Potresna ispovest za 24sedam oca nastradalog Stefana (9) sa Karaburme: "Sud je vozača proglasio porodičnim čovekom, a šta smo mi?"

26.04.2023

20:45

0

Galić je 18. jula 2021. godine na pešačkom prelazu u Ulici Marijane Gregoran udario automobilom pešake Mihaila Balića i njegove sinove Stefana (9) i L. B., koji je tada imao četiri godine

Potresna ispovest za 24sedam oca nastradalog Stefana (9) sa Karaburme: "Sud je vozača proglasio porodičnim čovekom, a šta smo mi?"
Mihailo Balić sa sinom Stefanom (9) i prijateljem - Copyright Privatna arhiva/Mihailo Balić

Mihailo Balić, otac dečaka Stefana (9), koji je preminuo u bolnici nakon saobraćajne nesreće koju je izazvao Lazar Galić na Karaburmi, u ispovesti za 24sedam naveo da je porodica besna, ogorčena i tužna, nakon što je Apelacioni sud u Beogradu smanjio prvostepenu presudu i umesto na deset  osudio ga na osam godina zatvora.

Galić je 18. jula 2021. godine na pešačkom prelazu u Ulici Marijane Gregoran udario automobilom pešake Mihaila Balića i njegove sinove Stefana (9) i L. B., koji je tada imao četiri godine.

Printscreen Facebook/N.C.P.
Stefanov brat grli mural

Dečaci su zadobili teške povrede, a Stefan je preminuo tri dana kasnije u bolnici. Njihov otac Mihailo, inače lekar Hitne pomoći, tom prilikom je lakše povređen. Galić je presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu u septembru prošle godine osuđen na deset godina zatvora, međutim Apelacioni sud je tu odluku preinačio na osam godina.

Mihailo za 24sedam navodi da su ispoštovali državu i sudove od starta i da nisu želeli da daju izjave dok se sudski proces ne završi. Međutim, dodaje, zbog ove presude su besni, ogorčeni i tužni. Dodaje da će videti sa advokatom da li imaju pravo žalbe ili ne.

- Dete od devet godina mi je ubio a dobio je osam godina. I deset godina je malo, a kamoli osam. Ono što se nažalost sada dešava je da je sud sada presudio kako je presudio i imam mišljenje da mi je na taj način ubio dete po drugi put, što stvarno ne možemo da izdržimo. Glava me boli, suprugu gledam kad će suza da joj pođe, moramo da budemo mirni i staloženi zbog drugog deteta - dodaje Mihailo.

24sedam/ Goran Sivački
Protest na Karaburmi nakon puštanja Galića na slobodu

Kaže da ispada da mu je "sina ubio i drugo dete teško povredio, koje je išlo na operaciju, za osam godina zatvora". Naveo je da je drugi sin u nesreći zadobio prelom butne kosti i da je nakon operacije mesecima šepao.

- Sud što je njega proglasio porodičnim čovekom, ja mogu prosto da se zapitam, a šta smo mi kao porodica, mi nismo porodični ljudi?  Ne razumem. Nije mi uopšte jasno i to što pričaju udario ga je levim delom, desnim delom, farom, to apsolutno nije bitno kojim delom je on moje dete udario, on ga je udario i bacio ga je 20 metara, kad mi je dete imalo prelom baze lobanje, nažalost posle toga je i preminulo - dodaje otac stradalog dečaka.

Smeta mu i činjenica da je takva odluka doneta imajući u vidu da je Galić povratnik, "sa ne znam ni ja koliko krivičnih dela".

Galić je, kako stoji u presudi, deset puta osuđivan, a još šest puta kažnjavan za prekršaje iz oblasti javnog saobraćaja.

- Od toga je par puta uhvaćen sa alkoholom u krvi, otprilike na istom mestu gde mi je sin poginuo, nastradali su i neki drugi ljudi - navodi Mihailo dodajući da će izaći na slobodu nakon što odleži dve trećine kazne.

24sedam/ Goran Sivački
Protest na Karaburmi nakon puštanja Galića na slobodu

- Mi ne možemo na osnovu informacija od javnog značaja da dođemo do toga da li on ima slobodne vikende, da li on, na primer, ide da radi pa u zatvor da spava, mi uopšte nemamo nikakvu informaciju niti možemo da je dobijemo traženjem informacija od javnog značaja - kaže Mihailo.

Dodaje da ga je zapanjilo što ih Apelacioni sud uopšte nije pozvao.

- Mi nismo ni znali da je on podneo tužbu Apelacionom sudu, niti su zvali advokata, niti su zvali nas, niti smo mi dobili njihovu odluku, niti kad su zasedali. Mi smo to videli na sajtu Apelacionog suda, pri čemu je Vera iz Udruženja (Vera Janković, majka devojčice koja je stradala od posledica saobraćajne nesreće u Kragujevcu i predstavnik Udruženja roditelja dece stradale u saobraćaju prim.aut.) prva to pročitala i nama to poslala. Mi nismo imali pojma ništa. Nas niko ni o čemu nije obavestio. Ja ne znam da li je pravilo Apelacionog suda da nikog ne zovu... Jednostavno smo zatečeni. Nismo o ovome imali nikakvog pojma - kaže naš sagovornik dodajući da bi bilo logično da im pošalju presudu i da ih obaveste o pravnom leku.

Kaže da nije očekivao da će Galiću Apelacioni sud povećati kaznu, već da će da je potvrdi, a da mu ovaj sud "sada smanjuje kaznu, ne znam zbog čega".

- Ne znam da li uopšte gledaju na nas kao na roditelje. Stvarno mi nije jasno. Juče kad sam saznao vest, hteo sam da prespavam, međutim osećaj je i danas isti. Ono što bih pitao sudije Apelacionog suda šta da se to desilo nekome njihovom ili njima, da li bi onda smanjili kaznu i rekli "njemu će osam godina da ispuni..." Šta će osam godina da mu ispuni? - kaže Mihailo.

Podsetimo, zbog toga što Galiću prvobitno nije bio određen pritvor nakon hapšenja, građani su na Karaburmi organizovali proteste. Galić je inače, pobegao nakon nesreće i nije se sam predao, već ga je policija pronašla.

Najpotresniji deo obrazloženja presude

Prilikom izricanja prvostepene presude izneti su potresni detalji. Sudija Vladana Vukčević navela je da je prilikom odmeravanje kazne uzet u obzir i iskaz oca koji je lekar koji se našao na licu mesta, a koji je rekao da je pokušao da isisa krv sinu iz usta i nosa kako se ne bi ugušio, što znači da u tom trenutku dečaku nije bilo spasa.

Takođe, sudija je rekla da je otac zamolio da vidi telo dečaka kada je preminuo, da je otvorio džak u kojem se nalazio mali Stefan da ga vidi poslednji put bez cevčica koje je imao u bolnici, da je otac otvorio džak i poljubio svog sina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike