Za 24sedam oglasila se kompanija koja obnavlja "Ribnikar": Ovo je plan za rekonstrukciju škole

05.07.2023

07:30

0

Kako saznajemo, izvođač radova je kompanija "Jadran"

Za 24sedam oglasila se kompanija koja obnavlja "Ribnikar": Ovo je plan za rekonstrukciju škole
OŠ Vladislav Ribnikar - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Rekonstrukcija dela objekta OŠ "Vladislav Ribnikar" počeće 6. jula, a radovi će trajati sve do početka školske godine, kazao je ministar za javna ulganja Marko Blagojević. Da bi počela rekonstrukcija morao je da prođe rok za žalbe koji je istekao.

Kako 24sedam saznaje, izvođač radova je kompanija "Jadran". Iz ove kompanije su za naš portal otkrili šta će sve biti rekonstruisano.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Radovi podrazumevaju adaptaciju i sanaciju enterijera dela škole (zidova, podova, unutrašnje stolarije, toaleta), tačnije sve radove koji su neophodni da se izvedu kako bi bilo moguće da učenici sa početkom nove školske godine koriste ulaz iz Ulice Svetozara Markovića - poručili su iz "Jadrana".

Vrednost radova 18 miliona dinara

Na pitanje da li će učionica u kojoj se dogodio masakr biti rekonstruisana u memorijalni centar, iz ove komapnije odgovaraju, da to nije deo njihovih ugovorenih radova.

- Izgradnja dela Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", koji će biti pretvoren u memorijalni centar nije predmet ugovorenih radova. Ukupna vrednost radova koji će biti izvedeni iznosi 18 miliona dinara - dodaju iz "Jadrana".

Kako su naveli, radovi će trajati sve do početka školske godine, što znači ukupno 45 dana.

Deo zgrade gde se dogodila tragedija biće memorijalni centar?

Marko Blagojević, ministar za javna ulaganja, kaže da je to predmet razgovora sa roditeljima dece, učenika škole, sa porodicama žrtava i biće urađeno ono što bude ishod tih razgovora.

"Memorijal će izvesno biti napravljen", rekao je Blagojević, preneli su mediji.

Za rekonstrukciju prijavilo se 11 kompanija

Podsetimo, Blagojević je napomenuo da je ugovaranju ovog posla prethodilo sprovođenje postupka javne nabavke. Učestvovalo je 11 kompanija koje su bile grupisane u sedam ponuda, a izabrana je, kako kaže, najpovoljnija ponuda.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Očekuje da radovi budu izvedeni kvalitetno. Blagojević je ranije rekao da se sada radi ono što može realno da bude urađeno za manje od dva meseca - radi se o ograničenoj intervenciji.

Zločin koji Srbija ne zaboravlja

U masakru koji je počinjen 3. maja Kosta K. usmrtio je 10 osoba i ranio još šest. Na licu mesta je stradalo osmoro učenika i školski čuvar, dok je devojčica A. A. preminula 15. maja od zadobijenih povreda.

24sedam/Nenad Vujanović
 

 

Istragom je utvrđeno da je dečak do detalja planirao zločin mesec dana, da je imao skice škole i spisak potencijalnih žrtava. Kosta K. je odlično baratao oružjem jer ga je otac još od 12. godine vodio u streljanu.

Dečak je u krvavi pohod krenuo sa spiskom imena za odstrel. Odmah po hapšenju policija je saopštila da je pronašla dva papira na kojima je sve do detalja ispisano.

Ubrzo po objavljivanju fotografija  u medijima počele su i priče da rukopis na papirima nije isti, što je navodno dovelo do teorije zavere da Kosta K. nije delovao sam, pisao je ATV.

Tv Pink Printscreen
 

- Rukopis u tekstu i rukopis brojeva u obe priložene reprodukcije dokumenta je svojeručno ispisao isti skriptor. To je nedvosmisleno utvrđeno na osnovu podudarnih prisutnih individualnih karakteristika rukopisa u tekstu i rukopisa brojeva - kazao je ranije za ATV Dane Branković, magistar inžinjer grafičke tehnologije.

Ova analiza stručnjaka odbacila je ideje da je u krvavom piru u školi na Vračaru učestvovalo više osoba.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike