Danas počinje suđenje veka: Belivuk i Miljković prvi put javno o brutalnim ubistvima, da li nas očekuju incidenti i skandali kao ranije?

17.10.2022

05:00

0

Zloslutni pogledi optuženih ka svedocima okrivljenih, rodbina i prijatelji optuženih i žrtava na jednom mestu, tenizija

Danas počinje suđenje veka: Belivuk i Miljković prvi put javno o brutalnim ubistvima, da li nas očekuju incidenti i skandali kao ranije?
Marko Miljković i Veljko Belivuk - Copyright 24sedam/E-Stock Miloš Rafailović

Uz neviđene mere obezbeđenja, danas će javno Veljko Belivuk, Marko Miljković i pripadnici njihove kriminalne grupe, izneti svoju odbranu za sedam surovih ubistava, otmice, silovanje i nedozvoljeno držanje droge i oružja. Prvi put sa publikom u kojoj će, jedni pored drugih, sedeti i rođaci i prijatelji optuženih i njihovih žrtava, kao i onih koji su dobili status svedoka okrivljenih. Mogući su incidenti i u staklenom "kavezu" za optužene i među onima koji su došli da posmatraju "predstavu".

U prilog tome da sve možda ne protekne mirno idu svakako pogledi razmenjivani tokom pripremnog ročišta, ali i komentari okrivljenih Belivuka i Miljkovića. Ide i to što je jedan od optužene braće Budimir netremice pogledom sve vreme fiksirao svedoka tužilaštva Bojana Hrvatina.

Katarina Mihajlović / 24sedam
 

Incidenti koji su beleženi na nekim drugim suđenjima takođe opominju na mogućnost da ovaj proces na protekne mirno. Najviše skandala zabeleženo je na suđenju "valjevskoj grupi" na kome je podneto više od 250 zahteva za izuzeća sudskih veća koja su, u tom postupku koji traje gotovo 13 godina, više puta menjana.

Nedavno ponovo uhapšeni drugooptuženi pripadnik "valjevske grupe" Zoran Jeličić pokušao je sebi da prereže vrat u sudnici, mokrio je pred sudskim većem i udario branioca koji mu je postavljen po službenoj dužnosti, a potom je sudiji poslao pismo u kome joj preti smrću. Drugo preteće pismo poslao je u novembru prošle godine i to iz bekstva. Za njim je bila raspisana poternica kad je u maju prošle godine napustio stan u kom je bio u kućnom pritvoru sa elektronskim nadzorom. 

On je, pored ostalog, u pismu pisanom rukom naveo da ga je sudija Aleksić, zbog nezakonitog postupanja primorala da donese tešku odluku - da je ubije i da će sve učiniti da tako bude. Pretnji u tom postupku bilo je još, ali vratimo se spektaklu koji nas očekuje.

"Proces veka" i incidenti

Suđenje koje je svojevremeno nazivano "procesom veka" bilo je ono za ubistvo tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine ispred zgrade Vlade Srbije, za koje su se teretili pripadnici Jedinice za specijalne operacije, poznatije kao "crvene beretke" i članovi "zemunskog klana". I tokom njega, čak i tokom istrage, beleženi su skandali i incidenti.

Prećeno je svedocima saradnicima, ubijen je ključni svedok, a kasnije je braniocu drugooptuženog Zvezdana Jovanovića bačena kiselina u oči zbog čega se povukao iz profesije. O mnogobrojnim zahtevima za izuzeća tužioca i sudskog veća, ali i svih sudova u državi da i ne govorimo.

24sedam/Goran Sivački
 

Pojedini svedoci saradnici kasnije su dobili nove idnetitete, a čak im je promenjen i lični opis. Ti "zaštićeni svedoci" pronašli su utočište u inostranstvu, a o tome gde se tačno nalaze znaju samo bezbednosne strukture država u kojima su se nastanili.

Gotovo je izvesno da će i ovo suđenje pratiti skandali i incidenti uprkos velikim merama obezbeđenja. Čak je i samo pripremno ročište kasnilo nekoliko sati, jer je policijski pas zadužen za pronalazak oružja i eksploziva morao da onjuši svaku prostoriju u zgradi i samu sudnicu, kako bi se proverilo da neko eventualno nije ostavio pištolj nekom od pripadnika klana.

Poternica za Zemunskim klanom u vreme “Sablje” Printscreen/MUP
 

U publici će se naći i supruge optuženih, ali i njihovih žrtava. Varnice među njima, razmena oštrih pogleda, dobacivanja i uvreda bi, eventualno, mogle da se spreče time da jedne budu u parteru, a druge na galeriji prostora za publiku.

O tome kaako će se tačno braniti vođe zloglasnog klana Belivuk i Miljković za sada može samo da se nagađa. Iz odbrane na pripremnom ročištu i one koja je primenjena na suđenjima "kavčanima" može da se nasluti kako će sve teći.

Nema tela, nema dela

Na samom početku pripremnog ročišta, branilac koji je spremao odbranu Belivuka i Miljkovića od momenta kad su uhapšeni, advokat Dejan Lazarević zatražio je izuzeća sudskog veća i zamenika tužioca za organizovani kriminal. Ti zahtevi su ubrzo odbijeni, a Lazarević je uhapšen zajedno sa Darkom Šarićem.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Usledilo je konstantno menjanje branilaca dvojice prvooptuženih. U momentu kad nisu imali izabranog, dodeljivani su im advokati po službenoj dužnosti. Konstantno su otkazivali punomoćja braniocima. Odbrana je tražila da se iz spisa predmeta izuzme komunikacija sa "Skaj" aplikacije, jer je, kako su tvrdili, pribavljena nelegalno.

Bivša žena Radoja Živkovića Žutog, koji je osumnjičen za ubistvo vođe "škaljarskog klana" Jovana Vukotića u Istanbulu, vlasnica je kuće u Surduku u kojoj je, prema navodima optužnice, klan Veljka Belivuka spalio telo Gorana Mihajlovića. Radoje Živković, inače rođak vođe "kavačkog klana" Radoja Zvicera, na optužnici je u Crnoj Gori za ubistvo Nikole Stanišića, sina Radosava Stanišića, poznatijeg kao Raka Dilinger. Ni telo mlađeg Stanišića, kao ni Mihajlovićevo, nikad nije nađeno.

Printcreen/ sozcu.com.tr/Youtube/E stock
 

Odbrana Živkovića, koji je jedan od osumnjičenih za ubistvo Jovana Vukotića, vođe "škaljarskog klana" u Istanbulu, kao i drugih pripadnika "kavačkog klana" na suđenju za ubistvo Stanišića insistirala je na obdukcionom nalazu, koji ne postoji, jer nema ni tela, pa se traži obustava postupka. Pored toga, tvrdi se da je prepiska sa Skaj aplikacije pribavljena nelegalno. Gotovo identičan scenario očekuje se i na suđenju Belivuku i njegovoj kriminalnoj grupi za ubistvo Mihajlovića, po sistemu "nema tela nema dela".

Šta nas sve očekuje na ovom u javnosti željno iščekivanom suđenju preostaje da vidimo, ali je jasno da su skandali i incidenti više nego mogući.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike