Vozaču koji je usmrtio malog Stefana (9) smanjena kazna: Apelacioni sud Galića osudio na osam godina zatvora

25.04.2023

10:31

1

Autor: M.B.

Apelacioni sud je postupao po žalbi advokata okrivljenog Galića

Vozaču koji je usmrtio malog Stefana (9) smanjena kazna: Apelacioni sud Galića osudio na osam godina zatvora
mural (1) - Copyright Printscreen Facebook/N.C.P.

Apelacioni sud u Beogradu je preinačio prvostepenu presudu i umesto deset godina zatvora osudio Lazara Galića na osam godina zatvora, zbog saobraćajne nesreće na Karaburmi na pešačkom prelazu, u kojoj je život izgubio Stefan Balić (9).

Apelacioni sud je postupao po žalbi advokata okrivljenog Galića.

- Po nalaženju Apelacionog suda, kada je u pitanju odluka o krivičnoj sankciji, prvostepeni sud je pravilno od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenog cenio činjenicu da je isti porodičan čovek, dok je sa druge strane, pravilno od otežavajućih okolnosti cenio činjenicu da je okrivljeni do sada deset puta osuđivan, između ostalog dva puta za krivično delo iz oblasti javnog saobraćaja koja su takođe izvršena u ulici Marijane Gregoran, na pešačkim prelazima, uz prisustvo alkohola u krvi od 1,84, odnosno 2.24 promila, te da su u oba slučaja povređeni pešaci koji su prelazili pešački prelaz, a da je saobraćajna nesreća za koju je okrivljeni oglašen krivim i osuđen presudom takođe izvršena u ulici Marijane Gregoran na obeleženom pešačkom prelazu - navodi se u odluci drugostepenog suda.

Osim toga okrivljeni je šest puta kažnjavan za prekršaje iz oblasti javnog saobraćaja.

24sedam/Goran Sivački/Printscreen/Facebook
 

- Druga krivična dela zbog kojih je okrivljeni ranije osuđivan su, po oceni prvostepenog suda, okolnosti koje govore o ranijem životu okrivljenog i činjenici da su u toku njegovog dosadašnjeg života presude koje su mu izricane nedovoljno uticale na njega da više ne vrši krivična dela. Međutim, Apelacioni sud nalazi da je prvostepeni sud dao prenaglašen značaj otežavajućim okolnostima koje svakako stoje na strani okrivljenog, a nešto manji značaj olakšavajućim okolnostima, zbog čega je Apelacioni sud prvostepenu presudu preinačio u pogledu odluke o kazni i osudio ga na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 8 godina, nalazeći da će se istom ostvariti u potpunosti svrha kažnjavanja - navode iz Apelacionog suda.

Prvostepeno osuđen na 10 godina zatvora

Presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu, koja je doneta 21. septembra prošle godine, Lazar Galić je zbog izvršenja krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja u sticaju sa krivičnim delom nepružanja pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 10 godina.

Njemu je izrečena mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 5 godina.

Kako se navodi u prvostepenoj presudi, okrivljeni Lazar Galić je oglašen krivim jer se tog 18. jula 2021. godine na obeleženom pešačkom prelazu nije pridržavao saobraćajnih propisa i tako ugrozio javni saobraćaj i doveo u opasnost život i telo ljudi.

On je upravljajući putničkim vozilom brzinom od oko 53 km na čas, prilazeći pešačkom prelazu, a brzinu kretanja svog vozila nije prilagodio tako da u svakoj situaciji koju vidi ili ima razloga da predvidi može bezbedno da propusti pešaka - M.B, dete S.B. i dete L. B. koji su već stupili i nalazili se na sredini pešačkog prelaza na kolovozu ulice Marijane Gregoran u njegovoj kolovoznoj traci.

Galić je udario Stefana (9), usled čega je dete zadobilo tešku telesnu povredu, pa je zbog toga 22. jula 2021. godine preminuo.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike