Cela šema perača novca: Ojadili državu za 350 miliona, pa dobili pritvor i nanogvicu

23.08.2023

12:16

0

Autor: 24sedam

Ovo je šema rada kriminalne grupe

Cela šema perača novca: Ojadili državu za 350 miliona, pa dobili pritvor i nanogvicu
Copyright Foto VTJ

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu odredilo je pritvor do 30 dana dvojici osumnjičenih pripadnika grupe koja se sumnjiči da je vršenjem različitih krivičnih dela oštetila budžet Srbije za više od 350 miliona dinara.

Pritvor je određen Aleksandru O. i Miloju T. jer postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni, svaki ponaosob, ometati postupak uticanjem na svedoke, kao i usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, saopšteno je iz tog suda.

Foto VTJ
Kupovali skupocene automobile

Osumnjičenima Marijani O., Draženku N. i Jovani B. određena je mera zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora (nanogvica). Ta mera određena im je zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo. Sud je osumnjičenima Marijani O., Jovani B. i Jasmini S. odredio meru zabrane prilaženja, sastajanja ili komuniciranja sa određenim osobama, usled postojanja okolnosti koje ukazuju da bi okrivljene, svaka ponaosob, mogle ometati postupak uticanjem na svedoke. Predlog tužilaštva da se odredi pritvor osumnjičenom Aleksandru R. je odbijen kao neosnovan, te je određeno da se on pusti odmah na slobodu.

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu pokrenulo je juče istragu protiv sedam pripadnika kriminalne grupe na čelu sa Aleksandrom O. (44), čiji se pripadnici sumnjiče da su vršenjem različitih krivičnih dela oštetili budžet Srbije za više od 350 miliona dinara. Naredbom o sprovođenju istrage, pored Aleksandra O. obuhvaćeni su i Marijana O. (42), Miloje T. (36), Jovana B. (40), Aleksandar R. (44), Jasmina S. (60) i Draženko N. (37) zbog sumnje da su izvršili krivična dela poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost, pranje novca i Udruživanje radi vršenja krivičnih dela, rečeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.

Sumnja se da je ova grupa radila od januara 2020. godine do januara 2023. tako što su novac pribavljen izvršenjem poreske prevare u vezi sa porezom na dodatu vrednost na različite načine integrisali u legalne tokove. Osumnjičeni su juče saslušani u tužilaštvu, od kojih je dvoje njih iznelo odbranu, dok su se ostali branili ćutanjem, odnosno iskoristili su svoje zakonsko pravo da ne iznose odbranu u ovoj fazi postupka.

Foto VTJ
Novac ulagali u luksuzne nekretnine

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložili da se svim osumnjičenima odredi pritvor. Prema naredbi o sprovođenju istrage, sumnja se su od 1. januara 2020. do 15. januara ove godine osumnjičeni u nameri da u prethodnih 12 meseci ostvare pravo na neosnovani povraćaj PDV-a podneli 48 mesečnih poreskih prijava neistinitog sadržaja za privredna društva "Goonies styled" doo, "Mandalorian" doo, "Annihilus" doo, "Flasher Fashion" doo, "Change Me 2019" doo, "Congwang 888" doo, "East hua sheng" doo, "Weifang 888" doo, "Fashion style 2018" doo, "Chunlan 2020" doo, "Ema group 2021" doo, "Hua Bang 888" doo, "Fornax group" doo, "Centella" doo i "Speed Treks" doo.

Prethodno je Aleksandar O. uspostavio faktičku kontrolu nad upravljanjem i rukovođenjem nad ovim privrednim društvima čiji su formalni vlasnici i zakonski zastupnici kineski državljani, koji su nedostupni proverama državnih organa, a koja su osnovana kako bi se preko istih tražio neosnovani povraćaj PDV. Aleksandar je, kako se sumnja, donosio odluke u vezi sa sačinjavanjem i podnošenjem poreskih prijava za nezakonit povraćaj PDV-a preko gore označenih privrednih društava, kao i u vezi sa simulovanjem prometa robe preko navedenih privrednih društava, u cilju stvaranja privida obavljanja legalne privredne delatnosti putem fiktivnog prometa i lažnih transakcija, za svako privredno društvo pod njegovom kontrolom.

Foto VTJ
Jedan od zaplenjenih kuća

Miloje T. je, kako se sumnja, po nalogu Aleksandra O. osnovao knjigovodstvenu agenciju - privredno društvo "AM Logistic 2209" koje je bilo zaduženo za sačinjavanje knjigovodstvene dokumentacije neistinitog sadržaja i to lažnih računa, kalkulacija, knjiga ulaznih i izlaznih računa i poreskih prijava za PDV za sva privredna društva pod neposrednom i faktičkom kontrolom Aleksandra O, kao i podnošenje poreskih prijava za nezakonit povraćaj PDV-a.

Marijana O., Jovana B. Jasmina S. i Aleksandar R. su zaposleni u privrednom društvu "AM Logistic 2209", dok je osumnjičeni Draženko N. po nalogu osumnjičenog Aleksandra O. pristao da formalno bude ovlašćeno lice za elektronsko poslovanje u privrednim društvima "Fashion style 2018" doo, "East hua sheng" doo, "Centella" doo, "Weifang 888" doo, "Chunlan 2020" doo, "Fornax group" doo, "Ema group" doo i "Speed Treks" doo koja su podnosila poreske prijave sa zahtevom za neosnovani povraćaj PDV, a u nameri da prikrije lica koja su stvarno bila zadužena za elektronsko poslovanje.

Foto VTJ
Automobil zaplenjen od grupe

Osumnjičeni su na ovaj način kroz neosnovan povrat PDV-a pribavili ukupan iznos od 350.980.814 dinara, za koji iznos je oštećen budžet Republike Srbije. Potom su, kako se sumnja, znajući da novac potiče od kriminalne delatnosti, Miloje T. i Aleksandar R. u više navrata podizali novac u gotovini sa poslovnih računa privrednih društava, koji su zatim integrisali u legalne tokove ponovnim uplatama u vidu pozajmica osnivača na privredna društva koja su pod neposrednom kontrolom Aleksandra O.

Drugi deo novca su, kako se sumnja, predavali Aleksandru O, koji je on dalje ulagao u kupovinu nekretnina i vozila. Takođe se sumnja da su Aleksandar O., Miloje T. i Jovana B. sa poslovnih računa privrednih društava, nakon primljenih uplata po osnovu nezakonitog povrata PDV-a novac prebacivali po osnovu fiktivnih poslovnih odnosa na inostrana privredna društva u Kini. Aleksandar O. i Marijana O. se sumnjiče i da su naručivali i plaćali građevinski i elektromaterijal u iznosi većem od tri miliona dinara radi renoviranja kuća u vlasništvu Marijane O. plativši iznos sa poslovnih računa privrednih društava koje je kontrolisao Aleksandar O, od novca stečenog po osnovu nezakonitog povraćaja PDV-a. Prilikom pretresa stanova i prostorija osumnjičenih pronađeni su i privremeno oduzeti skupoceni satovi, nakit, luksuzni automobili.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike