Odbrana tvrdi da su dokazi podmetnuti, traži uvid u izveštaje: Nastavljeno suđenje za ubistvo Blaža Đurovića

29.06.2022

21:40

0

Višesatno saslušanje Jelene Stošić, veštaka Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku MUP Srbije

Odbrana tvrdi da su dokazi podmetnuti, traži uvid u izveštaje: Nastavljeno suđenje za ubistvo Blaža Đurovića
Profimedia/Pixabay/Privatna arhiva

Suđenje Nemanji Ivanovu i Darku Veskoviću Priki, optuženima za ubistvo Blaža Đurovića 2018.godine u beogradskom naselju Dušanovac nastavljeno je višesatnim saslušanjem Jelene Stošić, inače veštaka Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku MUP Srbije, koja je odgovarala na mnogobrojna pitanja stručnog savetnika Olivera Stojkovića i advokata odbrane.

Svedok je ostala pri svom ranijem iskazu i veštačenju DNK profila koje je vezano za optužene i rađeno u laboratoriji MUP-a.

Ona je navela da su veštačeni uzorci bukalnog brisa kao i da je ostatak materijala, kao što je uobičajeno, potom ostavljen u zamrzivač u laboratoriji.

Odbrana je kao i stručni savetnik insistirala na tome koliko je korišćen taj uzorak, da li je eventualno on uziman kasnije ponovo, da li od njega nešto nedostaje i slično

Svedok Stošić je posle toga detaljno objasnila način rada uz komentar da uz svaku analizu postoji izveštaj i zapisnik, ali da su "oni tajni" i da u njih niko ne može imati uvida osim ako za tako nešto sud ne izda naredbu. Pomenula je i da zgradu u kojoj je zaposlena fizički obezbeđuje i čuva policija, da postoji fizičko tehnička zaštita laboratorije i da u istu mogu da uđu samo zaposleni sa karticom i šifrom. Svedok je takođe istakla da nakon veštačenja DNK profila nikad niko od njih nije tražio da naknadno uzorci bilo kome budu dostavljeni.

Privatna arhiva
Blažo Đurović

Na ovo je burno reagovala odbrana optuženih koja od početka tvrdi da su DNK profili podmetnuti optuženima odmah posle ubistva Đurovića.

Advokat Zora Dobričanin Nikodijević bila je izričita: "Trazimo validne dokaze i elektronski elektroferogram koji jedini može tačno da pokaže kad su uzorci uzeti, obrađivani i na koji način. Zašto bi to bila tajna? Ako je tako, neka sud izda naredbu da imamo uvida u te izveštaje i ako treba neka se isključi i javnost sa suđenja. Konačno, zašto MUP krije dokaze i ko je to tako odlučio 2018?"

Nakon ovoga suđenje je nastavljeno pregledanjem dokaznog materijala odnosno rukavice i dela dukserice pronađenih na licu mesta nakon ubistva koji su vestačeni i na kojima su, navodno, nađeni tragovi optuženih što odbrana i dalje osporava i tvrdi da je sve podmetnuto.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti