"Pink panteri" otišli u istoriju: "Rip dil" prevaranti iz Srbije deo savremenih sajber kriminalaca i "pink intelektualaca"!

01.02.2023 | 19:45

Autor: Mirjana Stojadinović

Stručnjaci saglasni u oceni da imamo novu vrstu visoko tenološkog kriminala, čiji je krajnji cilj imovinska dobit

Copyright Pixabay

Čitav svet danas je šokirala vest da je kriminalna grupa iz Srbije počinila milionsku prevaru i to na nesvakidašnji način. Oni su živeli u luksuzu, a prebivalište im je bilo u jednom od najelitnijih delova Pariza. Sve to postigli su sofisticiranom prevarom "rip dil". Kriminolozi i stručnjaci saglasni su u oceni da su "pink panteri" otišli u istoriju i da smo dobili novu vrstu visoko tenološkog kriminala, čiji je krajnji cilj imovinska dobit, kao i u krađama "pink pantera". Izrodila se neka vrsta "pink inteligencije".

"Rip dil" je prevara koja se sastoji u ulivanju poverenja žrtvi, kojoj se predlažu investicione transakcije sa ciljem krađe gotovine ili dragocenosti, zamenjujući ih falsifikatima. Reč je, inače, o prevari koja se brzo širi u oblasti kriptovaluta. Upravo su sumnje u otuđivanje kripto valute dovele istražitelje na trag srpskoj kriminalnoj porodici, koja je "pala" u Francuskoj.

Profimedia
Srbi uhapšeni u Francuskoj akteri "rip dil" prevare

Osumnjičeni su se lažno predstavljali kao bogati investitori. Sebe su nazivali Filip Pikte, Aleksandar Karlštajn, Ričard fon Štajn. Ubeđivali su svoje žrtve da se sastanu sa njima u luksuznom hotelu ili restoranu i to van Francuske. Obelodanjen je slučaj žrtve čija je tužba prva stigla kod istražitelja. Kontaktiran je u julu 2019. godine i izgubio je kriptovalute u vrednosti od oko milion i po evra tokom sastanka u Milanu.

Žrtva je, tokom sastanka, ustupila kripto sredstva i to bitkoine, eterium i USDC u zamenu za kofer falsifikovanih novčanica. Od decembra, istražitelji su identifikovali još dve žrtve, među kojima je i jedan Amerikanac, koji je takođe sreo ovu grupu u Milanu. Lopovi su želeli da imaju garanciju da je njihova žrtva solventna, pa su ga zamolili da otvore digitalni novčanik. Kad su se uverili da ima veliki broj kripto valuta, izmislili su razlog da se na kratko posluže telefonom žrtve.

Uspeli su potom da da isprazne novčanik za kripto valute, jer su za kratko vreme za koje im je dao telefon razbili šifru za pristup novčaniku i računu.

Savremeni modus operandi

U luksuznoj vili, koju je klan koristio, istražitelji su otkrili luksuzni nakit, satove, uključujući "Patek Philippe", vredan 130.000 evra. Pronađeno je 58.000 evra u gotovini, dva "poršea", "bentli", 280.000 evra u kripto valutama i lažna dokumenta. Kripto novac prebačen je na račun Agencije za upravljanje i povraćaj zaplenjene i konfiskovane imovine.

Iz bonice pobegao u Srbiju?

Među uhapšenima u Francuskoj je bio muškarac sa inicijalom M. star 72 godine. On se navodno loše osećao i mera mu je ukinuta tokom hospitalizacije. Kada je izašao iz bolnice nestao je, a istražitelji veruju da se skriva u Srbiji.

Stručnjak za bezbednost i kriminolog profesor dr Ratomir Antonović kaže za 24sedam da je osavremenjen modus operandi i da je ovo savremena verzija "pink pantera". Reč je o visoko tehnološkom kriminalu, takozvanom sajber kriminalu.

Printscreen/YouTube
Profesor dr Ratomir Antonović

- Klasičan kriminal u bidućnosti će potpuno nestati. Kako se prešlo na elektronsko poslovanje i elektronski sistem uopšte, tako se i kriminal menja, jer kriminalci zarad svog cilja imovinske dobiti, prate trendove i smišljaju samim tim nove načine otimanja novca. Bilo da je to krađa ili prevara, cilj je isti, a to je pribavljanje protivpravne imovinske koristi. Prešlo se na sofisticirani način. "Pink panteri" bili su poznati po tome što upadnu u juvelirnicu, porazbijaju stakla i otmu vredan nakit, a za sobom ostave ružu, to im je bio pečat. Sada se to radi na sofisticirani način i tek će se pričati o tome - kaže za 24sedam dr Ratomir Antonović.

Prema rečima našeg sagovornika, u ovom konkretnom slučaju reč je o sticaju više krivičnih dela. Tu su prevara, falsifikovanje, lažno predstavljanje, krađa podataka. Sve to odjednom.

Solo grupa i "pink intelektualci"

Reč je, kako za naš portal objašnjava Božidar Spasić, srpski pravnik i obaveštajaca, bivši pripadnik Službe državne bezbednosti, o višem stepenu kriminalnog miljea, koji je počinio prevare na spektakularan način.

Printscreen/ Jutarnji Program TV Happy
Božidar Spasić

- Mislim da je u pitanju solo grupa. Varali su ljude i u Bordou i u Parizu. Ima dosta ljudi na zapadu, naročito u Nemačkoj, Francuskoj, Švajcarskoj, koji imaju novac, ali ne znaju u šta da ga ulože. Ovakvi prevaranti pojavljuju se kao eksperti za investicije. To je čitav lanac za prevaru. Mislim da je reč o individualnoj grupi kojoj je porodični biznis prevara. Takve bande, pored Srba, imaju i Bugari i u svetu ih ima 10 ili 15 koje rade na sličan način - priča za 24 sedam Spasić.

Naš sagovornik dodaje da ovo nema veze sa "pink panterima", ali da jeste oblik neke "pink inteligencije".

- Možemo da kažemo da su oni odlučili da neće više da razbijaju izloge, pa su na ovaj način, sajber prevarom, rešili da dođu do novca i skupocenih luksuznih stvari, kakve su zaplenjene i u ovom slučaju. Moram da naglasim da ovde nikome nisu čiste ruke. I oni koji su dali novac jednako su krivi. Oni su prevareni da će za određenu sumu novca da dobiju mnogo više i na to su svesno pristali. Obično im se prva rata da pošteno, a kad zagrizu i traže više bivaju potpuno prevareni i ojađeni, za šta se pobrinu ti "pink intelektualci" - objašnjava Božidar Spasić.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2023/01/01/64c4e9adb45738d81958be18/uhd/64c4e9adb45738d81958be18.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958be18",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1232605_th_1675092544.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam