Gde su 24 "roleksa" koja su četvorica srpskih "Pink pantera" ukrala u Grčkoj? Satovi poslati širom Evrope, za osumnjičenima traga i Srbija!

04.03.2023

07:00

0

Autor: M. Brkić

Petorka je uz pretnju kalašnjikovom otela 24 "roleksa" čija je vrednost 135.000 evra

Gde su 24 "roleksa" koja su četvorica srpskih "Pink pantera" ukrala u Grčkoj? Satovi poslati širom Evrope, za osumnjičenima traga i Srbija!
Ilustracija - Copyright printscreen/youtube/ProtoThema/Pixabay

Četvorica srpskih državljana, pripadnika bande "Pink panteri", kao i jedan Grk sumnjiče se da su  20. decembra filmski opljačkali zlataru u Atini i iz nje, uz pretnju "kalašnjikovom" odneli 24 "roleksa", čija je vrednost 135.000 evra. Dvojica od njih su uhapšena, a satovi nisu pronađeni. Navodno su završili kod više osoba u različitim zemljama, a u tome je pljačkašima pomogla banda kojoj pripadaju.

U jutarnjim satima 20. decembra prošle godine muškarac (63) stao je ispred prodavnice "Roleks" u Atini, u nameri da uđe, pretvarajući se da je mušterija. Čovek je svojim pokretima odavao utisak nemoćnog starca, te se radnik obezbeđenja ponudio da mu pomogne i pridržao mu je vrata. Zbog njegove uloge je u medijima nazvan "trojanskim konjem".

U tom trenutku, trojica maskiranih muškaraca, njegovih saučesnika, iskoristilo je priliku i uletelo u radnju. Jedan od njih imao je "kalašnjikov", drugi čekić.

Grčki portal "Protothema" preneo je danas da je policija saopštila da je državljanin Srbije (47) uz upotrebu čekića razbio vitrine i prozore. Državljanin Srbije (35), sa prebivalištem u Grčkoj, je u tom trenutku stajao ispred prodavnice i nadgledao, a potom pomogao ovom što je razbio vitrine da pobegne sa lica mesta. 

Treći državljanin Srbije (48) je, kako se navodi, napao radnika obezbeđenja i držao ga na podu kako ne bi mogao da reaguje tokom pljačke. 

Grk (35) je pretio radniku obezbeđenja i prodavačici sa "kalašnjikovom", naređujući im na grčkom, kako bi se, piše pomenuti grčki medij, smatralo da su krivično delo počinili lokalni izvršioci.

Četvorica su pobegla sa lica mesta na dva motora koja su, kako je utvrđeno istragom, ukrali dan pre pljačke. Muškarac koji je glumio mušteriju je pobegao pešice.

printscreen/youtube/ProtoThema
Pljačkaši su ukrali 24 "roleksa"

Oba motora su pronađena i vraćena vlasnicima - jedan je pronađen na dan pljačke, a drugi 29. decembra.

Takođe, utvrđeno je i da su počinioci na nekoliko dana iznajmili stan u Atini, koji im je bio "baza". Radi pljačke zlatare su nabavili i kalašnjikov, čekić i maske kako bi sakrili lice.

Pokušali da otežaju njihovo lociranje

Takođe, navodi se da su trojica državljana Srbije, kako bi otežali lociranje i povezivanje sa krivičnim delima, ušla na teritoriju Grčke i tamo boravila za vreme razbojništva, a napustila su je neposredno nakon izvršenja dela. 

Njihov ulazak i izlazak iz Grčke bio je pažljivo isplaniran, s obzirom da su njih trojica ulazila i izlazila iz ove zemlje različitim danima i sa različitih pasoških kontrolnih punktova, kako bi se, kako se navodi, onemogućilo povezivanje njihovog kretanja sa ovim krivičnim delom.

Za pljačkašima traga i Srbija

Sva petorica se terete za stvaranje kriminalne organizacije, razbojništvo, tešku krađu počinjenu u saučesništvu, kao i kršenje zakona o oružju. 

Za vođu grupe S.P. iz Srbije navodi se da je bio hapšen zbog razbojništva koje je počinio 2017. godine u zlatari u Švajcarskoj, ali i zbog učešća u pljački zlatare 2016. godine u Sloveniji.

printscreen/youtube/ProtoThema
Jedan od osumnjičenih je razbio vitrine čekićem

Navodi se da se za njim u Srbiji traga zbog brojnih krivičnih dela, uključujući razbojništvo i krađu.

Drugi državljanin Srbije, J. D. bio je u zatvoru bio od 2014. do 2020. godine jer je kao član Pink pantera učestvovao u pljačkama juvelirnica na Atici.

Takođe, R. J. Srbija traži zbog više krivičnih dela, uključujući razbojništvo i posedovanje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Od satova ni traga

U jučerašnjoj policijskoj akciji su državljanin Srbije (35) i Grk. Pretresima je pronađeno 950 evra, pet mobilnih telefona, odeća i obuća za koju se sumnja da su nosili tokom pljačke, perika i par rukavica, kaciga, četiri metka, vaga za precizno merenje, kao i kokain i indijska konoplja. Navodi se i da su pronađeni lična karta i vozačka dozvola stranih organa sumnjive autentičnosti.

Zaplenjeni su i USB kao i šest paklica cigareta koje nisu imale akciznu nalepnicu.

Ali, od satova ni traga.

Veruje se da je kriminalna mreža "Pink pantera", čiji su osumnjičeni državljani bili članovi, a koja ima veze u raznim evropskim zemljama, pomogla ovim pljačkašima u, kako se navodi, "direktnom kanalisanju ukradenih satova širokoj mreži primalaca u raznim zemljama, kako ne bi bili pronađeni." 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike