Hicima iz "škorpiona" ubio Dobrivoja, njegovu trudnu suprugu i njihovog sina koji je sedeo na noši: Svirepog zločinca izdalo srce u zatvoru!

03.03.2024

08:00

0

Borislav Čolić preminuo je od infarkta na današnji dan u zatvoru u Padinskoj skeli

Hicima iz "škorpiona" ubio Dobrivoja, njegovu trudnu suprugu i njihovog sina koji je sedeo na noši: Svirepog zločinca izdalo srce u zatvoru!
Ilustracija - Copyright Printscreen/Youtube/Fox Dosije

Borislav Čolić iz Hrvatske Kostajnice, povratnik sa ratišta, počinio je pre 26 godina zločin kakav do tada ni Futog, ni Novi Sad, ali ni čitava Srbija, nisu videli. U njihovoj kući u Futogu ubio je tročlanu porodicu Smiljanić - Dobrivoja, njegovu trudnu suprugu Miomirku i njihovog trogodišnjeg sina Ivana, koji je u tom momentu sedeo na noši. Za trostruko ubistvo osuđen je na smrtnu kaznu, ali mu je ona preinačena na 40 godina robije. Čolić je na današnji dan 2020. godine pronađen mrtav u hodniku između ćelija u zatvoru u Padinskoj skeli, gde je izdržavao kaznu, a istraga je pokazala da je umro od infarkta.

Čolić je 21. februara 1997.godine pozvonio na vrata porodice Dobrivoja Smiljanića u Futogu kod Novog Sada. Vrata mu je otvorio Dobrivoje i Čolić je najpre ubio njega na pragu, a zatim i Dobrivojevu suprugu Miomirku, koja je bila u drugom stanju. U njih je ispalio smrtonosne hice iz "škorpiona" sa prigušivačem.

Printscreen/Youtube/Fox Dosije
Borislav Čolić

Krvavom Čolićevom pohodu tu nije bio kraj. Ono što je šokiralo i najiskusnije policajce, a potom i čitavu srpsku javnost, bilo je to što je u dnevnoj sobi pronađeno i telo trogodišnjeg Ivana. Mališan je sedeo na noši kada je ubica ušao, prišao mu, prislonio pištolj uz čelo i povukao okidač.

Tri tela oblivena krvlju nisu mu smetala da zatim uradi ono po čega je došao. a što je i bio motiv svirepog zločina - pljačku. Čolić je, kako se kasnije ispostavilo, iz stana pobegao sa koferom u kome je, prema tvrdnji oca ubijenog Dobrivoja, bilo 100.000 nemačkih maraka.

Inspektori za krvne delikte u spavaćoj sobi pronašli su isečenu torbu. Pretpostavili su da je ta torba služila za držanje novca, ali i da je ta torba morala da bude isečena izuzetno oštrim nožem koji ne nosi svako. Na osnovu svega toga, bilo im je jasno da je ubica tražio novac i da je to motiv.

"Ne ostavlja svedoke za sobom"

Kasnije je Čolić uhapšen zbog nekog drugog krivičnog dela, ali je jedan od zatvorenika kome se zločnac hvalio, to dojavio istražiteljima. On je otkrio i gde se nalazi "škorpion" kojim je počinjeno ubistvo. Inspektorima je Čolić od starta bio sumnjiv, ali su ga tek svedočenje zatvorenika i oružje koje su zahvaljujući njemu našli, doživotno poslali iza rešetaka.

Printscreen/Youtube/Fox Dosije
Borislav Čolić sa lisicama ulazi u sudnicu

Daljom istragom utvrđeno je da je privedeni mladić koji je otkrio sve o Čolićevom zločinu znao ubicu odranije i da je upravo on taj koji je predložio da opljačkaju kuću Dobrivoja Smiljanića. Kleo se, međutim, inspektorima da nije znao da će iko biti ubijen.

Opisao je kako je čekao Borislava u kolima ispred kuće ubijene porodice, a da je on "sa krvavim očima" ušao u vozilo posle nekog vremena i priznao mu da je sve pobio, pa i dete, jer "ne ostavlja svedoke za sobom". Mladiću je potom zaipretio da ćuti kako i on ne bi popio metak.

Printscreen/Youtube/Fox Dosije
Suđenje Borislavu Čoliću

Tihomir S. je Čolića dovezao na mesto zločina, a potom mu pomogao da pobegne iz Futoga, a zbog toga je bio osuđen na 13 godina zatvora.

Čolić je zbog ovog zločina osuđen na smrtnu kaznu, ali je ona kasnije preinačena u kaznu od 40 godina zatvora.

Infarkt posle teretane

Ubica iz Futoga Borislav Čolić, koji je tada imao 52 godine, umro je po povratku iz zatvorske teretane 3. marta 2020. godine. On je pronađen mrtav u hodniku između ćelija u zatvoru u Padinskoj Skeli.

Printscreen/Youtube/Fox Dosije
Borislav Čolić

Kako je saopšteno iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, on je izgubio svest odmah posle vežbanja u teretani, odakle se vraćao sa drugim osuđenicima. Komandir koji je bio sa njima u pratnji odmah je pozvao zavodskog lekara, koji je pristupio reanimaciji sve do dolaska Hitne pomoći. I lekar Hitne pomoći je nastavio sa reanimacijom, ali je nakon 45 minuta pokušavanja da se oživi, morala da bude konstatovana smrt.

Uprava Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu postupila je u skladu sa zakonom i o svemu obavestila nadležne, sud, policiju i Tužilaštvo, saopšteno je tada iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Osuđenici su pričali da je Čolić bio veoma snažan i krupan čovek, a prepričava se da je znao stojeći da zaspi i da je posle 10 minuta sna bio svež kao da je spavao celu noć.

Zatvorsku kaznu Čolić je trebalo da odsluži 2036. godine, a tada bi imao 68 godina.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike