"Da je viđao dete u Centru za socijalni rad, do ove tragedije ne bi došlo" Ko je omogućio ocu iz pakla da odvede ćerkicu kući?

06.10.2022

06:00

0

Marko B. udavio je svoju trogodišnju ćerku juče u stanu u Vršcu, a potom se obesio

"Da je viđao dete u Centru za socijalni rad, do ove tragedije ne bi došlo" Ko je omogućio ocu iz pakla da odvede ćerkicu kući?
Vesna Stanojević Vršac ubistvo - Copyright 24sedam/Goran Sivački FB/S.B. ATAImages/A.K.

Marku B. iz Vršca omogućeno je da, nedelju dana nakon presude za nasilje u porodici za koje ga je žena prijavila i zbog koje je mesecima imao zabranu prilaska, bude sam sa detetom - kada je i počinio užasan zločin - svoju trogodišnju ćerku je udavio, da bi se potom obesio. Vesna Stanojević, direktorka Sigurne kuće, kaže za 24sedam da joj nije jasna procedura Centra po kojoj je Marko B. mogao da vidi svoje dete bez nadzora.

On je osuđen uslovno zbog nasilja u porodici, nad svojom ženom Suzanom, a u presudi se navodi da ima mešoviti poremećaj ličnosti i anksiozno-depresivni poremećaj.

- Nije mi jasna ni procedura Centra, da je pre nedelju dana čovek koji je već imao zabranu prilaska i koji je veštačen i imao neke probleme, mogao da dobije dete na viđanje bez nekog nadzora. Dete je mogao da vidi i u Centru za socijalni rad pod nadzorom, da tu budu i socijalni radnici i majka. Da je to tako bilo urađeno, do ove tragedije ne bi došlo - kaže Stanojevićeva, i dodaje da je uglavnom praksa da se deca viđaju u Centru za socijalni rad kada su u pitanju parovi gde postoji latentna opasnost da može da se desi nešto što je loše po dete.

Stanojevićeva dodaje da u ovom slučaju otac nije smeo da bude sam sa detetom, pogotovo što je već pokazivao nasilje.

- Koliko sam ja pročitala, on je ženu s kojom se razvodi tukao, čak joj je podizao nož pod grlo. To je sve bilo opasno i govorilo je da nešto ozbiljno nije bilo u redu, jer to se ne radi među normalnim parovima, odnosno u braku - dodaje ona.

kaže i  da je trebalo u celoj priči više obratiti pažnju, što je nadležnost Centra.

- Postoji sudska procedura. Pretpostavljam da je ona podnela tužbu za razvod braka i poveravanje deteta, ali sud to sve radi na osnovi mišljenja Centra. Centar je tu jedan od bitnih faktora čije mišljenje sudovi uvažavaju, jer smatraju da socijalni radnici imaju više uvida u njihov život i ponašanje, prethodni život i ono što se tu dešavalo. Naravno, nismo ih čuli, ne vidimo da se iko oglasio i dao neko objašnjenje. Oni bi trebalo da se oglase i daju objašnjenje zašto je došlo do toga. Verovatno i oni imaju svoje razloge, ali dokle god ne budemo čuli njihove razloge, smatram da oni nisu uradili stvari onako kako treba, da je to velika greška i da je tu, nažalost, problem koji se završio najtragičnije moguće. Desilo se možda zbog nepažnje, neznanja... - kaže naša sagovornica.

"Promeniti propise"

Stanojevićeva kaže da, kada su ovakvi slučajevi u pitanju, treba više obratiti pažnje.

- Kad je mentalno zdravlje u pitanju, moramo da znamo ne samo kome poveravamo decu, nego kako stvari teku u određenim instucijama, da ne bi došlo do nekog problema koji može da dovede do najtragičnijih situacijama, bilo da je to ubistvo supruge, partnerke, ne daj bože deteta, kao što je sada bio slučaj. To je nešto što zavređuje mnogo veću pažnju i gde institiucije moraju da se pozabave svakim slučajem posebno - kaže Stanojevićeva.

Ona dodaje da verovatno mora da se menja rad Centra za socijalni rad.

- To nije samo promena rada Centra za socijalni rad, moraju i određeni propisi da se menjaju, jer ne mogu da razumem i nije mi nikad bilo jasno zašto Centar dozvoljava da otac bude sa detetom ako je prethodno pokazivao strašne znakove nasilja. Čak sam čula da kada je u pitanju incest, centri smatraju da otac, i pored toga, treba da viđa dete. Meni je to nepojmljivo, i mislim da nešto ozbiljno nije u redu s onim ko je doneo takav propis, ali ako je to propis, onda to treba menjati. I ne terati dete, ili majku deteta, ili oca deteta, u zavisnosti od toga ko je nasilnik, da na silu viđa dete, a da pritom ne ispunjava uslove za to. Prema tome, i ta deca imaju otpor prema roditeljima neće da ih vide, a Centar ih, i pored toga, tera na to, tako da mislim da moraju da se menajuju propisi - kaze ona.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike