Optužnica protiv 22 navijača zbog sukoba sa policijom tokom "Evroprajda"

25.10.2022

09:11

0

Autor: M. B.

Sukob sa policijom dogodio se 17. septembra ove godine, kod železničke stanice Karađorđev park

Optužnica protiv 22 navijača zbog sukoba sa policijom tokom "Evroprajda"
hapsenje huligani europrajd mup66 copy - Copyright Foto:MUP

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je juče optužni predlog Prvom sudu protiv 22 osobe koje se sumnjiče da su povredili 13 policajaca tokom "Evroprajda" prošlog meseca.

Optužnim predlogom okrivljenima S.Č. Č.L. Z.T. G.N. V.V. R.Ž. B.G. S.M. S.N. V.M. M.D. I.M. J.J. Dž.M. R.J. M.N. Č.I. U.C. Lj.O. i T.B. terete se za krivično delo Učestvovanje u grupi koja izvrši krivično delo.

Sumnjiče se da su krivično delo izvršili 17. septembra za vreme održavanja manifestacije „Europride“ na taj način što su učestvovali u grupi ljudi koja je, oko 17 sati u drugom delu grada kod železničke stanice Karađorđev park u Bulevaru oslobođenja bb, napala i telesno povredila trinaest policijskih službenika MUPa RS u vršenju službene dužnosti, kojom prilikom je oštećena imovina u većem obimu i to pet vozila MUPa na kojima je pričinjena šteta u iznosu oko 3.000.000 dinara, navodi se u saopštenju Prvog OJT.

Kako se dalje navodi, u odnosu na okrivljene L. T. i M. M. optužni predlog, zbog izvršenja krivičnog dela Učestvovanje u grupi koja izvrši krivično delo iz čl. 349 st. 2 u vezi st. 1 KZ, je podnet zbog postojanja opravdane sumnje da su oni bili kolovođe grupe zajedno sa još dve osobe koja se trenutno nalaze u bekstvu, kao i još jedna osoba koja je sa ostalima učestvovala u izvršenju krivičnog dela u sastavu grupe. U odnosu na ove tri osobe koje se nalaze u bekstvu tužilaštvo je stavilo predlog sudu za određivanje pritvora i izdavanje poternice.

Dokazne radnje u postupku tužilaštvo je sprovelo u najkraćem roku, u kome je saslušalo sve okrivljene koji su dostupni, ispitalo u svojstvu svedoka oštećene i očevice događaja, odredilo veštačenje telesnih povreda koje su zadobili policijski službenici i sprovelo sve druge neophodne radnje radi utvrđivanja činjeničnog stanja i svih okolnosti pod kojima se događaj odigrao.

Za kolovođe tužilaštvo traži 5 i 4 godine zatvora

Tužilaštvo je predložilo da Prvi osnovni sud u Beogradu produži pritvor u odnosu na sve okrivljene i da ih nakon sprovedenog dokaznog postupka oglasi krivim, te da kolovođama, okr. L. T. izrekne kaznu zatvora u trajanju od 5 godina, a okr. M. M. kaznu zatvora u trajanju od 4 godine.

U odnosu na okrivljene kojima se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela Učestvovanje u grupi koja izvrši krivično delo iz čl. 349 st. 1 KZ predloženo je da im sud izrekne kazne zatvora i to okrivljenima R.Ž. M.N. V.V. i S.Č. kaznu zatvora u trajanju od 2 godine, okrivljenom Z.T. kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 8 meseci, okrivljenom Č.L. kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 8 meseci, okrivljenom S.N. kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 5 meseci, a okrivljenima S.M. V.M. M.D. N.G. I.M. J.J. Dž.M. R.J. B.G. Č.I. O.Lj. B.T. i C.U. kaznu zatvora od 1 godine i 6 meseci, sve imajući u vidu okolnosti iz čl. 54 KZ koje utiču da kazna bude manja ili veća, navodi se u saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike