Balkanska pravila: Carinici za pola miliona dolara puštaju brodove u kojima se sa bananama prevoze tone kokaina

29.08.2021

14:24 >> 14:25

0

Autor: 24sedam

Blizu 90 odsto kokaina u Evropu uđe preko brodova i tovara banana

Balkanska pravila: Carinici za pola miliona dolara puštaju brodove u kojima se sa bananama prevoze tone kokaina
Copyright Profimedia

Narko tržište, pored trgovine oružjem, spada u najunosnije poslove za kriminalce sa Zapadnog Balkana.

Od ukupne količine kokaina koji uđe u Evropu, skoro 70 procenata rasturaju grupe povezanim sa balkanskim kriminalnim grupama, a 90 odsto ove droge u Evropu “uđe” preko brodova i tovara banana, piše crnogorski “Dan”.

Pročitajte još

To je ujedno i jedan od najtežih načina za otkrivanje onoga na koga je “kokain-pošiljka-adresirana.

Tako je i 1,400 kilograma kokaina koji je zaplenjen u Crnu Goru ušlo preko broda, u Luku Bar, a droga je bila sakrivena u kontejner sa bananama.

Printscreen/Youtube

Jedna od važnih karika za “uspešan” narko biznis su, prema stručnim navodima iz ranijih izveštaja, kontakti s lokalnim kriminalnim grupama, a veoma je važan i  dobavljač kokaina.

A uticaj ili vezu u lukama većih evropskih gradova, balkansku mafiju dovodi u poziciju da kontroliše snadbevanje kokainom. To im omogućava da snize cene, prenose ušteđevinu potrošačima, pruže dobar kvalitet po “fer” ceni i na taj način sruše konkurenciju.

Kako se navodi u izvještaju Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog kriminala, grupe iz regiona su moderne, dinamične i preduzetnički nastrojene.

Većina kokaina koji se iz Latinske Amerike doprema u Evropu skladišti se u kontejnerima na velikim brodovima.

Tako, 90 odsto kokaina koji ulazi u Evropu dolazi u kontejnerima, koji se nalaze na velikim trgovačkim brodovima.

Tanjug/AP Photo

Pošiljke se obično stavljaju u kontejnere sa svežim voćem (posebno bananama) i smrznutom voćnom pulpom iz Kolumbije i Ekvadora.

Kako takvi kontejneri sadrže lako kvarljivu robu zbog čega je brzina od velike važnosti, a na ulaznim lukama ima manje kontrole.

Čistoća kokaina na tržištu EU dostigla je svoj najviši nivo u poslednjih deset godina. To otvara mogućnost uvećavanja smeše i do tri puta, mešanjem sa određenim supstancama.

Rezultat toga je ogromna ilegalna zarada do koje je došlo nako što se količina nabavljene “robe” udvostručila ili povećala za čak tri puta.

Pročitajte još

-Na odredištu se saučesnicima saopštava serijski broj kontejnera u kome se nalazi kokain, droga se uzima i postavljaju se lažne plombe na vrata kontejnera kako bi prikrili provalu. Činjenica da je to moguće ukazuje na visok stepen korupcije među pripadnicima obezbjeđenja u lukama, kako ulaznih tako i izlaznih. Tužioci spominju da karteli mogu da ponude carinskim službenicima između 500.000 i million američkih dolara kako pošiljka ne bi morala da prođe kontrolu – detalj je iz izvještaja Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog kriminala.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike