"Pink panteri" tokom pljačke ubili gradonačelnika u Švajcarskoj: Srbin i Holanđanin mu slomili lobanju! Danas presuda

29.09.2022

06:00

0

Autor: M. Brkić

Srbinu (45) i Holanđaninu srpskog porekla (43), sudi se zbog sumnje da su ubili Iva Borera

"Pink panteri" tokom pljačke ubili gradonačelnika u Švajcarskoj: Srbin i Holanđanin mu slomili lobanju! Danas presuda
ivo borer pink panter1 - Copyright Printscreen/ polizia di stato/ bazonline.ch

Ponovljeno suđenje članovima bande "Pink panteri", Srbinu (45) i Holanđaninu srpskog porekla (43), zbog sumnje da su ubili Iva Borera (71), nekadašnjeg gradonačelnika švajcarskog gradića Mecerlena, održano je prošle nedelje u toj državi. Očekuje se da će sud presudu saopštiti danas.

Naime, Srbin je u junu prošle godine osuđen na 19 godina zatvora, a Holanđanin na 17 godina i osam meseci, zbog ubistva i oružane pljačke. Prema toj presudi, njih dvojica su se 14. marta 2010. godine odvezli u Mecerlen i napali tadašnjeg gradonačelnika Ivu Borera u njegovoj kući i predmetima mu naneli teške povrede na glavi. Borer je preminuo nekoliko meseci kasnije u bolnici od zadobijenih povreda. 

 

Navodi se da su optuženi imali dojavu da se u kući nalazi sef sa velikom sumom novca, međutim, ukrali su samo ključ od kuće i ključ od vozila. Pored ovih optužbi, Srbin se tereti za oružanu pljačku satova u Vetingenu, a Holanđanin za provalu u zlataru Šprajtenbahu, iz 2010. godine.

Na ovu presudu advokati odbrane uložili su žalbu, zbog čega je suđenje ponovljeno i ročišta su održana prošle nedelje. Kao i prethodnog puta, ročišta su održana na tajnoj lokaciji, iz bezbednosnih razloga. 

Vezali i tukli

Tužilaštvo je tvrdilo da su DNK tragovi Srbina pronađeni na vezicama, kao i na šalu pronađenom na mestu zločina, dok je advokat optuženog rekao da je „to apsurdno“ i da u vreme zločina Srbin nije bio u državi. Pokušao je i da ospori šal kao dokaz, navodeći da je „fotografisan na tri različita mesta u kući“. Takođe je tvrdio da je Srbinu šal zajedno sa pasošem ukraden u noćnom klubu.

S druge strane, advokat Holanđanina je rekao da su na vezicama pronađeni tragovi Srbina i Ive Borera, ali ne i njegovog klijenta.

- Niti je dokazano da je Borer zapravo bio vezan vezicama 14. marta 2020. godine. Kada ga je predveče pronašla supruga, nije bio vezan. U svojoj presudi, međutim, sud pretpostavlja da je gradonačelnik bio vezan vezicama – rekao je advokat.

Branioci su takođe tvrdili kako Borer nije preminuo od povreda lobanje zadobijenih tokom pljačke, već da je umro od "nepravilnog lečenja".

Naveli su kako je, kada je umro u julu 2010. godine, Borer bolovao od treće upale pluća, te da za razliku od prethodna dva puta, taj put nije lečen antibioticima.

Na sudu se pominjao i „mozak“ ove pljačke, naručilac za kog se navodi da se trenutno nalazi u Srbiji i koji je takođe obuhvaćen optužnicom. Advokat Srbina rekao je da je naručilac "bio ljut zbog smrti Ive Borera, „jer su ga počinioci previše tukli“, kako je jednom rekao, što „jasno ukazuje da nije planirano ubistvo"." 

Međutim, tužilaštvo tvrdi da su oni udarali Borera u glavu „zato što su odobravali, pa čak i želeli da ubiju žrtvu.“

Navodi se da je nalogodavac optužene nakon zločina odvezao u  Francusku.

U vezu sa slučajem dovodila se i žena iz bivše Jugoslavije, za koju se navodi da je u međuvremenu preminula, a koja je bila bliska Boreru.

Poslednja reč pripala je optuženima. Na slabom nemačkom obojica su rekli samo da ne žele ništa da kažu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike