Ovo su glavni uzroci saobraćajnih nesreća na putevima Srbije, najavljene strože kontrole

16.09.2020

08:07 >> 20:28

0

Autor: M. I.

Tokom jeseni biće povećan broj policajaca na motociklima i pojačan nadzor poštovanja propisa

Ovo su glavni uzroci saobraćajnih nesreća na putevima Srbije, najavljene strože kontrole
Copyright ATA Images/ Antonio Ahel

Prekoračenje brzine i nepoštovanje propisanog rastojanja od vozila ispred sebe najčešći su razlozi zbog kojih se gube životi u saobraćaju na drumovima Srbije. Ova informacija ne predstavlja veliko iznenađenje, ali ono što je svakako novost jeste da je ovo navelo upravu saobraćajne policije da još jednom uputi apel vozačima da poštuju ograničenje brzine i sve saobraćajne propise i da najavi pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju. Iz MUP-a najje saopšteno da će ulicama patrolirati veći broj policajaca na motociklima, kao i da će fokus biti usmeren na kontrolu vezivanja pojaseva na zadnjim sedištima.

Ono što je takođe zabrinjavajuće je mišljenje stručnjaka da je ponašanje vozača na auto-putu često bahato i da se neretko dešavaju teške nesreće zbog toga što vozači ne signaliziraju nameru kretanja.

– S obzirom na to da na auto-putu nisu predviđena ukrštanja ili prepreke, pa da vozači moraju da koče, ljudi voze mnogo opuštenije. Kada se na auto-putu dogodi nezgoda, onda su to obično nezgode velikih razmera tipa 200, 300 vozila – kaže za RTS profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić.

U takvim nesrećama gotovo nikada ne učestvuje manje od 10 vozila u nizu, i to samo zbog toga što vozači ne očekuju takvu radnju vozila ispred sebe.

Sve ovo za posledicu ima ogroman crni bilans jer je na auto-putevima u Srbiji za tri godine poginulo više od 270 osoba.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike