Vođi kavčana blokirana imovina! Tužilaštvo stavilo katanac na desetine nekretnina Slobodana Kašćelana

23.09.2022

15:07

0

Odlukom SDT-a jedan od optuženih vođa kavačkog klana ne može da raspolaže imovinom

Vođi kavčana blokirana imovina! Tužilaštvo stavilo katanac na desetine nekretnina Slobodana Kašćelana
slobodan kascelan kotor copy - Copyright Pixabay/Printscreen/Youtube

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) donelo je naredbu kojom je blokirana imovina jednom od optuženih vođa kavačkog klana Slobodana Kašćelana.

Blokrano je desetak stanova i kuća, ali i zemlja koju poseduje u Budvi, Tivtu, Kotoru i Cetinju.

- Privremena mera obezbjeđenja - zabrana raspolaganja i korišćenja nepokretnosti uz zabeležbu zabrane u katastru po naredbi Specijalnog državnog tužilaštva - piše u listu nepokretnosti, u koji su Vijesti imale uvid.

Blokada je stavljena na osam stanova koje Kašćelan poseduje u zgradi u budvanskom naselju Komoševina na izlazu iz grada - reč je o objektima od 71, 48, 38, 34, 45, 37, 71 i 62 kvadrata.

SDT je te atraktivne stanove blokirao još u novembru 2018. kada je takođe donelo privremenu meru, koja je u međuvremenu zakonski prestala da važi.

Odlukom su blokirana i dva stana od po 69 kvadrata koje Kašćelan poseduje u Tivtu. I na njima postoji i dalje kao teret upisna privremena mera iz 2018. Privremena mera upisana je i na nekoliko parcela koje poseduje na Njegušima, ukupne površine oko 5,5 hiljada kvadrata kao i pomoćnu kuću od 28 kvadrata.

Blokirana je i kompletna imovina koju Kašćelan poseduje u Kotoru - porodična prizemna kuća od 71 kvadrat u Poljanama, jednospratna stambena zgrada (površina u osnovi 114 kvadrata) lokalitet Vrbice, 39 hiljada kvadrata šume i 3.539 kvadrata pašnjaka na Markovom kršu, porodična stambena kuća od 71 kvadrata sa dvorištem od 208 kvadrata na lokalitetu Selo, porodična stambena zgrada u osnovi 111 kvadrata, dve pomoćne zgrade od po 26 i 24 kvadrata, 1.837 kvadrata pašnjaka, 2.058 kvadrata njive i 1.325 kvadrata liveda na lokalitetu Crveni brijeg, stan od 30 kvadrata u Dobroti kao i pomoćna zgrada od 53 kvadrata u Škaljarima.

Optužbe

Kašćelan je u Istražnom zatvoru u Spužu. U akciji policijskog Sektora za borbu protiv kriminala i SDT-a, krajem aprila uhapšeni su Kašćelan, njegov telohranitelj Vladimir Vučković, zatim Miloš Radonjić, Krsto Maroš, Zoran Kažić i Darko Prelević.

Oni su osumnjičeni da su, kao deo kriminalne grupe koju su navodno formirali Kašćelan, Radoje Zvicer, Radoje Živković zvani Žuti i Milan Vujotić, krivi za ubistvo Podgoričanina Nikole Stanišića i još pokušaj ubistva još jedne osobe...

Zbog stvaranja kriminalne organizacije, ubistva u saučesništvu i pokušaja ubistva, policija je podnela krivične prijave i protiv navodnih članova tog klana koji su u bekstvu.

SDT je krajem oktobra prošle godine podiglo optužnicu protiv Kašćelana i još 13 okrivljenih, zbog stvaranja kriminalne organizacije, teškog ubistva, teško ubistvo putem pomaganja, nedozvoljnenog držanja oružja i ekplozivnih materija.

U Višem sudu u toku je suđenje protiv Kašćelana zbog zelenašenja...

Vođe kavčana Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer/MUP/Printscreen
 

Naručene likvidacije

Ime Kašćelana ponovo se pominjalo nakon nedavne likvidacije njegovog sugrađanina, vođe suprotstavljenog, škaljarskog klana Jovana Vukotića.

Vukotić je ubijen u Istanbulu, za njim je bila raspisana crvena poternica nakon što ga je prošle godine SDT optužio da je krajem 2020. godine formirao kriminalnu organizaciju čiji zadatak je bio da likvidiraju vođe kavačkog klana Kašćelan i Zvicer.

Prema tvrdnjama istražitelja, i “kavčani” su naručivali njegovu likvidaciju - poslednji put dok je taj Kotoranin bio pritvoren u Istražnom zatvoru u Spužu. Prema dokazima SDT-a, grupu koja je planirala to ubistvo formirali su Zvicer i Vujotić.

SDT je kao članove te organizacije označilo Kašćelana, Dragana Kneževića, Gorana Vukčevića, Igora Terzića, Danila Bakića, Stevana Kraljevića, Radovana Mujovića, zatvorskog čuvara Vladana Lučića, Filipa Kneževića i Ratka Živkovića.

Prema dokazima, plan te kriminalne grupe je bio da Vukotića likvidiraju dok se nalazio u Istražnom zatvoru. Oružje za likvidaciju, prema dokazima SDT-a, nabavio je Vujotić. Kao osobe koje su imale zadatak da ubiju vođu “škaljaraca” označeni su Goran Vukčević, Igor Terzić i još jedan, zasad nepoznati član kriminalne grupe.

Vukotića su pre toga pokušali da otruju i u beogradskom zatvoru, a njegova likvidacija sprečena je i u oktobru 2020. godine, ispred Odjeljenja bezbednosti Kotor.

Navodno, policija ga je čuvala i na sahrani škaljarca Alana Kožara, u avgustu 2020. godine, jer su i tada planirali da ga ubiju.

Printcreen/ sozcu.com.tr
 

Budva uzalud pokušava da naplati porez

Opština Budva je početkom godine blokirala osam stanova Kašćelana u zgradi u naselju Komoševina, jer navodni vođa kavačkog kriminalnog klana, pored upozorenja, nije izmirio poreski dug od 13.000 eura.

Hipoteka na ime poreskog duga u katastarsku evidenciju upisana je polovinom januara, kao jedna vrsta garancije da će Kašćelan izmiriti dugovanje.

Upis hipoteke usledio je nakon što je prethodno Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva po službenoj dužnosti pokrenula postupak prinudne naplate, te nije uspela da naplati dugovanje.

- Rešenje o obezbeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, hipoteka u ukupnom iznosu od 9.581,78 evra u korist Opštine Budva. Rešenje o obezbeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, hipoteka u ukupnom iznosu 3.613,16 evra u korist Opštine Budva svojina Kašćelan Slobodana - stoji u listu nepokretnosti.

Foto: Printskrin/Novosti
 

Kašćelan, kako piše u rešenju Uprave loklanih javnih prihoda, nije za prethodne četiri godine izmirio porez porez na nepokretnost i turističku taksu za osam stanova.

Opština Budva je još pre šest godina upisala hipoteku na iste stanove zbog poreskog duga od 5. 545 evra, da bi tri godine kasnije, kako piše u listu nepokretnosti, ponovo bila upisana hipoteka zbog poreskog duga od 15.284 evra.

Tereti i dalje stoje u katastarskoj evidenciji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Vijesti.me

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike