"Škaljarac" koji je uhapšen u Hrvatskoj traži da ga ne izručuju Crnoj Gori: Plaši se da ga ne ubiju

04.10.2022

08:23

0

Vladan Mijušković izneo sumnje da će u svojoj matičnoj državi koja je za njim raspisala poternicu, imati fer suđenje

"Škaljarac" koji je uhapšen u Hrvatskoj traži da ga ne izručuju Crnoj Gori: Plaši se da ga ne ubiju
skaljari jovan vukotic copy - Copyright 24sedam/Lj.K./Printscreen

Državljanin Crne Gore iz Nikšića Vladan Mijušković (37), kojeg su pripadnici Službe organizovanog kriminala PU splitsko-dalmatinske uhapsili na području Podstrane i kojeg Viši sud u Podgorici traži zbog sumnje da je kao pripadnik "škaljarskog klana" učestovao "u stvaranju kriminalne organizacije", zatražio je pre nekoliko dana od policije i hrvatskog pravosuđa da ga ne izručuju u Crnu Goru jer se boji likvidacije, piše Slobodna Dalmacija.

Kako nezvanično saznaje hrvatski list, Mijušković je preko svoga splitskog advokata Edvarda Sušca policiji izneo sumnje da će u svojoj matičnoj državi koja je za njim raspisala poternicu imati "fer suđenje", te je spreman, ako mu bude omogućeno da do pravosnažnog okončanja postupka ostane u Hrvatskoj, pristati i na sporazum o krivici i sankciji kako za krivično delo krivotvorenja isprave tako i za krivično delo zločinačkog udruženja po hrvatskom Kaznenom zakonu.

Mijušković se od 23. septembra nalazi u ekstradicionom istražnom zatvoru i u roku od 40 dana bi trebalo biti izručen crnogorskim vlastima ako, naravno, splitski sud ne donese drugačije rešenje.

Uhapšeni "škaljarac", koji je u Podstrani uhapšen sa lažnim dokumentima na ime Miloš Đukanović, smatra da postoji "umešanost njegovih progonitelja" (crnogorsko tužilaštvo) u korupciju i boji se da će njegova i bezbednost njegove porodice biti ugrožena ako bude izručen.

Kao dodatne dokaze kojima potkrepljuje te svoje strahove, Mijušković navodi saznanje da je Jovan Vukotić, označen kao vođa "škaljaraca", ubijen početkom septembra u Istanbulu u Turskoj u klasičnoj "sačekuši", te činjenicu da je u Hrvatskoj na Zrću krajem avgusta likvidiran navodni pripadnik "škaljarskog klana".

Sve to, po Mijuškoviću, znači da je suprotni "kavački" klan duboko ukorenjen u sve pore društvenog života u Crnoj Gori i da sve to dokazuje njihovu upornost i bestijalnost i opravdava zle slutnje koje bi se mogle ostvariti ako on bude izručen.

- Moj klijent sumnja da će imati pošteno suđenje u državi koja ga traži i više veruje hrvatskom pravosuđu. To je sve što vam mogu u ovom trenutku reći. Ja kao pravnik, sagledavajući sve nedavne događaje u regiji i suđenja koja se događaju puno više vere polažem u hrvatsko pravosuđe jer to ipak deo evropskog kontinuiteta i pravne tradicije nasuprot raritetima jugoslovenskog kaznenopravnog sistema - kazao je advokat Sušac, potvrđujući saznanja Slobodne Dalmacije.

Naravno, na potezu je hrvatsko pravosuđe koje treba da donese konačnu odluku o tome hoće li Mijuškovića izručiti ili ne.

Mijušković je u Podstrani živeo u iznajmljenom apartmanu, ali, iako se po nezvaničnim pričama navodi da je uhapšen sasvim slučajno, moguće je da to ipak nije tako i da ima veze s nedavnim ubistvom Gorana Vlaovića, pripadnika "škaljarskog klana", kojeg je na plaži Zrće krajem avgusta hicem u glavu likvidirao Duško Tanasković, koji je nakon toga uhapšen i nalazi se u istražnom zatvoru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike