Šarić ponovo negirao krivicu za pranje para: Doveden u sudnicu iz pritvora na pripremno ročište

27.09.2022

12:05

0

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali "oprali" oko 22 miliona evra, zarađenih krijumčarenjem kokaina

Šarić ponovo negirao krivicu za pranje para: Doveden u sudnicu iz pritvora na pripremno ročište
darko šarić - Copyright 24sedam/Antonio Ahel/ATA Images/Tanjug/Zoran Žestić/

Negiranjem krivice okrivljenih u Specijalnom sudu je završeno pripremno ročište Darku Šariću i njegovim saradnicima, zbog pranja novca za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina.

Šarić je doveden u sudnicu iz pritvora Specijalnog suda u kome se nalazi od aprila, kada je uhapšen zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je izvršila jedno ubistvo te organizovala trgovinu drogom.

Šarić se srpskim pravosudnim organima predao 2014 godine, a već tada protiv njega su bile pdoignute dve optužnice - za prekookeanski šverc kokaina i za pranje para od trgovine drogom.

Apelacioni sud u Beogradu je 4. avgusta ukinuo prvostepenu presudu kojom je Šarić bio osuđen na devet godina zatvora za pranje novca.

Suđenje se pored Šarića ponavlja i Nebojši Jestroviću, nekadašnjem Šarićevom advokatu Radovanu Štrpcu, Predragu Milosavljeviću, Zoranu Ćopiću, Marinku Vučetiću, Bojanu Stanojkoviću, Bobanu Stoiljkoviću, Argušu Erdinću i Marku Daboviću, Goranu Bogdanoviću i Stevici Kostiću.

Optuženi se u ovom slučaju terete za događaje koji su se odigrali u toku 2008, 2009. i 2010. godine.

Prljav novac kriminalne grupe, koju je, prema optužnici 2008. godine oformio Šarić sa više drugih lica, koja se bavila krijumčarenjem kokaina, uvodili su u legalne novčane tokove i prikrivali njegovo nezakonito poreklo. Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali "oprali" oko 22 miliona evra, zarađenih krijumčarenjem kokaina, a optuženi su to negirali.

ATAImages/Antonio Ahel
Šarić je uhapešn dok je bio u kućnom pritvoru

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka. Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je, između ostalog, ulagan i u novosadski hotel "Putnik", "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice, "Palić" iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Optuženi su se, međutim, branili da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je reč o legalno zarađenom novcu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike