Advokatu Kokanoviću određen kućni pritvor: Uhapšen po poternici zbog tužbe za klevetu!

29.01.2023

16:15

0

Branilac Čedomira Kokanovića najavio da će podneti krivičnu prijavu protiv sudije koji je raspisao naredbu o poternici

Advokatu Kokanoviću određen kućni pritvor: Uhapšen po poternici zbog tužbe za klevetu!
Simbol pravde: Ilustracija - Copyright Profimedia

Osnovni sud u Novom Sadu ukinuo je pritvor advokatu Čedomiru Kokanoviću i odredio mu kućni pritvor uz elektronski nadzor, rekao je branilac uhapšenog advokata Ivan Ninić i najavio da će uložiti žalbu na ovu odluku suda.

- Žalićemo se na rešenje suda, jer njemu kućni pritvor ograničava rad. On ima predmete i mora da postupa, ali nažalost veće to nije želelo da ceni - poručio je Ninić.

Dodao je da za krivično delo uvreda nije propisana kazna zatvora već novčana, pa je mera kućnog pritvora potpuno nesrazmerna.

Branilac uhapšenog Kokanovića najavio je ranije i da će podneti krivične prijave protiv svih koji su u ovome učestvovali, odnosono sudije koji je raspisao naredbu o stavljanju na poternicu i dežurnog sudije koji vodi postupak. Protiv Kokanovića je predsednik Advokastke komore Vojvodine Vladimir Beljanski pokrenuo više krivičnih, parničnih i disciplinskih postupaka, koji su u toku.

Ninić je naveo da Kokanović uredno prima svoju poštu i da je dostupan organima gonjenja, ali se dogodilo da u jednom predmetu u više navrata nije primio poštu, a da su izveštaji policije bili da nije pronađen na adresi, što je, kako Ninić smatra, iskorišćeno protiv njega.

- Beljanski je kao advokat, odnosno privatni tužitelj, tužio Kokanovića za krivično delo uvreda i predložio određivanje pritvora - rekao je Ninić i dodao da je sud u novembru taj predlog odbio.

Po žalbi Beljanskog, međutim, početkom decembra prošle godine je, kako je naveo advokat, Viši sud u Novom Sadu preinačio to rešenje i odredio jednomesečni pritvor Kokanoviću. Ninić ističe da je uz rešenje o pritvoru, sud doneo nezakonito i naredbu o stavljanju na poternicu Kokanovića, a da nije obavestio ni njega ni njegovog branioca.

Na dan hapšenja, Kokanović je došao u Novi Sad kako bi zastupao kolegu u jednom disciplinksom postupku, kojeg takođe, kako ističe Ninić, progone disciplinski organi Advokatske komore Vojvodine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike