Miljković okružen beleškama iznosio odbranu: Spasojević nije svestan šta je potpisao! Ne znamo je l' mašina za mlevenje mesa radila

19.10.2022

07:42

1

-Napravio sam beleške ništa neću čitati - kazao je

Miljković okružen beleškama iznosio odbranu: Spasojević nije svestan šta je potpisao! Ne znamo je l' mašina za mlevenje mesa radila
Makro Miljković i Veljko Belivuk u sudnici - Copyright 24sedam/Goran Sivački /Pink

U Specijalnom sudu u Beogradu danas se nastavlja suđenje Veljku Belivuku i ostalim optuženima za sedam ubistava i druga teška krivična dela.

Na današnjem suđenju optuženi Marko Miljkovič iznosi svoju odbranu, nakon čega će ostali okrivljeni uraditi isto.

On kao i prošli put ima na sebi plavi džemper i ispod košulju.

Miljković je počeo sa iznošenjem odbrane, negirajući optužbe i tvrdeći da za njega komunikacija preuzeta sa kriptovane aplikacije "Skaj" ne postoji.

Na početku izlaganja je izjavio da bi hteo da pročita izjavu okrivljenog saradnika Bojana Hrvatina i Nikole Spasojevića.

-Napravio sam beleške, ništa neću čitati - kazao je .

Potom se njegov advokat Vlada Petrović javio za reč i tražio da se svedoci okrivljeni isključe da ne bi prisustvovali iznošenju odbrane okrivljenih, ali je sud taj predlog odbio.

Miljković je potom zamolio branioce da ga ne prekidaju više.

- Zamolio bih svoje branioce da me niko ne prekida. Nigde nisam video kada smo se Veljko i ja udružili, sa kojom namerom. Nisam video da ni ja ni okrivljeni razgovaramo ni usmeno ni pismeno. S obzirom da njihov nezakoniti dokaz skaj za mene ne postoji. Ne mogu da se izjašnjavam za nešto što ne postoji. Kada smo mi bili na slobodi 2020.godine kada su počela pisanja o sečenim glavama, fudbalskim utakmicama. Mogli smo da pobegnemo, ali nismo jer se tu nismo našli. Nismo bežali, niti se skrivali, bili smo kod kuće sa porodicama - kazao je.

Potom je govorio o Nikoli Spasojeviću.

-Moram da se osvrnem na Spasojevića. On je kod tužioca bio uplašen. Kako nije bio uplašen u akciji? Tada je bio hrabar. Konferencija za medije koje nema je pritisak na porodice svedoka okrivljenog, gde se pokazuju slike momka iz Švajcarske koji se javio našem advokatu i koji je rekao da je živ. 

Osvrnuo se i na čuveni bunker na stadionu Partizana.

-Šta je sprečavalo poštovano veće da skinu policu u toj prostoriji tri meseca? Nerazumno je da nekome treba tri meseca da skinu? Je li zato što treba da ubace i tu mašinu? Posle tri meseca nalaze neki eksploziv, mašinu, kažu to je sve naše. 

24sedam
 

Takođe je izneo da je prećeno njihovom advokatu Dejanu Lazareviću da će biti uhapšen.

-Uhapšen je kako bi mogao da se vrši pritisak na svedoke saradnike.Imamo situaciju da je Vuk Vučinić uhapšen i da je rekao da mu namešta policija. On je rekao da nije kriv. Vuk Vučinić je rekao da je prijatelj sa Goranom Veličkovićem. Jelena Veličković s obzirom da ga poznaje... ja bih prihvatio verodostojnost njenog iskaza da je Vučinić na snimku sa Veličkovićem, jer oni su prijatelji, ali onda se pojavljuje Hrvatin - rekao je Miljković i dodao: 

-Podizanje naše optužnice je u skladu sa zakonom, mi nismo hteli da se žalimo da bi što pre došli pre vas. Mi dobijamo sudiju Zoranu Trajković koja odmah odlazi na bolovanje, osnovano neosnovano, nisam lekar, ne znam.  Pišem podneske, dobijam odgovore da će se sudija vratiiti.
tu sam već shvatio da nešto nije u redu. Sudija nije htela da sudi jer je došla preko reda. Istrajala je u svojoj odluci, ali smo mi izgubili 4 meseca. Istina je samo jedna ali ćemo videti čija, naša ili njihova (tužilaštva).

- Posle naših prvih iskaza dešava se hapšenje naših supruga. To se desilo na ružan način, one su same sa malom decom. Ivanovski i Belivuk imaju u tom trenutku bebe od 3 meseca. One mogu da se terete za pranje para što su nam oprale farmerke možda u kojima je bilo možda nekog novca, rekao je. 

O prvoj tački optužnice

Miljković je,  govoreći o prvoj tački optužnice  - udruživanje radi vršenja krivičnih dela- rekao:

- Neću vam dužiti. Preći ću na vazdušnu pušku, ona nije oružje. Ne znam kako su Sekulići obezbedili kuću za vežbanje vatrenim oružjem, a tu nema vatrenog oružja.

2. tačka - ubistvo Aleksandra Gligorijevića

- Ja ovde nisam, ali ću se izjasniti. Rekao sam da ne želim da odustvujem iz njihovih cirkuskuh predstava. Jedva sam se izborio za šest ubistava da me optuže, a ne sedam. Ne zato što sam kriv, nego zato što nisam.

Govorio je o Nikoli Stefanoviću, jednom od optuženih.

- On je moj kum i to je jedina njegova krivica. On je pošten momak koji radi kod svog oca. Sa njim nisam pričao ni o kakvom krivičnom delu osim servisa u autu, ako je to krivično delo. Oni kažu da je Nikola Stefanović njima omogućio auto dok su pripremali krivična dela. Vozio sam ja BMW koji se vodi na advokata Nikolu Ristovića, kojeg niste upoznali jer je otišao iz ovog predmeta. Kako imamo da su i Ristović i Stefanović vlasnici kola, Ristović nije bio u pritvoru ni dan, a Stefanović jeste.

- Tražim obdukcioni zapisnik, a Jelena Veličković kako može da nam bude kredibilan svedok, kada je tri puta menjala iskaz. Ponoviću, nemamo nikakve veze sa ubistvom Gorana Veličkovića, nikakav problem sa njim nismo imali - rekao je Miljković u svoju odbranu.

Zločini u Ritopeku i mašina za mlevenje mesa

24sedam/Goran Sivački/ E-Stock
 

Kada je reč o zločinima koji su se dešavali u Ritopeku rekao je:

- Kako možemo da znamo da li je mašina radila, ako nije veštačena. Na osnovu tužilaštva mi verujemo Hrvatinu koji je hteo da završi medicinsku ali nije. Vidimo da je u ulozi patologa, a je po ovome i mašinski inženjer. Mi moramo da vidimo da to što su ubacili je uopšte radilo, da vidimo ko je kupio, kada, kako je dovezao. Nije to mašina koju možete da unesete kako hoćete, moramo to sve da utvrdimo. Nama je sve to ugurano i to je naše - istakao je odgovarajući na ovaj deo optužnice. 

O brutalnoj likvidaciji Lazara Vukićevića

Potom je prešao na iznošenje odbrane za sledeće ubistvo koje im se stavlja na teret, brutalnu likvidaciju Lazara Vukićevića. Naveo je da je u to vreme bio u Crnoj Gori.

- Zakon fizike to ne dozvoljava, kako smo mogli da budemo u isto vreme na dva mesta. Tužilaštvo iz Crne Gore kaže da smo bili tamo, a ovo tužilašto da smo bili ovde. Svi telefoni oduzeti od nas, nemaju nikakve veze sa telefonima za koje tvrde da su naši u predmetu. Tužilaštvo tvrdi da postoji snimak da je Vukićević ušao u auto Nemanje Đurića, ja takav snimak nisam video. Ne postoji nijedan snimak, kamoli snimak ubistva ili mlevenja. Vidimo da su nas duže opservirali, ali toga nema. Ima naše privatnosti, ali nema krivičnih dela - pričao je Miljković i zatražio veštačenje, pozivajući se na članove zakona.

Ponovo je pred sudom naveo da bez veštačenja sud ne može da utvrdi da li su osobe čije im se likvidacije stavljaju na teret, zaista mrtve.

O ubistvu Ljepoje

Miljković je prešao na izlaganje o ubistvu Milana Ljepoje, kog su navodno likvidirali jer je učestvovao u pokušaju ubistva Radoja Zvicera u Ukrajini.

- Njega na optužnici tamo nema, niti ga iko od okrivljenih tamo spominje. Tužilaštvo onda kaže da je Ljepoja hteo da ubije mene i Belivuka, pa zašto smo onda hteli da ga ubijemo? 

Inače, i Miljković je ranije u izlaganju potvrdio da su pred hapšenje boravili u gostima kod Zvicera u Crnoj Gori.

-Kako je moguće da nas policija prati šest meseci i ne vidi da otimamo troje ljudi, ako čujemo da to traje dva dana. Kada kažem troje ljudi po dva dana, to je šest dana. Mi nismo sudija u Kolumbiji mi smo u Beogradu. Nije Ritopek u Žitorađi nego u okolini Beograda.
Kako je moguće da BIA snima tu kuću, vidi navodno Ljepoju da je u Pasatu, zašto puštaju da ubijemo Ljepoju? Trebalo je da ako smo ubijali kažu: "Upadajte, hapsite ih, ubijajte ih sve". Šta je bitno da se posle tri meseca upada za ljepoju, otkriva bunker? - konstatovao je in nastavio:

-Spasojević i ja smo pričali poduže, govorio je po svom slengu da će da se okači, kako ga drže 21 dan bez da vidi porodicu, advokate, da mu je tužilac rekao da otkaže. Rekao je da je brat opomenut jer zida neku kuću, da ne može da izdrži pritisak jer je ministarka rekla da će da bude osuđen na smrtnu kaznu. Mislim da on nije ni svestan šta je potpisao - govorio je o svedoku okrivljenom.

-Lalić je rekao sedam puta da nije kriv i onda dolazi ovde od vrata do ovde klimnuo Filipu Ivanoviću i ajde da ja kažem da sam kriv. Kako je moguće da njegova advokatica ne zna da pregovara sa tužilaštvom. Ne znam da li bi da je ostao u pritvoru rekao da je kriv. Verujte da ne bi.

O ubistvu Radojevića 

24sedam/e-stock-milos-rafailovic
 

On je naveo da ništa o tome što o ubistvu Radojevića piše u optužnici nije tačno.

O ovoj tački optužnice je rekao: Kažu da sam ga na prevaren način pozvao da bi kupio neko oružje. E sada, to ne kaže ni Bojan Hrvatin, njihov patolog, mašinski inženjer. Ne kaže ne znam, a tužilaštvo kaže namamio kupovinom oružja. Kako zna tužilaštvo bolje od Hrvatina koji ne zna.
Zašto bih ga namamio kada ga znam više od 15 godina. Bili smo u odnosima boljim od korektnih. mogao sam "ovako" da ga pozovem ako sam hteo da ga ubijem. Same tvrdnje su neistinite. Kažu, podmetnuli smo mi DNK kako bi podmetnuli pucanje na Marka Budimira u garaži. 

On je naveo da je Zdravko Radojević pucao u Marka Budimira.

- Njegova supruga kaže bacila telefon u reku. Zašto bi ona to uradila ako ne zna da je pripremao nešto. Hoćete da kažete da sam nagovorio njegovu ženu? Ja sam onda jači od Dejvida Koperfilda ako uspem sve to da postignem. Kažu da smo mu oteli kola. On je bio prijavljen na birou, išao sam sa njim na biro. kako može da ima kola od 200.000 evra ako je nezaposlen.
Može i moja supruga da kaže da sam vlasnik Ušća, Beograda na vodi, a nisam.

Trebalo bi da kažem gde sam bio tih datuma, dam alibi, ali to mi ne pada na pamet. Znam jedno da nisam nikoga ubijao u tom periodu, ali gde sam bio tih dana ali ne znam, niti ću se baviti time, to zna tužilaštvo.

Govoreći o silovanju Ilije Spasića na stadionu je rekao:

-On je dečko koji je žickao kod nas da ne mora oralno da zadovoljava kamiondžiije. Rekao sam mu da čisti lišče na stadionu i da ću mu davati 1.000 dinara. On je manipulativan, ne zna kada je silovan...Kako je moguće da takav čin, da ga se ne seća. Sramotno je se izjašnjavam da je nas 14 njega tuklo, jer da je njega 14 nas tuklo on ne bi bio ovde.

Kada je u pitanju deo optužnice koji se odnosi na prodaju droge na stadionu, Miljković je rekao da je nemoguće da su oni, kao tako organizovana kriminalna grupa, a da se oni bave sa 100 grama trave.

Optuženi pripadnici grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića stigli su oko 9 sati jutros iz pritvora Centralnog zatvora u Specijalni sud. U dva navrata je kolona marice u patnji džipova Žandarmerije ušla u zgradu Specijalnog suda u Beogradu.
 

 - IZLAGANJE O DRUGOJ TAČKI OPTUŽNICE

Oko 11 sati je Marko Miljković počeo sa izlaganjem o ovoj tački i to sat vremena nakon što je izneo odbranu o prvoj tački. 

Po drugoj tački optužnice se kojom su kriminalnoj grupi stavljaju na teret ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića.

Na početku je naveo da je neverovatno da su Senad Rešović i Vladimir Grek, koji su bili njegovo obezbeđenje uhapšeni naknadno.

- Imam pravo na obezbeđenje, ako se osećam ugroženo - rekao je on.

Mitić je, podsetimo, otet prema optužnici kod Ambasade SAD.

- Svi znamo gde je američka ambasada, kako to da nema snimka sa kamera, da vidimo gde smo ga oteli, kako smo ga oteli, ko je preterao taj njegov auto "Hondu" - rekao je Miljković i ponovo se pozvao na članove zakona, tvrdeći da Mitić nije mrtav.

- Ja nikome ne verujem na reč da je neko mrtav - dodao je.

Kada je u pitanju ubistvo Gorana Mihajlovića, naveo je da ne piše kako je na prevaru otet i dodao da on veruje da je "teleport".

- Kažu nađena mašina za tabletiranje Gorana Mihajlovića, nek nam dostave vlasnički list - ironičan je bio Miljković, i iz osmeh komentarisao navode optužnice i svedočenje svedoka saradnika, da su Mihajlovića "otrovali nepoznatom supstancom".

- Ja za takvu supstancu ne znam, pozvaću se opet na članove zakona - ironično je uz osmeh rekao on.

Miljković se ponovo pozvao na slučaj Marine Andrejić, koja je oslobođena za ubistvo sina Đorđa.

- Ako su mogli da nateraju jednu majku da prizna ubistvo deteta, šta mogu tek ostale - rekao je on aludirajući na iskaze koje su dali svedoci saradnici.

Kada je u pitanju ubistvo Gorana Mihajlovića, naveo je da ne piše kako je na prevaru otet i dodao da on veruje da je "teleport".

Miljković se ponovo pozvao na slučaj Marine Andrejić, koja je oslobođena za ubistvo sina Đorđa.

- Ako su mogli da nateraju jednu majku da prizna ubistvo deteta, šta mogu tek ostale - rekao je on aludirajući na iskaze koje su dali svedoci saradnici.

Miljković je počeo da čita delove iskaza svedoka saradnika.

- Svedok saradnik Bojan Hrvatin, koji sam kaže da je namestio Gorana Veličkovića, kaže ne može da se seti prezimena, pa sudija toliko je bio u medijima, da mislim da mu i moja deca znaju prezime - smejao se za govornicom Miljković.

Na isti način je čitao i iskaz svedoka saranika Nikole Spasojevića a potom završio izlaganje:

- Ja sam završio, za sada neću odgovarati na pitanja. U stvari, neću nikada odgovarati na pitanja, ako nam se ne dostave obdukcioni zapisnici.

Posle završetka iznošenja odbrane Marka Miljkovića, sudija je odredila pauzu u trajanju od 40 minuta. Posle pauze, odbranu bi trebalo da iznosi Miloš Budimir, a potom njegov brat Marko.

Belivuk prethodno negirao krivicu 
ATA Images/Antonio Ahel
 

Belivuk je na prethodnom ročištu negirao krivicu za krivična dela za koja je optužen, tvrdeći da je optužnica "izmišljotina" i da su dokazi podmetnuti.

Glavni pretres u ovom predmetu je započelo čitanjem optužnica nakon čega su se okrivljeni kratko izjasnili o krivici.

Svi optuženi, sem svedoka okrivljenih, su negirali izvršenje krivičnih dela, dok su svedoci okrivljeni Nikola Spasojević, Bojan Hrvatin i Srđan Lalić priznali krivicu.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal grupa se tereti za ubistva Aleksandra Gligorijevića, Gorana Veličkovića, Zdravka Radojevića, Lazara Vukičevića, Milana Lepoje, Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića, ali i trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Glavni pretres ovoj grupi počeo je u ponedeljak kada je javnost prvi put prisustvovala suđenju, pošto je pripremno ročište, koje je počelo u martu, bilo zatvoreno za javnost.

Optužnicom se okrivljeni terete da su pod paravanom navijačke grupe "Principi" napravili organizovanu kriminalnu grupu u kojoj su vođe (Belivuk i Miljković) odlučivali ko će biti ubijen.

Sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sklopili su Hrvatin, Spasojević i Lalić, koji su pristali da za blažu kaznu zatvora pričaju o zločinima koje je počinila grupa.

Po završetku suđenja Hrvatinu će biti izrečena kazna zatvora od 15 godina, Spasojeviću od 14 godina i Laliću od 18 godina.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je nedavno proširilo istragu protvi Belivuka, Miljkovića i Bojani Belivuk zbog sumnje da su novcem od kriminalne delatnosti kupovali razne luksuzne stvari.

Naredba o sporovođenju istrage doneta je doneta je 9. decembra prošle godine u odnosu na Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Bojanu Belivuk, Tanju Miljković, Snežanu Ðorđević, Filipa Ivanovskog i Mariju Milutinov, zbog sumnje da su počinili krivično delo pranje novca.

Specijalno tužilaštvo u Crnoj Gori je podiglo optužnicu protiv Belivuka, Miljkovića, Jankovića i Ratka Živkovića zbog otmice Mileta Radulovića zvanog Kapetan.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike