Opsadno stanje ispred Specijalnog suda: Lalić svedoči protiv klana Belivuk! (FOTO/VIDEO)

05.09.2022

06:40 >> 10:05

1

Od 9.30 je novo ročište u slučaju zverstava Belivuk klana. Srđan Lalić je prethodno zaključio sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i postao svedok okrivljeni, te će svedočiti protiv kriminalne grupe i dobiti kaznu od 18 godina. Danas se čita druga optužnica protiv klana

Opsadno stanje ispred Specijalnog suda: Lalić svedoči protiv klana Belivuk! (FOTO/VIDEO)
specijani sud (1) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

"Nasmejani koljač" kako mu je nadimak nadenut nakon užasa koji su potresli Srbiju, Srđan Lalić, danas će po prvi put biti u Specijalnom sudu kao svedok-saradnik.

On je doveden sa sigurne lokacije, kao i Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević.

Advokati Nikola Ristović i Miloš Malidžan, koji su branili Belivuka i nekolicinu pripadnika njegove grupe, otkazali su punomoćje svim pripadnicima ove kriminalne grupe i saopštili su da izlaze iz ovog predmeta. 

Kolona vozila dovezla Belivuka i članove klana

Ustaničkom ulicom protutnjala je kolona od sedam džipova oko 8.40, dovezeni su pripadnici Belivukovog klana iz CZ-a u Specijalni sud. Belivuk i Miljković su u pritvoru unutar Secijalnog suda.

Ima više pripadnika Žandarmerije nego obično, ali očekuje se dolazak još okrivljenih.
Vozila marice su otišla po njih, javljaju reporteri 24sedam sa terena.

Ristović je za Tanjug rekao da će biti prisutan na ovonedeljnim ročištima jer su ga zamolili kako ne bi došlo do odlaganja.

Lalić je zaključio sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i postao svedok okrivljeni, te će svedočiti protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka i dobiti kaznu od 18 godina.

Optužen je za šest ubistava, oružje i otmicu.

Belivuk, Miljković i ostali optuženi su dovedeni iz pritvora Okružnog zatvora, dok je četvoro došlo sa slobode, a troje svedoka okrivljenih dovedeni su sa tajnih lokacija.

Trojica svedoka-saradnika neće sedeti u boksu za optužene, koji je zaštitnim staklom odvojen od sudnice. Oni će biti smešteni u samoj sudnici, u kojoj sede zamenik tužioca, sudsko veće, advokati, kao i oštećeni.

Oko 9.20 u Specijalni sud stigao je advokat Nikola Ristovic koji je otkazao punomoćje Belivukovom klanu.

Potom je stigla advokatica Srdjana Lalica, Mia Todorić kao i okrivljeni koji se brane sa slobode.

Nakon svih njih, stigli su i advokati Veljka Belikivuka i Marka Miljkovića, bračni par Gordana Božilovič i Vladimir Petrović.

Svi okrivljeni i njihovi advokati su dovezeni do 9.35, pretpostavlja se da su Lalića dovezli rano ujutru, mnogo pre svih, ali informacija nije potvrđena.

Belivukovom vojniku pozlilo: Svi morali da napuste sudnicu!

Jednom od članova Belivuk klana, Nemanji Đuriću, pozlilo je na ročištu u Specijalnom sudu koje je počelo u 9.30.

Odmah je određena pauza, ali je proces nastavljen sat vremena kasnije.

Đurić je okrivljen za četiri teška ubistva u saučesništvu, zajedno sa Dejanom Tešićem, Nebojšom Jankovićem i Bojanom Hrvatinom.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Dijana Hrkalović sva u belom i nasmejana u Specijalnom sudu

Nakon pola sata pošto su dovezeni pripadnici klana Belivuk u Specijalni sud na novo ročište, stigla je i Dijana Hrkalović i advokat Nikola Ristović,  ali na odvojeno ročište zakazano za 10 časova.

Podsetimo, ona je optužena za iskorišćavanje položaja u MUP-u, odnosno da je kočila istrage i procesuiranje kriminalaca.

Hrkalović je u sud došla sama, sa slobode, pošto joj je 6.juna sud ukinuo kućni pritvor sa elektronskim nadzorom u kom je bila od 31.marta.

Na optuženičkoj klupi sa njom nalaze se još dvojica bivših policajaca koji se takođe brane sa slobode.

"D" u porukama nisam ja: Dijana Hrkalović govorila o misterioznim prepiskama

Na suđenju Dijani Hrkalović, Dejanu Milenkoviću i Miloradu Šušnjiću, danas su čitani pisani dokazi, o rešenjima i potvrdama.

Između ostalog i rešenje o proveri sadržaja komunikacije i mobilnog telefona Veljka Belivuka.

U komunikaciji se pominje se između ostalog "Dijana" i "D" i to više puta.

Na pitanje sudije kada je to predočeno, da se izjasni o tome što se pominje, Hrkalović je rekla "Nemam šta da kažem, pominje se u prepisci i ministar i moj ministar i Nebojša."

Osporila je da "D" u navedenim porukama nije ona.

Zašto je Lalić svedok-saradnik?

On je na 100 strana otkrio i opisao sve ono što zna o zločinima Belivukovog klana. Opisi novih zločina, imena ubica koja do sada nisu obuhvaćena optužnicom, poslovi sa drogom i oružjem, likvidacije u regionu, saradnja sa kavčanima i to posebno sa navodnim vođom klana Radojem Zvicerom... 

Sve ovo, pored ostalog, detaljno se navodi u svesci od stotinak strana koju je sada svedok-okrivljeni Srđan Lalić, pripadnik kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, priložio prilikom potpisivanja sporazuma sa Tužilaštvom za organizovani kriminal. 

Očekuje se da će o dokazima iznetim u toj svesci govoriti tokom samog procesa.

Takođe, dodao je nove podatke o krivičnim delima navedenim u dosadašnjim optužnicama i naredbama za proširenje istrage protiv grupe Belivuka i Miljkovića.

Nastavak suđenja Dijani Hrkalović

Pola sata nakon što počne ročište u slučaju Belivuk, na odvojeno ročište stiže Dijana Hrkalović, optužena za iskorišćavanje položaja u MUP-u, odnosno da je kočila istrage i procesuiranje kriminalaca.

Na prethodnim ročištima, Hrkalović, drugooptuženi bivši načelnik Odeljenja za specijalne istražne metode Dejan Milenković i bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić su izneli svoju odbranu negirajući krivicu za dela za koja se terete.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal, bivša državna sekretarka MUP-a tereti se za dva krivična dela trgovine uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike