Smrt male Petre (2) mogla biti sprečena? Otac je nije hteo, u porodici godinama prijavljivano nasilje

04.03.2023

08:53

0

Autor: J.N.

U nekoliko godina dugom procesu prijavljivanja nasilja između majke Jelene i oca Nemanje desilo se svašta

Smrt male Petre (2) mogla biti sprečena? Otac je nije hteo, u porodici godinama prijavljivano nasilje
Jelena T. sa ćerkom Petrom - Copyright Pixabay/Facebook/M.N

Život male Petre, koju je nasmrt pretukao očuh, bio je sve samo ne bajka, a nasilje u porodici u kojoj je rođena bilo je svakodnevnica, čak i pre nego što je malena došla na svet.

U nekoliko godina dugom procesu prijavljivanja nasilja, tužbi, zabrani prilazaka, otimanja i vraćanja dece, između majke Jelene i oca Nemanje desilo se svašta.

Da li je njena smrt mogla biti sprečena provlači se od strašne tragedije koja se desila. Saznanje da je prilikom razdvajanja 2022. godine njen otac pred sudom rekao da želi dvoje starije dece, a Petru ne, ponovo je u fokus vratio to pitanje.

Godine nasilja i prijavljivanja nadležnima

Petrina majka Jelena prvi put je 2016. godine prijavila nasilje koje je nad njom vršila baba njenog supruga, Nemanje V. Ona se te godine inače prvi put porodila, ali je starateljstvo preuzeo Centar za socijalni rad jer je majka bila maloletna.

Printscreen/Facebook/M.N/Pixabay
 

Nasilje nad njom se tada nije završilo. 

I 2019. godine se obratila nadležnima i prijavila svekra za nasilje u porodici zbog čega je joj je Centar za socijalni rad pružio pravnu pomoć. 

Njega je još jednom prijavila za nasilje, kada je Centar za socijalni rad dobio prijavu od MUP-a. Izrečene su hitne mere privremenog iseljenja i zabrana prilaska.

Jelena i Nemanja su, u međuvremenu, dobili još dvoje dece, a nasilje se nastavljalo.

U maju 2022. godine Jelena prijavila da ju je suprug Nemanja V. pretukao, zbog čega su izrečene hitne mere koje su potom produžene.

Printscreen/RTS/
 

Krajem te godine ona se odselila iz porodične kuće.

Ona je u oktobru prijavila da ju je svekar presreo na ulici i odveo najstarije dete, policija je reagovala hitno, dete pronašla i vratila majci u Zaječar.

Zločin koji je potresao Srbiju

Malu Petru V. nasmrt je pretukao očuh Miloš N. iz okoline Vlasotinca, koji je uhapšen i osumnjičen za krivično delo nasilja u porodici sa smrtnim ishodom. 

Printscreen/Facebook/M.N

Uhapšena je i njegova vanbračna supruga Jelena T. iz okoline Zaječara, zbog sumnje da je počinla krivično delo zanemarivanje i zapuštanje maloletnog lica. 

Prvi rezultati obdukcije tela dvogodišnje Petre pokazali su da je dete imalo bezuslovne smrtonosne povrede glave i rascep jetre.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike