Keserom ujni smrskao glavu dok je širila veš: Branio se da su imali mašinu za čitanje misli!

24.07.2023

08:00

0

Miloradu Mariću izrečena mera obaveuznog lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi

Keserom ujni smrskao glavu dok je širila veš: Branio se da su imali mašinu za čitanje misli!
Ilustracija - Copyright 24sedam/M.S./Pixabay

Svirepo ubistvo dogodilo se na današnji dan prošle godine u ulici Branka Plećaša u Zemunu. Milorad Marić (45), u zajedničkom dvorištu između dve kuće, ubio je svoju ujnu Jagodu Savić (67), koju je udarao po glavi tesarskim čekicem – keserom. Mariću je 29. juna ove godine veće Višeg suda u Beogradu izreklo je meru bezbednosti obaveznog lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi.

Marić je, kako je dokazano tokom suđenja, tog 24. jula oko 13:20 časova, sačekao u dvorištu porodične kuće Jagodu Savić i dok je širila veš, keserom, joj zadao više udaraca u glavu i usmrtio je na licu mesta.

Osumnjičeni je najpre sam pozvao policiju i prijavio šta je uradio, ali je po dolasku čuvara reda odbio da im otvori vrata. Policajci su tada bacili suzavac, razvalili vrata i uhapsili Marića.

Na saslušanju u Višem javnom tužilaštcvu Marić se branio da je sa rođacima, među kojima je bila i ujna imao sukob oko nasledstva imovine. Ispričao je da su oni imali mašinu za čitanje misli. On je navodno iz te mašine čuo razne glasove koji su mu rekli da treba da uradi, to što je uradio.

Zbog preprodaje droge, Marić je bio osuđivan 2006. godine na uslovnu kaznu od šest meseci zatvora,  koliko je dobio i zbog držanja droge 2019. godine.

Sukob oko imovine

Marić je u svojim završnim rečima kazao da već 18 godina traje sukob njega sa ujnom i ujakom oko imovine. Rekao je i da su mu pretili ubistvom, kao i da je "Služba" 10 godina vršila njegovu opservaciju prilikom koje su mogli da čitaju misli, da izbacuju slike snova osobe koje opserviraju i slično.

"Jagoda je živa, nije ubijena"

Sudski veštak Branko Mandić je uvidom u medicinsku dokumentaciju devojke optuženog, ocenio da zbog njenog psihičkog stanja ona nije sposobna da da iskaz u svojstvu svedoka. Kada je sudija pozvao devojku da uđe u sudnicu kako bi joj saopštio da neće svedočiti, ona je izgovorila samo nekoliko riječi.

- Milorad nije kriv, kriv je njegov ujak, a ujna Jagoda je živa, nije ubijena - ostavila je bez reči devojka sve prisutne u sudnici.

Kako je u svojoj završnoj reči rekao postupajući tužilac, Marić je priznao da je ubio svoju ujnu, a nalazima veštaka je utvrđeno da on zbog paranoidne šizofrenije nije mogao da shvati delo koje je počinio u stanju neuračunljivosti. Dodao je i da se Marić ranije lečio u psihijatrijskoj ustanovi "Dr Laza Lazarević", kao i u bolnici za odvikavanje od narkotika u Drajzerovoj ulici.

24sedam/M.S
Ubistvo Jagode Savić u Zemunu

Neposredno posle zločina, komšije iz ulice nisu mogle da se odluče šta im je šokantnije - da li to što je praktično na njihove oči neko ubio nekoga, usred bela dana u dvorištu, da li to što je ubio člana porodice ili, ipak, to što je neko za žrtvu izabrao baš Jagodu.

- Ubio je Jagodu, koja ga je branila, divnu ženu. Ili je slučajna žrtva njegovog ludila ili je izabrao da bi kaznio ujaka, protiv kog nešto ima, jer kako je gore mogao da mu napakosti nego da mu uradi ovako nešto - zapitao se jedan od komšija posle zločina.

U prvi mah, kako su ispričali, niko nije pomislio da se u dvorištu desilo ubistvo.

- Moj otac je pritrčao, jedna žena je pokazivala Hitnoj pomoći odakle da priđe. Pitala sam je šta se desilo, a ona kaže: "Žena je pala preko ograde." Pitam da li se onesvestila i pala, a ona odgovara da ne zna. Prišla sam. Nasred dvorišta ju je ubio. Ležala je tu gde su sto i stolice - uznemireno je posle ubistva govorila jedna komšinica.

Vrebao i čekao priliku

Jagoda Savić se dan ranije vratila kući sa mora iz Crne Gore gde imaju kuću, dok je njen suprug  tamo ostao. Njihov sin nije bio tu, jer sa porodicom živi u Novom Sadu. Osumnjičeni Milorad stanovao je u suterenu susednog objekta pored kuće Savića, a njegova pokojna majka bila je rođena sestra Jagodinog supruga.

- Vrebao je, stajao je u dvorištu i posmatrao, čekao je priliku i kad nije bilo nikoga napao je i ubio - tispričala je jedna komšinica i dodala da je njen suprug, nekoliko minuta pre nego što se sve odigralo, video Milorada kako posmatra žrtvu.

Prema njenim rečima, Jagoda je širila veš u dvorištu, a Milorad je bio tu. Zločin se dogodio posle samo nekoliko minuta.

O ubijenoj i njenoj porodici komšije su imale samo lepe reči, dok sa osumnjičenim za ubistvo nije takav slučaj.

- Ni sa kim se nije družio, nije se nikome javljao kad prođe. Jasno je bilo da sa njim nije sve u redu. Nije radio, nikoga nije imao. Ubio je, jer sa njim nije sve u redu, jer je bolestan, a ne zato što mu je nešto loše uradila - rekla je jedna od stanarki ulice.

Miloradov brat se, kako tvrde, ubio pre dvadeset godina, a majka mu je umrla godinu dana pre zločina. Sa druge strane, žrtviu su komšije opisale kao anđela, ženu koja ni mrava nije zgazila, predivnu, brižnu, prijatnu, divnu.

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike