Od njega zavisi! Presuda inspektoru SBPOK rešava sudbinu Belivuka i Miljkovića: Da li će horor iz Ritopeka u slikama ostati dokaz?

15.02.2023 | 19:45

Božidar Stolić osuđen je prvostepeno na osnovu skaj aplikacije, sada se čeka odluka Apleacionog suda

Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović/Antonio Ahel/ATA Images/E-Stock

Za nekoliko dana u Specijalnom sudu za organizovani kriminal nastaviće se suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koju optužnica tereti za sedam teških ubistava, i to prikazivanjem slika pribavljenih sa zaštićene aplikacije skaj, koje svedoče o svirepim likvidacijama.

Srđan Lalić, svedok okrviljeni, koji je potpisao sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivice trebalo bi da posvedoči o autentičnosti fotografija koje su međusobno delili pripadnici ovog klana preko skaja.

Najverovatije će mu biti prikazane slike i snimci pribavljeni putem međunarodne pravne pomoći, koje su optuženi razmenjivali preko aplikacije Skaj, kao i one snimljene putem video nadzora. Kada slike prvi put budu prikazane javno u sudnici, Lalić bi trebalo da se izjasni ko je ko na fotografijama i da li su one autentične.

24sedam/Goran Sivački
Inspektoru Stoiću izrečena prvostepena osuđujuća presuda

Vođe klana, iznoseći odbranu, naveli su da su u pitanju fotošopirane fotografije, pa čak i da su živi pojedini koji su u optužnici navedeni kao žrtve!?

Odbrana od početka procesa traži da se iz sudskih spipsa izuzmu dokazi sa skaj aplikacije, tvrdeći da su pribavljeni na nezakonit način, o čemu se sudsko veće još nije izjasnilo.

Prema saznanjima portala 24sedam odluka o tome da li će se skaj biti izuzet iz spisa, ili će u predmetu ostati kao validan dokaz, u velikoj meri zavisi od jednog drugog sudskog procesa, u kome je doneta prvostepena presuda, a predmet poslat na odlučivanje u Apelacioni sud.

U pitanju je slučaj policijskog inspektora Božidara Stolića, kome je izrečena osuđujuća presuda upravo na osnovu skaj aplikacije.

Sve po zakonu

Sudsko veće sudije Zorana Šešića prihvatilo je komunikaciju sa zaštićene aplikacije „skaj“ kao dokaz protiv bivšeg inspektora Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Božidara Stolića, navodeći da je ona Srbiji dostavljena iz Francuske prema zakonu. Stolić je optužen da je bio deo grupe Veljka Belivuka, i da joj je odavao poverljive policijske podatke.

-S tolić je kriv što je kao inspektor za borbu protiv organizovanog kriminala pribavio imovinsku korist od 500 evra tako što je u sistemu MUP-a Republike Srbije proveravao podatke za lica za koja je Golubović tražio, odnosno za Željka Golubovića, Filipa Golubovića, Borisa Labana i Srđana Jezdimira, rekao je sudija Šešić, koji mu je izrekao kaznu od dve godine zatvora.

Ako i Apleacioni sud potvrdi osuđujuću presudu protiv Stolića, onda će i skaj aplikacija u predmetu Belivuk, na osnovu sudske prakse, najverovatnije ostati kao validan dokaz.

Pakao u Ritopeku

Na predhodnim ročištima svedok okrivljeni Srđan Lalić  detaljno je govorio o tome kako su žrtve mučili u Ritopeku, kako bi im izvukli informacije o škaljarskom klanu, kako su ih ubijali, kasapili, mleli u mašini za mlevenje mesa, a onda njihove ostatke nosili i bacali u Dunav.

Posle Lalića, pred sudsko veće biće izvedena još dva okrivljena svedoka, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, koji su sa tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice u zamenu za blažu kaznu.

BONUS VIDEO

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam