Od početka godine ubijeno 20 žena u Srbiji!

16.10.2020

06:37 >> 06:21

0

U partnerskom nasilju ubijeno je 13 žena, a u porodičnom sedam. Nasilnici su bili sinovi, pastorci, a u po jednom slučaju brat i zet sa kojim je žrtva bila

Od početka godine ubijeno 20 žena u Srbiji!
Copyright Profimedia

Ivana Arsić (36), čije je telo pronađeno pre nekoliko dana u ostavi porodične kuće u Melencima, dvadeseta je ubijena žena od početka ove godine u Srbiji. Podaci Autonomnog ženskog centra pokazuju da je najveći broj žena usmrćen nožem, kao i da su većinom žrtve partnerskog nasilja.

– U partnerskom kontekstu ubijeno je 13 žena (šest od strane partnera, četiri od strane supruga, dve od strane bivšeg partnera i jedna od strane bivšeg supruga), dok je u porodičnom kontekstu ubijeno sedam žena (dve je ubio sin, dve je ubio pastorak, jednu brat, jednu zet sa kojim je bila u emotivnoj vezi i jednu komšija za koga mediji navode da ju je prethodno silovao) – kaže za “24sedam” Vedrana Lacmanović iz Autonomnog ženskog centra.

Kada su u pitanju okolnosti nastupanja smrti ona objašnjava da je najveći broj žena usmrćen nožem – njih sedam. Potom slede ubistva sekirom.

– Tri žene usmrćene su pištoljem, jedna automatskom puškom, jedna je razneta bombom, jedna pretučena dok su dve usmrećene na druge načine (jedna tupim predmetom, a jedna je polivena benzinom i zapaljena)  – dodaje Lacmanović.

Pozivajući se na navode iz medija, naša sagovornica dodaje da je u tri od ukupno 20 slučajeva nasilje prethodno bilo prijavljivano nadležnim institucijama.

Broj nepromenjen u odnosu na prošlu godinu

Vedrana Lacmanović navodi da, kada je reč o prošlogodišnjem broju ubijenih žena, ovi brojevi pokazuju da je ove godine broj femicida u porodično partnerskom kontekstu gotovo neizmenjen.

Kažnjena jer je tražila pomoć

– Kada je u pitanju vanredno stanje koje je bilo uvedeno zbog kovida 19, naročito zabrinjava slučaj žene koja je pokušala da prijavi nasilje tokom policijskog časa i bila kažnjena. Nakon što su mediji preneli ovu vest, predstavnici nadležnih institucija su pozvali žene da prijave nasilje i informisali da neće biti kažnjavane. Ovaj slučaj je ukazao da pored mera koje su usmerene na rešavanje kriznog stanja istovremeno uvek moraju da se planiraju i realizuju mere usmerene na suzbijanje i sprečavanje nasilja u porodici – navodi Vedrana Lacmanović iz AŽC.

– Ipak, treba imati u vidu da je tokom perioda vanrednog stanja kretanje, a samim tim i dolazak do informacija bio otežan, pa je moguće da je broj ubijenih žena i veći, a da nisu svi slučajevi dospeli u medije. Osim toga, treba imati u vidu i da su nadležne institucije svedočile o smanjenom broju prijava za nasilje u porodici što je verovatno posledica ograničenja kretanja tokom trajanja karantina i policijskog časa i ograničenog pristupa institucijama generalno usled epidemioloških mera – navodi Lacmanović.

Prijavite nasilnike:

  • Prijava nasilja u porodici – 0800-100-600
  • Broj Sigurne kuće (24 h) – 062 304 560 
  • Autonomni ženski centar SOS telefon – 066 510 3542
  • Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje pozovite SOS telefon 0800 35 00 36 (Udruženje Fenomena)

Naša sagovornica dodaje da problem nepostojanja nadzornog tela za praćenje femicida i javno dostupne evidencije i analize od strane nadležnih državnih organa ukazuje na to da možda vidimo samo vrh ledenog brega, odnosno da ne znamo ni kolika je stvarna rasprostranjenost problema sa kojim se suočavamo,  a time ne znamo dovoljno ni o njegovim karakteristikama.

– Zbog toga su mere koje su usmerene na njegovo rešavanje nedovoljne – kaže ona.

Prošle godine 28 žena bile su žrtve partnerskog nasilja u Srbiji, dok je 2018. godine na ovaj način život izgubilo njih 30. Ovo su žene ubijene u 2020. godini:

Marina Petković (28)

Marina Petković    Foto: Facebook

Vaspitačica Marina Petković ubijena je 21. januara aktiviranjem ručne bombe na putu između Batajnice i Stare Pazove zajedno sa partnerom žandarmom Pavlom Rakonjcem (31). Prema poslednjim informacijama on je aktivirao bombu.

Violeta Mladenović (51)

Violeta Mladenović ubijena je pištoljem u Karavukovu kod Odžaka, 13. januara ove godine. Kao osumnjičeni uhapšen je njen bivši suprug Branko Manić (50), koji nije sporio da je pucao u nju.

Dobrila Marković (73)

Dobrila Markovć ubijena je nožem i sekirom u Miloševu kod Jagodine 4. februara. Za ubistvo je osumnjičen njen nevenčani suprug Mihajlo Ilić (85), koji je, kako su tada mediji pisali, priznao u policiji da ju je ubio.

Danijela (43) i Ana Ilić (19)

Ana Ilić     Foto: Facebook

Danijela Ilić (43) iz Leskovca, njen suprug Predrag (45) i njihove ćerke Ana (19), koja je bila u poodmakloj trudnoći, i Sara (12) ubijeni su sekirom na spavanju u noći između 9. i 10. maja. Zbog sumnje da je ubio članove porodice uhapšen je Predragov sin Miloš Ilić (20).

Dušica Filipčev (51)

Telo Dušice Filipčev (51) pronađeno je 19. februara ove godine, u dvorištu kuće u kojoj je živela sa sinom Nikolom (24) u Zrenjaninu. Da ju je sin ubio pesnicama, a potom zakopao u dvorištu otkriveno je kada je njegov otac, a njen bivši suprug, došao iz Nemačke u Zrenjanin i tražio Dušicinu umrlicu kako bi mogao da se razvede.

Dragana Ališanović (52)

Dragana Ališanović (52) iz Niša ubijena je, kako se sumnja, od strane nevenčanog supruga Radoslava Nezirovića (62) iz Čokota. Njeno telo pronađeno je 29. marta u podrumu njene kuće u Ovčepoljskoj ulici u niškom naselju Beograd mala, umotano u tepih, 29. marta. Prethodno je pronađano telo Nezirovića, za kog se sumnja da se obesio u selu Čokot nakon što je počinio ubistvo.

Branislava Gnjidić (49)

Branislava Gnjidić Foto: Printscreen/Youtube

Direkorka osnovne škole u Erdeviku Branislava Gnjidić (49) ubijena je automatskom puškom od strane supruga Predraga Gnjidića (53) u svojoj kancelariji. Osim nje, Predrag je ubio i njenog kolegu, vozača škole, Miroslava Bojića (56). Gnjidić se predao policiji u školskom dvorištu.

Vinka Stojanović (69)

Vinka Stojanović (69) ubijena je početkom maja u svojoj kući u Radenkovcu kod Sokobanje. Zbog sumnje da ju je ubio, nekoliko dana kasnije uhapšen je njen komšija Siniša Branković (59), koji je bio kao sin i koji ju je kako su mediji tada pisali prethodno silovao.

 Zorica Kalinić (66)

Zorica Kalinić   Foto: Facebook

Zorica Kalinić (66) sa Ledina u Beogradu 13. jula je polivena benzinom i zapaljena u ulazu zgrade, kako se sumnja, od strane bivšeg partnera Radomira Blagojevića (52), nakon čega je preminula na VMA.

Dragica Aksentijević (56)

Dragica Aksentijević (56) iz naselja Kozujevo u Kragujevcu i njen suprug Jordan Aksentijević (63) pronađeni su mrtvi u porodičnoj kući krajem maja. Sumnja se da je Jordan Dragicu ubio nožem, a potom presudio sebi.

Miloranka Lakić (72)

Miloranka Lakić (72) iz sela Cerovac kod Kragujevca ubijena sekirom od strane pastorka Nebojše Lakića (57), 26. maja. Mediji su pisali da je osumnjičeni nakon zločina otišao u policijsku stanicu, gde je priznao zločin.

Jasmina Puretić Lazarević (46)

Jasmina Puretić     Foto: Facebook

Jasmina Puretić Lazarević ubijena je nožem od strane partnera Radovana Ranisavljevića (58) u Bariču u Beogradu. Zločin je otkriven kada je Ranisavljević sprečen u pokušaju samoubistva u Šapcu, nakon čega je policiji priznao da je ubio Jasminu.

Eldeza Sinanović (46)

Eldeza Sinanović (46) iz Surdulice, kao i njen suprug Safet Sinanović (52), ubijeni su 1. juna. Kako se sumnja, Eldezin bivši partner Dragoljub Ajdić automobilom je pregazio Safeta, a potom izašao iz kola i nožem, koji je poneo sa sobom, ubio Eldezu. Potom je istim nožem prerezao sebi grkljan.

Ljubica Veličković (49)

Ljubica Veličković (49) sa Petlovog brda ubijena nožem sredinom juna, a osumnjičen je njen nevenčani suprug Vlada Stanković (50). Mediji su pisali da je slučaj prijavio dečak od 14 godina koji je pozvao policiju i rekao da je njegov očuh nožem napao majku.

Marija Stanojoska (31)

Marija Stanojoska    Foto: Facebook

Marija Stanojoska ubijena je pištoljem u parkiranom automobilu u Pančevu. Nju je ubio partner Milan Živojinović (41), koji je na istom mestu presudio i sebi.

Slobodanka Janković (73)

Slobodanka Janković (73) iz mesta Striža kod Paraćina ubijena je sredinom juna nožem od strane supruga Dušana Jankovića (79). Prema pisanju medija, Janković je u tužilaštvu priznao zločin.

Katica Tomašević (61)

Katica Tomašević (61) iz mesta Dupljaja kod Bele Crkve ubijena je krajem avgusta nožem od strane zeta Anđelka Fratoja (65). On se potom obesio u šupi.

Ivana Arsić (36)

Ivana Arsić   Foto: Facebook

Ivana Arsić (36), kako se sumnja, ubijena je nožem od strane supruga Dobrice Arsića (42), koji je potom ubio i sebe, u Melencima kod Zrenjanina. Njihova tela pronađena su u ostavi kuće.

Stanka Stanković (70)

Stanka Stanković ubijena je pištoljem od strane sina Dragana Stankovića (46) u beogradskom naselju Kotež, krajem septembra. On je potom iz istog oružja presudio sebi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike