Nikola ubio četvoro mladih na mestu! Apelacija pravosnažno osudila Mihailovića na četiri godine zatvora

09.12.2022

20:30

1

Autor: 24sedam

Mihailović je osuđen jer je 9. avgusta 2019. godine vozeći BMV pod dejstvom alkohola (1,36 promila) na Ibarskoj magistrali kod mesta Županjac udario u taksi "dačiju"

Nikola ubio četvoro mladih na mestu! Apelacija pravosnažno osudila Mihailovića na četiri godine zatvora
Copyright Subotić, Savatić i Belušević Foto: Facebook

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na četiri godine zatvora Nikolu Mihailovića iz okoline Lazarevca, zbog teške saobraćajne nesreće koju je pijan izazvao 9. avgusta 2019. godine na Ibarskoj magistrali, a u kojoj je poginulo četvoro mladih, a četiri osobe su teže i lakše povređene.

Drugostepeni sud je odbio kao neosnovane sve žalbe  i potvrdio presudu Višeg suda u Beogradu, navodi se u odluci objavljenoj na sajtu suda.

Takođe, Mihajloviću je izrečena i zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju od četiri godine.     

Jurio kao lud

Mihailović je osuđen jer je 9. avgusta 2019. godine oko jedan sat posle ponoći vozeći BMV pod dejstvom alkohola (1,36 promila)  na Ibarskoj magistrali kod mesta Županjac udario u taksi "dačiju" krećući se brzinom od najmanje 117,3 km/čas, na mestu gde je brzina ograničena na 50 km/cas.

Foto: Facebook

 

Apelacioni sud smatra da je prvostepeni sud pravilno prilikom odlučivanja imao u vidu činjenicu da raskrsnica nije bila opremljena saobraćajnom signalizacijom, da nije postojao znak "Stop" koji bi obavezivao vozača "dačije" da stane, ali da je u takvoj situaciji pre uključenja u raskrsnicu vozač morao da se uveri da skretanje ulevo može da učini na bezbedan način. 


Po oceni drugostepenog suda, vozač je direktno i neposredno doveo do stvaranja opasne situacije jer se bez zaustavljanja uključivao na put sa prvenstvom prolaza, što je propust koji je u uzročnoj vezi sa nesrećom koja se dogodila. 

Šta kaže veštak?

Prema mišljenju komisije veštaka, vozač vozila "dačije" je mogao da uoči BMW kojim je upravljao Mihailović, ili njegova svetla.

Tokom postupka je, kako je precizirano u odluci, nesumnjivo utvrđeno da se neposredno pre saobraćajne nezgode NN vozilo kretalo u susret vozilu kojim je upravljao Mihailović sa upaljenim farovima, te je ovo vozilo svakako predstavljalo fizičku smetnju okrivljenom da ranije uoči "dačiju", pri čemu su upaljena svetla na tom vozilu dodatno smanjila vidljivost okrivljenom, zbog čega nije mogao uočiti "dačiju".

Međutim, na osnovu saobraćajno-tehničkog veštačenja prvostepeni sud je pravilno utvrdio da je okrivljeni Mihailović načinom svoje vožnje, pre svega brzinom kojom se kretao doprineo stvaranju opasne situacije, jer da se kretao dozvoljenom brzinom postojala bi mogućnost izbegne saobraćajnu nezgodu, a to je propust koji ima uticaja i na težinu nastalih posledica.

Obrazloženje suda
 

Prilikom donošenja odluke o vrsti i visini kazne Apelacioni sud je smatrao da je prvostepeni sud pravilno od olakšavajućih okolnosti cenio da Mihailović nije ranije osuđivan, da se iskreno držao tokom postupka, te izrazio iskreno kajanje, kao i da je u vreme izvršenja krivičnog dela bio relativno mlad.

Od otežavanjućih okolnosti prvostepeni sud je, kako smatra Apelacioni, pravilno cenio  raniju prekršajnu kažnjivost okrivljenog, stepen njegove krivice, težinu izvršenog krivičnog dela, kao i sve okolnosti pod kojima se dogodila saobraćajna nezgoda, a pre svega njegov utvrđeni doprinos nastanku saobraćajne nezgode.

Subotić, Savatić i Belušević Foto: Facebook


 U saobraćajnoj nesreći su poginuli njegova saputnica iz BMV-a Katarina Ivanković (20), i troje iz "dačije" - vozač Aleksandar Savatić (22) Đorđe Belušević (22) i Đorđe Subotić (19).
Teško je povređen maloletni Stefan S, koji je bio u "dačiji" a u BMV-u teške povrede zaobili su Stefan Matović i Kristina Vasiljević, dok je lakše povreden Stefan Ivanović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike