Novi Knele izrešetan nakon treninga u Novom Sadu: Šurak bivšeg NBA košarkaša Darka Miličića likvidiran sa sedam hitaca iz "škorpiona"

24.11.2022

07:00

4

Autor: 24sedam

Marko Markuš ubijen je 24. novembra 2017. godine, ispred hotela "Sajam"

Novi Knele izrešetan nakon treninga u Novom Sadu: Šurak bivšeg NBA košarkaša Darka Miličića likvidiran sa sedam hitaca iz "škorpiona"
Marko Markuš - Copyright Printscreen/Facebook/Marko Markus

Marko Markuš (29), sin penzonisanog visokog funkcionera novosadske policije i šurak bivšeg NBA košarkaša Darka Miličića, ubijen je u "sačekuši" kod hotela "Sajam" u tom gradu, pre tačno pet godina. Iako su istražitelji imali indicije i o počiniocima i o naručiocu zločina, njegova likvidacija još uvek nije rasvetljena.

Markuš, koji je važio za žestokog momka Novog Sada, izrešetan je 24. novembra 2017. godine, oko 21.40 sati, u blizini novosadskog hotela "Sajam" u Hajduk Veljkovoj ulici, kada se vraćao sa treninga. Likvidiran je sa sedam hitaca iz "škorpiona" od strane profesionalnog ubice. 

Napadač, za koga se veruje da je imao pomagače, pucao je iz mraka u trenutku kada je Markuš prilazio “mercedesu”, za koji se tada navodilo da je najverovatnije pripadao njegovom zetu, poznatom košarkašu Darku Miličiću, koji je oženjen njegovom sestrom Zoranom, inače dizajnerkom.

Printscreen/Facebook/Marko Markus
Marko Markuš

Markuš je hitno prevezen u bolnicu privatnim autom, gde su mu se lekari borili za život, ali je preminuo za manje od sat vremena nakon više pokušaja reanimacije. Ne zna se ko ga je dovezao u bolnicu.

Sahranjen je 28. novembra na gradskom groblju u Novom Sadu uz prisustvo više stotina ljudi, među kojima je bilo i javnih ličnosti, advokata, pevača, bivših sportista.

Od njega su se oprostili članovi porodice, neutešna supruga Jelena, sestra Zorana i njen suprug, bivši košarkaš Darko Miličić.

“Proklet bio ko ga je ubio”, vikala je na sahrani Markova majka.

Markuš je bio poznat i kao boem, a sahranjen je uz zvuke tambura.

Printscreen/Facebook/Marko Markus
Marko Markuš

Operativci novosadske policije, koji su radili na istrazi ubistva Markuša, došli su do indicija da su neposredni počinioci zločina ušli iz Bosne i Hercegovine. Pored toga, postojiao je i podatak da je Markuševu likvidaciju naručio i platio jedan od vođa navijača Vojvodine, koji je sa njim godinama bio u sukobu. Niko, međutim, još nije uhapšen i potraga za ubicama i dalje traje.

"Jasno mi je da mi spremaju nešto"

Markuš je u medijima nazivan novim Kneletom, jer je svojim ponašanjem podsećao na Aleksandra Kneževića i živeo po onom  "Živi brzo, umri mlad".

Inače, jedan beogradski medij objavio je da se Markuš nekoliko dana pred surovu likvidaciju poverio njihovom novinaru „da zna da mu rade o glavi i da je u velikoj opasnosti“.

- Spremaju mi nešto i to mi je jasno. Ne brini, rešiću ja to. Znaš da je meni samo porodica važna. Vidimo se uskoro. Otkriću ti nešto, velika je priča u pitanju - rekao je tada Marko.

Potom je istom novinaru poslao poruku na Fejsbuku „da se sretnu u nedelju jer ima senzaciju“ i „da će mu sve otkriti kad se sretnu“. Međutim, ubijen je dva dana pre dogovorenog sastanka i tu tajnu je odneo u grob.

Bogat dosije

Markuš je bio poznat po učestvovanju u mnogobrojnim incidentima. Još kao maloletnik je imao problema sa zakonom. Sudilo mu se i za pokušaj ubistva nožem Slobodana Milutinovića Snajpera, 1. jula 2012. ispred diskoteke "Đava" na Petrovaradinskoj tvrđavi. Odmah posle toga je pobegao, ali je posle desetak dana uhapšen na aerodromu u Mađarskoj i izručen Srbiji. Četiri godine kasnije, Markuš je oslobođen krivice zbog nedostatka dokaza.

Printscreen/Facebook/Marko Markus
Marko Markuš

U martu 2011. godine bio je osuđen na pet godina zatvora zato što je u oktobru 2008. u restoranu "Osam tamburaša" na Petrovaradinskoj tvrđavi Aleksandru Dragojloviću (37), iz Valjeva, naneo teške povrede, zbog kojih je posle nekoliko dana preminuo u Kliničkom centru Vojvodine.

U njegovom debelom dosijeu je i napad na policajca za koji je osuđen 2006. godine. Optužen je i za ranjavanje dvojice mladića u „Crvenoj kafani“ iste 2006. godine. Teretio se i za ranjavanje Radeta Ašćerića i izazivanje opšte opasnosti ispred kluba „Kili“ u decembru 2007 godine. Bio je  osumnjičen u policijskoj istrazi pokušaja ubistva novosadskog biznismena Miće Nikolića Sarme 2008. godine. 

Kola, jahte i devojke

Marko Markuš je živeo raskalašnim životom o čemu svedoče fotografije koje je rado delio društvenim mrežama. Skupa kola, lepe devojke, vožnje jahtama, muzika i poznati prijatelji. Tako su izgledali njegovi dani pre nego što je hladnokrvno ubijen. Markuš je voleo muziku i kafanu, a među bliskim prijateljima imao je mnogo pevača i muzičara. Voleo je brza kola i na svom Fejsbuk profilu često je delio fotografije iz luksuznih četvorotočkaša.

Ubijeni Markuš družio se i sa NBA košarkašem i bivšim direktorom KK Partizan, Nikolom Pekovićem u čijem automobilu je večeri kad se dogodilo ubistvo Markuša pronađena droga i oružje.

Printscreen/Facebook/Marko Markus
Marko Markuš

Godine kad je ubijen 28. novembra Markušu je trebalo da se nastavi suđenje u Višem sudu u Novom Sadu za incident koji se dogodio 2014. u Ulici Laze Telečkog. Prvooptuženi Jovan Kecman, koji je u bekstvu, optužen je za pokušaj ubistva policajca Dalibora Bogdanovića Boće, dok se Markušu u tom postupku sudilo za nanošenje teških povreda Aleksandru Kovačeviću, zvanom Dizel. On je to negirao, tvrdeći da je lokal napustio pre nego što se incident desio.

 "Vratio se na pravi put"

Bivši NBA košarkaš Darko Miličić jednom prilikom osvrnuo se na ponašanje svog šuraka. Markuš je tada bio na robiji, ali je vikendom izlazio iz zatvora.

- Kad dobije slobodan vikend, sve vreme je sa suprugom i sinom, kakvo ludovanje po kafićima. Tačno je da je Marko imao grehe u prošlosti, ali se promenio i vratio na pravi put - istakao je za medije tada Miličić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike