Naši stručnjaci tvrde: Loša režija veterana OVK sa posledicama po rad Specijalnog suda za OVK (FOTO)

05.10.2020

18:35 >> 14:21

0

Scena u kojoj mladić unosi kutije u prostorije Udruženja veterana OVK, ostavlja ih na sto u prostoriji u kojoj se na sigurnosnoj kameri vidi da ima ljudi, del

Naši stručnjaci tvrde: Loša režija veterana OVK sa posledicama po rad Specijalnog suda za OVK (FOTO)
Copyright Profimedia

Scena u kojoj mladić unosi kutije u prostorije Udruženja veterana OVK, ostavlja ih na sto u prostoriji u kojoj se na sigurnosnoj kameri vidi da ima ljudi, deluje kao loša režija, koja itekako može da utiče na radu Specijalnog suda za OVK zločine. Inače, ovo je drugi paket koji je stigao u ovo Udruženje, sa dosijeima veznim za procese protiv OVK.

Sa ovim su saglasni su sagovornici Sputnjika, advokat Ljubomir Pantović i vojni analitičar Mitar Kovač koji sumnjaju upravo zbog javnog uručivanja, u verodostojnost cele priče, ali se slažu da ona može da uspori rad suda.

Moguća i krivična odgovornost

Pantović čak ističe da zbog ovoga predsednik Udruženja može po kosovskim zakonima krivično da odgovara.

– To se sve može podvesti pod delo ometanja dokaza jer ovo što se dešava to jeste – utiče se na svedoke, zastrašuju se … Ali ne mislim da će se to desiti – pesimista je Pantović, izražavajući mišljenje da dokumenta uopšte nisu izneta iz suda.

Policija nije pozvana, mladić nije zaustavljen što budi sumnju da se u paketu ne nalazi nešto opasno, i deluje kao dogovoreno. Tog je mišljenja i vojni stručnjak Mitar Kovač.

– Svakom običnom posmatraču, laiku, jasno je da je u pitanju neka vrsta ugovorenog posla. Faktički su slikom, to jest, videom pokazali svedocima da su podaci navodno kod njih u sedištu Veterana OVK. Osim toga zna se da će se preko te organizacije biti preduzete mere prema svima onima koji budu svedočili protiv optuženih pripadnika OVK – mišljenja je Kovač.

Čekamo šta će reći sud

Pantoviću nije jasno da se sve to desilo usred dana i da nikome nije palo na pamet da zaustavi dotičnog, i da ga pita o čemu se radi ili pozove policiju.

– Meni to deluje gotovo neverovatno tako da je moguće da je u pitanju blef nekoga kome je stalo da se opstruiše rad Specijalizovanog veća i Tužilaštva u Hagu. Zato nisam sklon da verujem da su dokumenta autentična – ističe Pantović.

Sagovornik napominje da se iz Specijalizovanog tužilaštva niti suda još niko nije oglasio tako da ne zna koliko će ovo sve da utiče na rad suda.

– I ja i moje kolege koje smo akreditovane kod tog suda čekamo da saopštenje suda ili de tužilaštva da vidimo o čemu se tu radi. Teško je bilo šta reći dok ne čujemo šta će sud na sve ovo da kaže. Lično milim da je ovde pokušaj da se utče na dve stvari; prvo da zastraši svedoke, a drugo ometa rad suda i tužilaštva -ističe Pantović.

https://indeksonline.net/a-po-vetshkaterrohet-gjykata-speciale-jep-doreheqje-nje-nga-figurat-kryesore-kwai-hong-ip-1/

Posted by Nasim Haradinaj on Thursday, 17 September 2020

Veze sa Tačijem i Veseljijem

Ono što ga više brine je to što bi u oktobru trebalo da budu odbačene ili potvrđene optužnice za Hašima Tačija i Kadrija Veseljija koje su objavljene iako nisu smele da budu.

– Meni sve ovo liči na to da je u pitanju pokušaj da se sud zbuni i da odloži početak budućih suđenja i potvrđivanja budućih optužnica – objašnjava Pantović.

S druge strane, ako svedoci već nekoliko puta dobijaju informaciju da su imena koja treba da budu zaštićena, javno poznata u optužnicama protiv članova OVK, taj svedok će dobro da razmisli da li će da svedoči uopšte ili će da svedoči i da ne govori istinu, uveren je Kovač, koji podseća da je ovakav scenario plašenje svedoka već viđen kada je počeo sa radom Haški tribunal.

Svedoci beže sa Kosova

– Ovo jeste indirektno upozorenje pa i pretnja svedocima i njihovoj bezbednosti. Zbog toga je jasno da većina svedoka neće svedočiti onako kako su hteli ili mislili – navodi on.

To se ne odnosi samo na Srbe već i Albance koji beže sa Kosova da bi zaštitili sebe i svoje porodice.

Hisni Gucati predsednik Udruženja Veterana OVK je najavio da će posle prvog paketa u kome je oko 4.000 predmeta sa imenima svedoka, u njihovu organizaciju stići još najmanje tri hiljade. On je tada implicirao da je u pitanju materijal koji je Beograd dostavio Specijalizovanom veću, i ponovio da je ovo dokaz da Specijalno tužilaštvo i Specijalni sud sarađuju sa srpskim tužilaštvom i Specijalnim sudom Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike