Oglasio se doktor iz Tiršove: Detalji zdravstvenog stanja dece povređene u Bugarskoj

16.08.2022

10:02

0

Zbog stresa koji su pretrpela usled nesreće, sa decom će u Tiršovoj razgovarati i tim psihologa

Oglasio se doktor iz Tiršove: Detalji zdravstvenog stanja dece povređene u Bugarskoj
Printscreen/RTS

Sedmoro mališana, koji su povređeni u nesreći u Bugarskoj, juče su na granici sačekale medicinske ekipe iz Niša i prevezle u Beograd. Stanje dece stabilno, kažu u Dečjoj klinici u Tiršovoj. Svi osim jednog deteta koje će imati operaciju lakta biće pušteni kući u naredna dva dana. Deca prebačena u bolnicu u Sofiji u teškom stanju ali nisu životno ugrožena, kaže direktor bolnice "Pirgov".

U Dečiju kliniku u Tiršovoj sinoć oko 19 časova stiglo je sedmoro mališana, dva dečaka i pet devojčica starosti od 9 do 17 godina, koji su povređeni u nesreći u Bugarskoj.

Nakon pregleda i dijagnostike, utvrđeno je da je njihovo zdravstveno stanje stabilno. Dr Siniša Dučić kaže za RTS da su deca dobro i da ne očekuje da se njihovo stanje komplikuje.

- Kod četiri pacijenta smo radili dodatni skener, i kod jednog pacijenta smo radili rendgen dijagnostiku lakta. Svi pacijenti imaju višestruke povrede mekih tkiva ekstremiteta i lica i pored toga, tri pacijenta imaju komocioni sindrom. Jedan pacijent ima prelom jednog dela lakta i on će danas biti operisan - kaže dr Dučić. 

Prema njegovim rečima, šestoro dece bi u naredna dva dana trebalo da bude pušteno kući.

- Obično za ovakve povrede deca provedu 24 do 48 sati na opservaciji, na praćenju. Tad se posmatra da li će doći do nekog sekundarnog odgovora organizma, rane se isprate, da li će krenuti nešto u smislu infekcija rane - kaže dr Dučić i dodaje da su svi pacijenti dobili antibiotsku terapiju.

 

 

Jedno dete će danas imati operaciju lakta, posle koje će još tri do pet dana morati da provede u bolnici.

Zbog stresa koji su pretrpela usled nesreće, sa decom će u Tiršovoj razgovarati i tim psihologa. 

Četrnaest osoba povređeno je u nedelju, kada se u Bugarskoj prevrnuo autobus iz Srbije. Dva teže povređena dečaka prebačena su u Sofiju na dalje lečenje.

- Ja imam informaciju da se radi o jednom pacijentu sa neurotraumom, a jedan sa povredom koštanog sistema - rekao je dr Dučić.

Deca u sofijskoj bolnici u teškom stanju ali nisu životno ugrožena 

Direktor bolnice "Pirogov" u kojoj su deca smeštena Valentin Dimitrov kaže da su ona i dalje u teškom stanju, ali da nisu životno ugrožena, prenosi BTA.

Prema njegovim rečima, deca su trenutno na odeljenju intenzivne nege.

- Nema direktne opasnosti po živote dece, ali njihovo stanje nije lako. Imamo organizaciju, svi timovi, dečija traumatologija, neurohirurgija, kardiologija, spremni su da budu na raspolaganju ako zatreba. Na raspolaganju su i sve strukture ‘Pirogova‘, tako da imamo punu saradnju sa Ministarstvom zdravlja i cele zemlje - kaže Dimitrov i ističe da je u ovom trenutku jedino potrebno vreme.

Posle duže operacije jedno dete je juče mirnije prenoćilo, a, kako prenose bugarski mediji, planirane su još dve operacije kako bi se njegovo stanje poboljšalo.

Dimitrov nije precizirao koje će tačno operacije biti urađene, pošto, kako je naveo, stanje dece prvo moraju medicinski da procene ekipe pedijatrijske traumatologije.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti