Srbi osuđeni u Švajcarskoj! "Pink panteri" nasmrt pretukli gradonačelnika zbog milion evra

30.06.2021

06:03 >> 08:12

0

Na osovu dokaza utvrđeno je da su Srbin i Holanđanin 14. marta 2010. godine vezali čoveka i udarali ga više puta u glavu

Srbi osuđeni u Švajcarskoj! "Pink panteri" nasmrt pretukli gradonačelnika zbog milion evra
Copyright Policija / Pixabay

Okružni sud u Dorneku u Švajcarskoj osudio je Srbina (44) i Holanđanina srpskog porekla (41), za koje se sumnja da pripadaju kriminalnoj grupi “Pink panter”, na 19 i 17 godina i osam meseci zatvora zbog ubistva lokalnog političara (71) tokom pljačke u Metzerlenu 2010. godine i zbog drugih krivičnih dela.

Na osovu dokaza utvrđeno je da su Srbin i Holanđanin 14. marta 2010. godine vezali čoveka i udarali ga više puta u glavu, prema tvrdnjama veštaka najmanje osam puta. Žrtva je zadobila teške povrede i umrla je četiri meseca kasnije u bolnici.

Zločin je dugo bio nerešen, a 2011. godine istraga je policiju dovela do Srbina koji je tada bio u inostranstvu. Uhapšen je u Švajcarskoj 2017. godine. Dva meseca kasnije Holanđanin srpskog porekla uhapšen je u Francuskoj u okviru koordinisane akcije i izručen Švajcarskoj.

Na mestu zločina istražitelji su pronašli šal sa DNК tragovima Srbina. Isti DNК profil pronađen je i na kablovima koji su korišćeni za vezivanje žrtve, a nađeni su i mnogi tragovi Holanđanina.

HVALILI SE

Profimedia

On je izjavio da u vreme zločina nije bio u Švajcarskoj, ali je zaštićeni svedok, međutim, tvrdio da je njih dvojicu nekoliko puta pratio na putu iz Srbije u Švajcarsku i da su mu govorili o zločinu koji su počinili.

Obojica optuženih, koji su ranije bili osuđivani u Francuskoj, tokom suđenja nisu davali izjave i nikada nisu priznali zločin. Prema rečima tužioca, nadali su se da će u kući pronaći dragocenosti i milione franaka u gotovini, ali su otišli ​​bez plena.

Oni su već u pritvoru i čeka ih odsluženje kazne od 19 godina za Srbina, odnosno 17 za Holanđanina. Tužilac je tražio kaznu od 20 godina, dok je odbrana umesto toga tražila oslobađajuću presudu zbog nedostatka dokaza. Na presudu i dalje imaju mogućnost žalbe.

Pročitajte još

Suđenje se odvijalo tokom tri dana, krajem maja i početkom juna, na tajnom mestu, kako bi se obezbedila sigurnost svih umešanih. Javnost je bila isključena, a predstavnici medija mogli su da prate diskusije putem video-zapisa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike