Saslušana poslednja žrtva instruktora jahanja: Devojčica dala iskaz u posebnim uslovima

26.12.2022

14:23

0

Autor: 24sedam

Ostalo je još jedno veštačenje koje treba da se dostavi tužilaštvu nakon čega će biti doneta odluka o podizanju optužnice

Saslušana poslednja žrtva instruktora jahanja: Devojčica dala iskaz u posebnim uslovima
Miloš Đukić - Copyright Printscreen/Instagram/m.đ.

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu danas je prvi put u posebnim prostorijama tužilaštva, putem video linka ispitana maloletna oštećena, žrtva rodno zasnovanog nasilja, a u pitanju je u slučaju istrage protiv Miloša Đukića, profesora jahanja osumnjičenog da je silovao polaznice te škole, saznaju mediji.

Kako se nezvanično saznaje, ona je iskaz dala u svojstvu posebno osetljivog svedoka, uz podršku radno angažovanih u Službi za podršku žrtvama i svedocima ovog vida nasilja, a u okviru istrage koja se vodi protiv osumnjičenog za više krivičnih dela protiv polnih sloboda.

Posebne prostorije za svedočenje putem video linka

Svedočenje maloletne oštećene obavljeno je putem video linka iz prostorija Službe koja se nalazi u Palati pravde u Beogradu. Ispitivanju oštećene u prostorijama Službe prisustvovali su zakonski zastupnik maloletne oštećene i psiholog dok su u istražnom kabinetu pored postupajućeg zamenika Višeg javnog tužioca, bili branioci okrivljenog i punomoćnici oštećenih, koji se žrtvi nisu obraćali neposredno, već joj je pitanja postavljao isključivo zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu.

Služba za podršku žrtvama i svedocima rodno zasnovanog nasilja je nedavno formirana pri VJT u Beogradu pod rukovodstvom Koorinatorke za rodno zasnovano nasilje. Osnovni cilj rada Službe i kontakt lica je da žrtve (oštećena lica) i svedoci u toku krivičnog postupka budu pravovremeno informisani i upoznati sa uslugama podrške, bez diskriminacije po bilo kom osnovu, kao i da im se olakša učešće u krivičnom postupku. Na ovaj način dosledno se primenjuju svi relevantni propisi uključujući i Nacionalnu strategiju za ostvarivanje prava žrtava i svedoka krivičnih dela u Republici Srbiji.

Kako se saznaje, devojčica je poslednja žrtva koja je saslušana u istrazi protiv Đukića, a ostalo je još jedno veštačenje koje treba da se dostavi tužilaštvu nakon čega će biti doneta odluka o podizanju optužnice.

Podsetimo, Đukić je uhapšen 12. septembra, nakon čega je saslušan i određen mu je pritvor, on se na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu branio ćutanjem, a početkom novembra Viši sud u Beogradu produžio mu je pritvor.

On je, kako se sumnja, sva pomenuta krivična dela izvršio u prostorijama konjičkog kluba.

Tokom 2013, 2014. i 2015. godine izvršio je, kako se sumnja, dva krivična dela nedozvoljene polne radnje nad dve devojčice od 13 godina.

Osumnjičenog su oštećene prijavile policiji i tužilaštvu iskazujući time puno poverenje u institucije.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike