Ekspanzija nasilja u Sremskoj Mitrovici: Hoće li sudstvo konačno reagovati?

23.08.2023

19:00

0

Javnost i građani Sremske Mitrovice očekuju da će nasilnici biti strogo kažnjeni, a ne da im se kao do sada "gleda kroz prste"

Ekspanzija nasilja u Sremskoj Mitrovici: Hoće li sudstvo konačno reagovati?
Ilustracija - Copyright Printscreen/Twitter/Kalabaster/Google map/Biljana

Nasilje u Sremskoj Mitrvici eskalira, a danas se pojavio novi uznemirujući snimak na kome se vidi muškarac kako nasrće na ženu nasred ulice. Pre toga, građani ovog grada bili su svedoci stravičnog nasilja tokom koga je muškarac brutalno napao svoju bivšu nevenčanu suprugu, a samo brzom i efikasnom intervencijom policije sprečena je tragedija. Uprkos tome što policija dobro radi svoj posao, lokalni pravosudni sistem očigledno se ne snalazi pod pritiskom i već dugo se suočava sa kritkama zbog popuštanja nasilnicima. Da li će i sudstvo konačno reagovati?

Na današnjem snimku, za koji nije poznato kada je nastao, vidi se muškarac bez majice kako se unosi u lice devojci, a potom je silovito glavom udario u njenu. Veći incident, očigledno, sprečila je devojka koja je pritrčala i stala između njih, a šta se nakon ovoga dogodilo, nije poznato.

 

 

I taj nasilnik je, brzom akcijom sremskomitrovačke policije uhapšen. Reč je o P. P. (27) iz Laćarka koji je smešten iza brave zbog fizičkog nasilja nad nevenčanom 24-godišnjom suprugom.  Društvenim mrežama kruži jeziv video-snimak na kom se vidi kako P. P. u alkoholisanom stanju glavom udara suprugu u glavu!

Lisice na ruke stavljene su danas i osumnjičenom za nasilje u porodici.

Sličan snimak nasilja nad ženom objavili su, da podsetimo, korisnici društvenih mreža, na kom se videlo kako muškarac napada svoju bivšu nevenčanu suprugu, a onda je ujeda za obraz. Dalje nasilje sprečili su mladići koji su naišli i oterali siledžiju. Ovaj nasilnik je uhapšen posle potrage.

Incident ispred bolnice

Nasilnik, identifikovan kao Damjan O., brzom reakcijom organa reda uhapšen je, nakon što je napao svoju bivšu suprugu K. M. na javnom mestu.

 

 

Incident se dogodio ispred sremskomitrovačke bolnice, gde je nasilnik prvo povukao žrtvu za kosu, a zatim je udario i pritisnuo njenu glavu o zid zgrade. Kako bi je dodatno maltretirao, nasilnik je žrtvu ugrizao za obraz. Napadač Damjan O. prethodno je imao zabranu prilaska žrtvi, ali je ignorisao sudsku odluku.  

Kao i uvek, posle odličnog i uspešnog rada policije, sudstvo sada ima ključnu ulogu u ovom slučaju, jer će odlučivati o sudbini uhapšenih nasilnika.

Wikipedia
Zgrada suda u Sremskoj Mitrovici

Ovaj slučaj se dogodio samo nekoliko nedelja nakon što je Sremsku Mitrovicu potresao drugi nasilni incident, kada je S .D. (36) napao svog oca mačetom nakon svađe. Ovaj slučaj dodatno ističe potrebu za odlučnom akcijom kako bi se zaštitili nevini građani i osigurala pravda za žrtve.

Dok javnost prati dalji razvoj ovih slučajeva, očekuje se da će sudstvo u Sremskoj Mitrovici preuzeti odgovornost i osigurati da nasilnici budu pravilno kažnjeni, čime će se poslati snažna poruka da takvo ponašanje neće biti tolerisano u društvu.

Naš portal je, da podsetimo, već pisao o tome kako su građani Sremske Mitrovice ostali u šoku kada su čuli da je u ovom gradu iz kućnog pritvora pobegao višestruko osuđivani kriminalac Miloš Pejaković, poznatiji po nadimku Zemunac.

Tom prilikom sudija Osnovnog suda u Sremskoj Mitrovici Nada Janković, koja je radila na njegovom slučaju, primila je u petak, 28. aprila 2023. godine, optužni predlog tužioca koji je predložio godinu i šest meseci zatvora.

Skandalozna odluka Nade Janković

Jankovićeva je zatim ekspresno za sredu 3. maja, prvi radni dan posle praznika, zakazala glavni pretres na kome je donela presudu kojom se Pejaković osuđuje na  godinu i tri meseca zatvora, uz obavezno lečenje od alkohola. Međutim, uz to mu je odredila procesnu meru zabrane napuštanja stana, što je skandalozno, s obzirom na njegov “bogat” dosije.

Printscreen/Profimedia
Ilustracija

Zanimljivo, po Zakonu o krivičnom postupku rok za dostavljanje poziva, odnosno za održavanje pretresa, minimum je osam dana od dana dostavljanja poziva, ali on u ovom slučaju nije poštovan, s obzirom na to da se odbrana saglasila sa tim. Da je, kojim slučajem, taj rok poštovan, Pejaković bi ostao u pritvoru i ne bi došlo do njegovog bekstva.

Drugim rečima, sudija Nada Janković je u kućni pritvor uputila opasnog kriminalca koji je u trenutku vršenja krivičnog dela bio pod uticajem alkohola i narkotika, a odranije je sklon napadima na obične građane, kojima je, između ostalog, pretio i oružjem.

Kako je naš portal nedavno otkrio, muž sudije Nade Janković i majka okrivljenog koji je dobio nesrazmerno malu kaznu za šesto krivično delo rade u istoj firmi. To je u startu bio dovoljan razlog da se sudija Janković izuzme iz ovog slučaja, što se nije desilo.

Prema pričama građana Sremske Mitrovice, suprug sudije Janković je ranije već dovođen u vezu sa iznudom novca za oslobađajuće ili blaže presude. Kako kažu, sudija Nada Janković, njen suprug i Pejakovićev advokat Jovica Kovačević su deo kriminalne grupe koja godinama na razrađen način iznuđuje novac za blaže i oslobađajuće presude.

Kako se takva praksa ne bi ponovila, javnost i stavnovnici Sremske Mitrovice očekuju da će nasilnici biti strogo kažnjeni, i da će dobra policijska praksa dobiti i svoj pravni epilog, a ne da sudije nasilnicima "gledaju kroz prste" i na taj način u opasnost dovode čitav grad.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike