Sutra saslušanje po molbi SAD za izručenje 11 hakera, među njima i trudnica

29.09.2020

12:26

0

Među njima je i Ksenija Krstić, rodom sa Filipina, koja je trenutno u devetom mesecu trudnoće i nalazi se u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu

Sutra saslušanje po molbi SAD za izručenje 11 hakera, među njima i trudnica
Copyright Profimedia

Pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu, sutra će biti održano ročište povodom molbe Sjedinjenih Američkih Država za izručenje 11 osumnjičenih koji su u julu uhapšeni u Srbiji u zajedničkoj akciji domaćih istražnih organa i američkog Ef-Bi-Aja (FBI).

SAD ih terete da su organizovanom prevarom, putem lažnih investicionih platformi, pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara.

O ispunjenosti uslova za izručenje odlučivaće sudija za prethodni posutpak Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, nakon što sasluša osumnjičene, rečeno je Tanjugu u Višem sudu.

Na ovaj slučaj biće primenjene ne samo odredbe Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, već i odredbe Ugovora između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država o izručenju, koji su ratifikolave obe države.

Ročište za odluku o molbi SAD odloženo je prošle sedmice, na molbu branilaca osumnjičenih, koji su tražili vreme da se upoznaju sa predmetom.

Osumnjičeni čije se izručenje traži nalaze se u ekstradicionom pritvoru, a među njima su državljani Srbije, Crne Gore, Australije i Filipina.

To su K.K, K.F.A.K, M.P, U.S, N.K, A.S, A.S, M.M, N.D, B.R. i N.M.

Prema pisanju medija, među njima je i Ksenija Krstić, rodom sa Filipina, koja je trenutno u devetom mesecu trudnoće i nalazi se u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Pravosudni organi SAD osumnjičene traže zbog krivičnih dela “urota i prevare sa prebacivanjem novca”, što predstavlja kršenje glave 18 Zakonika SAD, dok osumnjičene K.K, K.F.A.K, M.P, U.S, N.K, A.S, A.S, M.M i dr. i za urotu za počinjenje pranja novca što je kršenje glave 18 Zakonika Sjedinjenih Američkih Država odeljak 1956 (h), saopšteno je ranije iz Višeg suda u Beogradu.

Oni se sumnjiče da su kao organizovana kriminalana grupa od 2011. godine do jula ove godine, učestvovali u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi koristeći se internetom i onlajn veb stranicama, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara.

Ova grupa je pronalazila investitore širom sveta, uključujući i one u Severnom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije gde su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju novca kao i lažne potvrde o prebacivanju novca, saopštieno je nakon njihovog hapšenja.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe su pristali da investiraju, služeći se lažnim identitetima i koristeći lažne titule, putem email-a ili putem video-konferenciskih veza upućivali da prebace svoje “investicije” na međunarodne bankovne račune povezane sa organizatorom ove grupe.

Nakon toga grupa je po nalogu organizatora zatvarala ove lažne investicione platfome i nakon nekog vremena ponovo otvarala nove sa istim već razrađenim metodom rada.

Sumnja se da su organizator i pripadnici ove grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 70 miliona dolara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike