Ljubav jača od života: Supružnike iz Zemuna spojili slikarstvo i Grad svetlosti!

17.07.2023

18:00

1

Zoran Žugič (73) i njegova supruga Vlatka Kavalir Žugić (71), koji su pronađeni mrtvi, bili su poznati slikari

Ljubav jača od života: Supružnike iz Zemuna spojili slikarstvo i Grad svetlosti!
Vlatka Kavalir Žugić i Zoran Žugić - Copyright Facebook/Zoran Zugic

Supružnici Zoran Žugić (73) i Vlatka Kavalir Žugić (71), čija su beživotna tela pronađena juče u njihovoj porodičnoj kući u Ulici cara Dušana broj 174 u Zemunu, bili su poznati slikari i, kako kažu komšije, umetničke duše. Mnogi ne mogu da poveruju da je, kako se sumnja, Zoran ubio suprugu, a potom presudio sebi, i opisuju ih kao tihe, povučene, i bračni par koji se dobro slagao.

Ljubavna priča Zorana i Vlatke počela je davno u Parizu, u kome su oboje studirali i diplomirali slikarstvo na Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts (Akademiji likovnih umetnosti).

TANJUG

Slikarstvo ih je spojilo, a njihova ljubavna priča, kako tvrde komšije, pretvorila se u skladnu zajednicu iz koje su dobili ćerku. Ona je sinoć saopštila novinarima da ne želi da daje nikakve izjave o smrti roditelja, jer želi da poštuje poslednju želju svog oca. Nije se, međutim, izjasnila o kakvoj želji je reč.

Njihove slike izlagane su u mnogobrojnim galerijama u zemlji i inostranstvu, i to u Danskoj, Nemačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama, kao i Francuskoj. Čitav radni vek stvarali su u Zemunu, u svojoj kući okruženoj zelenilom i visokom živom ogradom. Na pitanja novinara gde bi najradije stvarao, a da to nije Zemun, Zoran bi kao iz topa odgovarao da je to Pariz, za koji ga vežu predivne uspomene.

Govoreći o Vlatkinom radu, kritičari su naveli da je čistota apsolutne slike, prepoznatljiva kod ove slikarke već u prvom kontemplantivnom činu, svojim mnogostrukim zagonetkama i zamkama u tumačenju složenosti iskaza, pravi izazov za onu publiku koja od slike traži znatno više od uobičajenog.

Facebook/Zoran Zugic
Zoran Žugić

Svoj umetnički izraz Zoran je opisivao kao "haos kontrolisan maštom i intuicijom“. Žugićev ekspresivni figurativni stil ostvaren je kroz klasične likovne tehnike, a najčešće je koristio akril na platnu. Njegove slike, koje retko koga ostavljaju ravnodušnim, jesu neobične, nežnih tonova, ali vibrantnih ekspresija. Stvarao je uz pomoć intuicije i bajkovitih prikaza.

Veliki broj njihovih umetničkih slika, u trenutku smrti, nalazi se na raznim aukcijama. Da su njihova umetnička dela prodata, prema sadašnjoj proceni aukcijskih kuća, zaradili bi ukupno 161.000 evra. Tako bi od dela Zorana Žugića prihodovali 87.000 evra, a od slika Vlatke Kavalir Žugić 75.000 evra.

Čitav radni vek oboje su posvetili umetnosti i stvaranju, u čemu su uživali.

Bonus video

instagram

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike