Filmske otmice pogrešnih ljudi: Omašili mete, pa ih tukli i vezivali, na kraju svi oslobođeni! Poslednji u nizu slučaj Lobanje iz Belgije

03.04.2023

20:45

0

Mohamed Azai iz Antverprena, Aleksandar Grujić iz Prokuplja i S. P. iz Podgorice oteti greškom, neki i mučeni

Filmske otmice pogrešnih ljudi: Omašili mete, pa ih tukli i vezivali, na kraju svi oslobođeni! Poslednji u nizu slučaj Lobanje iz Belgije
Ilustracija - Copyright Profimedia

Otmice nisu nikakva novost u podzemlju. Kriminalci često otimaju rivale, one koji ih izdaju ili "zavrnu" u biznisu. Mnoge od žrtava kasnije bivaju i ubijene. Problem, međutim, nastaje kad kidnaperi pogreše i otmu pogrešnu metu. A upravo to se dogodilo nedavno u Antverpenu u Belgiji kada su srpski kriminalci mesec dana u zatočeništvu držali pogrešnog čoveka. Slični slučajevi ranije su zabeleženi u Podgorici i Prokuplju.

Mohamed Azai (49), zvani Lobanja otet je 22. febrzara u Antverpenu u Belgiji. Kidnapovala ga je, prema sumnjama belgijske policije, kriminalna grupa iz Srbije zbog nestanka tone kokaina,a posle mesec dana zatočeništva pušten je na slobodu i vratio se supruzi i deci. Otmičari su ga ostavili u blizini porodične kuće.

Printscreen/Federalna policija Belgije
Mohamed Azai Lobanja na video-snimku i "golf" u kom su bili otmičari

Prijatelji otetog čoveka, za belgijske medije, ispričali su da Azai nema nikakve veze sa trgovinom kokainom i da su ga pripadnici grupe srpskog narko-bosa greškom oteli na benzinskoj pumpi.

- Otmičari su se vremenom uverili da Mohamed, zvani Mo, nema nikakve veze sa krađom kokaina. Kada su ga ostavili bio je dobrog zdravlja. Imao je samo nekoliko ogrebotina, koje je zadobio dok se opirao. Rekao je da su se otmičari dobro ponašali prema njemu. Svaki dan je dobijao sendviče, dozvoljavali su mu da se istušira, dali su mu čak da gleda i apele koje je njegova supruga influenserka objavljivala na društvenim mrežama. Vreme je provodio gledajući Netfliks, a svaki dan su mu donosili i baklave. Jasno su mu rekli "dokle god donosimo baklave, ne brini. Kada uđemo a ne nosimo, znaj da više nemamo razloga da skrivamo svoja lica i da je to kraj" - ispirčao je za medije kasnije Azai.

Otmičari, za koje se veruje da su pripadnici srpkog klana, sve vreme su skrivali svoja lica i nosili maske. Neko vreme je bio zatvoren u stanu u Briselu, a nakon što su se u slučaj uključili policija i pravosuđe, prebacili su ga u stan u Holandiji.

Pobrkali ga sa Kingom

Prijatelji oslobođenog tvrde da su ga otmičari verovatno pomešali sa Kingom, koji je suvlasnik restorana na koji je bačena bomba. Azai je jednom imao restoran sa testeninom, pa ih je možda to zbunilo.

Printscreen/Federalna policija Belgije
Mohamed Azai Lobanja

Azai je tog 22. februara namamljen na sastanak na jednu benzinsku pumpu. Kriminalci, obučeni u policajce, prišli su mu i uvukli ga u automobil i to naočigled njegovog brata, koji je te večeri krenuo sa njim.

Otmičarima se trag izgubio, ali je policija sumnjala da je pozadina nestanak tone kokaina koji je nekoliko dana ranije stigao u luku Antverpen. Verovalo se da je oteti bio angažovan za pretovar droge vredne milione evra, koja je nestala. U danima potrage za Azaijem, pojavili su se i video snimci koje su otmičari poslali u javnost, na kojima je on polu go, vezan i u kojima poručuje "da su Smajli i King, dva mlada kriminalca pobegla sa tovarom kokaina", vrednim 25 miliona evra. Na video-zapisima, oteti ih moli da vrate drogu.

U međuvremenu, dok je još bio u zarobljeništvu, u Belgiji su odjeknule dve eksplozije koje se vezuju upravo za "lov" na Smajlija i Kinga.

Tučen i vezan za stub

Valter M., Idrizu M. i Al Kapone I. iz Prokuplja osumnjičeni su 2014. godine za otmicu sugrađanina Aleksandra Grujića. Oni su Grujića kidnapovali i mučili zbog duga od 50 evra za motornu testeru "stil“, koju su mu navodno prodali. Grujić je preživio pravu torturu posle otmice na ulici da bi se na kraju ispostavilo da on nije taj koga su tražili.

Sve se odigralo kao u filmovima. Iz sivog automobila izašla su trojica mladića i naredila mu da uđe u vozilo. Seća se da su ga odvezli do kuće jednog od napadača, u romsko naselje kod bivše fabrike stakla. Tu su počeli da ga maltretiraju. Zatim su hteli da ga prebace u podrum, ali se otrgao i istrčao napolje.

- Trčao sam uz brdo, pokušavajući da pobegnem. Nakon stotinak metara, okliznuo sam se i pao, a oni su me stigli i počeli da me šutiraju i udaraju. Ponovo su me odvukli do kuće i vezali za stub u dvorištu. Tortura je trajala oko sat vremena - pričao je za medije kasnije Grujić.

Sve vreme su pretili da će ga zaklati ili vezati u šumi. U jednom trenutku, na Grujićevo iznenađenje, jedan od napadača je predložio da ga odvedu u policiju. Ubacili su ga u automobil i povezli ka policiji. Usput su mu rekli da ni slučajno ne kaže da su ga maltretirali.

Filmska otmica u Podgorici

N. B. iz Podgorice uhapšen je 2013. godine zbog sumnje da je sa još jednom osobom, po gotovo filmskom scenariju, oteo i pretukao sugrađanina S. P.

Profimedia
Ilustracija

Nakon što su se lažno predstavili kao policajci, osumnjičeni N. B. i njegov nepoznati pomagač stavili su "lisice" na ruke S. P., odvezli ga do šume i pretukli. Ponovo su ga vezali, ubacili u auto, a onda nastavili da ga udaraju na Kakarickoj gori, dok navodno nisu shvatili da on nije osoba koju su tražili.

Osumnjičeni su za nasilničko ponašanje i protivpravno lišenje slobode. Oni su u ulici Bracana Bracanovića, zaustavili "reno klio“ pored taksi vozila koje se zaustavilo neposredno pre toga. U taksiju su bili S. P. i dve ženske osobe, a taksista je stao da bi jedna od devojaka izašla. U tom momentu otmičari su, posle lažnog predstavljanja, tražili od S. P. da izađe iz vozila. Vezanog su ga ugurali na zadnje sedište svog vozila, dva puta stajali i tukli ga i na kraju ostavili na Kakarickoj gori.

Slučaj su policiji prijavili lekari iz bolnice, gde je povređeni S. P. zatražio pomoć.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike