvršitelji dolazili kako bi mu plenili imovinu.

Sa druge strane i povređeni u eksploziji imali su tešku životnu priču. Umrla im je majka, a zatim i sestra. Ostali su sami, bez novca i morali su da se isele, pa su zbog toga iznajmili stan, koji su plaćali dok su mogli.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike