Trojica osula paljbu iz "kalašnjikova" na Batu Trlaju, ranjen bežao, a izrešetan na parkingu: Krvava osveta za Arkanovo ubistvo!

25.02.2024

08:00

0

Radoslav Trlajić ostao upamčen po "Mala bara, puno krokodila", čuvenoj rečenici iz kultnog filma "Vidimo se u čitulji"

Trojica osula paljbu iz "kalašnjikova" na Batu Trlaju, ranjen bežao, a izrešetan na parkingu:  Krvava osveta za Arkanovo ubistvo!
Ilustracija - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7

Radoslav Trlajić, poznatiji kao Bata Trlaja, vođa takozvanog bežanijskog klana koji je upravljao Novim Beogradom, likvidiran je u "sačekuši" pre tačno 24 godine i to nedaleko od zgrade u kojoj je stanovao u novobeogradskoj ulici Dr Ivana Ribara. Osim što je ostao upamćen po "Mala bara, puno krokodila", čuvenoj rečenici iz kultnog filma "Vidimo se u čitulji", Trlajić je po mnogo čemu bio specifičan.

Trlajića su tog 25. februara 2000. godine, oko 22.30 sati, čak trojica napadača čekala u automobilu na neosvetljenom parkingu.

Printscreen/YouTube
Radoslav Trlajić Bata Trlaja

Vođa novobeogradskog klana i vlasnik Fudbalskog kluba Bežanija neposredno pred pucnjavu bio je u svom BMW i vozio se ka broju 118 u dr Ivana Ribara, ka stanu gde živi. Dok je prilazio zgradi, verovatno je primetio napadače, koji su ga čekali.

Dao je gas i automobilom pokušao da umakne smrti bežeći ka drugom kraju naselja. Ubice su, međutim, baš u tom momentu zapucale. Hici iz "kalašnjikova" praštali su na sve strane.

Uspeli su da ga rane i on je u sledećem trenutku, 200 metara dalje, izgubio kontrolu nad vozilom, skrenuo sa puta, sleteo u jarak i prevrnuo se. Teško ranjen Trlajić je, ipak, uspeo da se izvuče iz automobila i trčeći krene ka obližnjim zgradama da nađe spas.

Ranjen bežao pod rafalima

Pod pravom kišom metaka koja je odzvanjala novobeogradskim Blokom 72 uspeo je da pretrči još stotinak metara, preko livade, ali su ubice bile brže. Stigle su ga i izrešetale. Trlajić je sav u krvi ostao da leži na pločniku, ispred broja 142. Napadači su pobegli automobilom, a usput su se oslobodili i oružja. U širem krugu mesta zločina, tokom uviđaja, policija je pronašla dva "kalašnjikova", jedan pištolj, okvir za automat i mnogo čaura različitog kalibra.

Nosio Kristijana Golubovića na leđima

Trlajić će ostati upamćen i kao čovek koji je na leđima nosio Kristijana Golubovića. Kristijan je, prilikom spektakularnog bekstva o kome se i danas govori, povredio nogu skočivši sa trećeg sprata Petog opštinskog suda u Beogradu.

U prvom momentu se pretpostavljalo da je pištolj ispao Trlajiću, koji je po svemu sudeći, pokušao da uzvrati napad. To se kasnije pokazalo tačnim. Još iste noći policija je pronašla i "audi" kojim su ubice pobegle sa mesta zločina. U njemu je bio ostavljen i treći "kalašnjikov", korišćen za likvidaciju Bate Trlaje.

Printscreen/YouTube/Rudar7
Izrešetano telo Radoslava Trlajića

Ubice su se, međutim, potrudile da uklone sve druge tragove i otiske, koji bi mogli da pomognu policiji prilikom istrage. U "audiju" je pronađena i stara policijska odeća.

Bata Trlaja bio je vođa "bežanijskog klana" i verovalo se da je nasledio Mihajla Divca kad je ubijen i preuzeo čitav Novi Beograd. Njegovo ime povezivano je sa poslovima vezanim za prostituciju, pogotovo kada su u pitanju bile ruske, rumunske i ukrajinske "kraljice noći", ali se verovalo da ima veze i u poslu sa trgovinom narkotika. Trlajić je, kada je reč o legalnim poslovima, bio vlasnik FK Bežanija, kao i restorana koji se nalazio u okviru stadiona.

Za Trlajića se u beogradskom podzemlju odavno govorilo da je na "crnoj listi". O poslovima vođe novobeogradskog klana uglavnom se sve znalo. Beogradska policija uhapsila ga je u martu 1998. godine, sumnjičeći ga da je organizovao transport gotovo četiri kilograma kokaina. Uhapšen je u pošti na Bežanijskoj kosi kad je sa još četvoricom prijatelja došao po paket sa drogom.

Deo osvete za Arkana

Osim neraščišćenih računa u trgovini narkoticima; pominjali su se i drugi motivi za ubistvo Trlajića. Pričalo se da je njegovo ubistvo deo osvete zbog likvidacije Željka Ražnatovića Arkana, iako nije do kraja razjašnjena niti dokazana njegova eventualna umešanost. Jedino je poznato da su pojedini članovi bežanijskog kriminalnog klana kasnije optuženi i osuđeni za ubistvo komndanta SDG.

Printscreen/YouTube/Rudar7
Ilustracija

Nekoliko meseci pred smrt, Bata Trlaja se posvađao sa Zoranom Uskokovićem Skoletom, čovekom koji je bio pominjan kao organizator Arkanovog ubistva, ali nikad nije razjašnjeno oko čega su se sukobili.

Bata Trlaja je pred drugima voleo da se diči sportskim načinom života, ali ga je policija sumnjičila za trgovinu narkoticima i vođenje ilegalnih toples barova, uglavnom u Vojvodini.

Svojevrsna opservacija koju je izrekao Radoslav Trlajić na temu kriminala u Srbiji i Beogradu devedesetih godina ubrzo je postala jedna od često citiranih.

- Prilike se zaoštravaju iz dana u dan. Da se razumemo: mala bara, puno krokodila. Socijalno su svi ugroženi, a tužno je što ne umeju da prave pare, da pronađu sebe. Najjeftinija zabava im je da kupe "tetejac" za 300, 400 maraka, da pucaju kako bi svoje ime videli u novinama. Devedeset odsto svega što rade nije finansijski motivisano. Sve zajedno da ih istreseš iz gaća ne bi našao 10 maraka. Ne mogu ja da idem i javno pucam, a posle toga kao pravim neki biznis. Kakav biznis? Oni prave zajebanciju. Najlakše im je da se našmrču heroina ili kokaina, zapašu oružje i upucavaju ljude bez razloga. Zna se kad Italijan ubija, kad ubijaju Kolumbijci. Kad ih ispale za milion dolara. A ovi? Da ih pitaš zašto to rade, ne bi znali da kažu - pričao je Trlajić.

Hici i u muzičare

U njegovom restoranu, koji se nalazio u bašti FK Bežanija, dogodio se i jedan od najkrvavijih obračuna u Beogradu. Od rafalne paljbe iz više oružja ubijen je Slaviša Pavić Pirke, a teško je ranjeno desetoro ljudi. Napadači su bili bezobzirni, pucali su iz mraka ne vodeći računa gde će hici završiti. Ranjeni su i muzičari, bubnjar sa šest metaka, pevačicu su pogodila tri metka, konobaricu dva.

Printscreen/YouTube/Rudar7
Bata Trlaja

- Gde je tu čast, ljudskost? Kako da to nazovem osim idiotizmom? To su uradili narkomani i alkoholičari. Zažmurili su i ošinuli rafalom. Taj kretenizam je počeo sa ratom. Mnogi su na front otišli da bi naučili da pucaju, da bi to zloupotrebili ovde. A onda se umešala i droga - ogorčeno je govorio Trlajić.

Nikada javno nije pričao o tome ko bi mogao da bude napadač, ali se po njegovim reakcijama moglo naslutiti da gotovo izvesno zna o kome je reč. U hronikama zločina tokom devedesetih ovaj slučaj se skoro i ne pominje. Istraga nije dala nikakve odgovore.

Svojevremeno se, a pogotovo u medijima, spekulisalo i da su ubistvo Bate Trlaje počinili pripadnici "zemunskog klana", ali to je i danas u domenu nagađanja. Ubice Trlajića nikad nisu otkrivene.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike