Srbin ukrao dve Pikasove slike, pa ih na buvljaku prodao za 150 evra! Plen oteo starcu, pa se sutradan vratio da vidi da li je živ

15.03.2023 | 12:24

Autor: Lj.K.

Razbojnici su pretresli kuću starca (80), koga su pre toga vezali

Copyright Profimedia

Državljanin Srbije (37), poreklom sa Kosova i Metohije, sa još jednim saučesnikom opljačkao je 2020. godine kuću starijeg čoveka u Švajcarskoj i iz nje odneo dve originalne slike Pabla Pikasa.

Verujući da je ukradeni plen kopija, oni su umetnine prodali na buvljoj pijaci za 150 evra, a novac potom izgubili igrajući poker.

Dvojica muškaraca su 2020. godine upala u kuću starca, vezala ga i ispreturala stvari, nakon čega su sa sobom odnela dva Pikasova dela.

Uhapšeni razbojnik priznao je krađu, rekavši da je mislio da su slike kopije. Naveo je i da nije želeo da se opljačkanom starcu nešto loše dogodi, pa je dan nakon pljačke svratio do njega da vidi da li se oslobodio i da li je sa njim sve u redu. Iz tog razloga je njegov branilac tražio da mu se izrekne uslovna kazna, što je sud odbio.

Srbinu je suđeno na osnovu DNK tragova pronađenih na mestu razbojništva, a dolijao je u drugoj pljački, godinu dana kasnije, kada mu je uzet biološki materijal, koji se poklopio sa onim otkrivenim nakon krađe Pikasovih slika.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam