Sporne diplome iz Srbije: Otkriveno u kojoj hrvatskoj bolnici rade medicinske sestre koje su ih stekle na Univerzitetu u Kragujevcu!

13.08.2022

22:36

0

Tužilaštvo u Kraljevu, koje vodi istragu, trebalo bi da ustanovi kako je podeljen novac među akterima ove afere koja ovih dana potresa visoko školstvo u Srbiji

Sporne diplome iz Srbije: Otkriveno u kojoj hrvatskoj bolnici rade medicinske sestre koje su ih stekle na Univerzitetu u Kragujevcu!
Profimedia

Nakon što je ovih dana u Srbiji uhapšen penzionisani rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević, počelo se odmotavati klupko problematičnih diploma od pre nekoliko godina vezano uz studije u Puli. Navodno ih ima četrdesetak koji su studije počeli u pulskoj podružnici kragujevačkog fakulteta, dok su za njih 22 diplome poništene.

Iz Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara ovaj list piše da licence za rad ima 13 diplomiranih studentkinja kragujevačkog fakulteta, da sve imaju nostrifikovane diplome, koje su uredno preveli sudski tumači i potvrdili javni beležnici. Takođe su pre dobijanja licence za rad položile i razlike u ispitima. Imamo podatak da 10 diplomaca iz Kragujevca radi u OB-u Pula, a jedna - supruga Peđe Grbina - radi na KBC-u Zagreb. U Hrvatskoj, potvrdila je Hrvatska lekarska komora, i troje lekara ima diplome Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.

Upravni nadzor

Organizator navedenih studija je, uz pulsku Politehniku, bila i pulska podružnica Evropskog centra za mir i razvoj Ujedinjenih naroda (ECPD), koji je osnovan još sredinom 80-ih. Upravo je činjenica da su provodili studije bez dozvole Ministarstva nauke i obrazovanja bio razlog da su se od te obrazovne ustanove na kraju distancirale i gradske vlasti Pule, iako su u početku davale podršku.

Uprkos nedostatku dozvole, Univerzitet je nastavio rad premda je još 23. januara 2013. godine, nakon provedenog upravnog nadzora, stiglo rešenje koje je potpisao tadašnji ministar Željko Jovanović, a po kojem je u roku tri meseca trebalo obustaviti sve aktivnosti koje su se izvodile bez dozvole. Na tim studijama u Puli navodno je bilo upisano 160 studenata koji su svi redom godinu plaćali 2.000 evra, ali u "kovertama", a ne na račun Univerziteta u Kragujevcu, pa srpski mediji izveštavaju ovih dana da je ono tako oštećeno za gotovo milion evra.

Tužilaštvo u Kraljevu, koje vodi istragu, trebalo bi da ustanovi kako je podeljen novac među akterima ove afere koja ovih dana potresa visoko školstvo u Srbiji. Inače, samo dva dana nakon što je MZOS Politehnici Pula naložilo da obustavi sve svoje aktivnosti vezane uz sporne studijske programe koji se izvode bez dozvole, Evropski centar za mir i razvoj svečano je otvorio međunarodne doktorske studije iz područja biomedicine u Puli koje su takođe bile u partnerstvu sa kragujevačkim Univerzitetom.

Srpski mediji javljaju da je pritvoreni Arsenijević za desetak godina, koliko je vladao kragujevačkim zdravstvom, bio sve što se može biti - dekan Medicinskog fakulteta, direktor Kliničkog centra, rektor... Menjao je sve političke dresove po potrebi i tako opstajao. Sve vreme gradio je piramidu vlasti čineći odabranima mahom nezakonite ustupke, a maltretirao one ispod sebe.

Licenca za rad

"Rektorova hobotnica je doslovno bila tako razrađen sistem da on nije hteo da napusti fotelju ni kada ga je dužnosti hteo da razreši tadašnji ministar prosvete. Još 2018. godine inspekcija Ministarstva prosvete utvrdila je niz grubih nezakonitosti, a Agencija za borbu protiv korupcije nameštanje poslova porodici", prenosi Blic.

Valja reći da je nakon ukidanja dozvole za studije u Puli deo studenata nastavio obrazovanje u Kragujevcu, a deo u Zenici i Bihaću. No, ovaj skandal od pre nekoliko godina ponovo je aktualizovan tek nakon što je rektor Arsenijević otišao u penziju. Utvrđeno je da postoji 61 krivotvorena diploma od kojih 45 poseduju hrvatski građani, a navodno su 22 već poništene. Na popisu je i 14 diploma kosovskih Albanaca te dve doktorske disertacije - jedna lekarska u BiH, a drugog na Kosovu.

Poništeni dokumenti

Prema podacima Komore medicinskih sestara i tehničara u Hrvatskoj je nostrifikovano 13 diploma tog srpskog fakulteta koje su položile i razlike u ispitima pre nego što su dobile status pristupnica u Hrvatskoj i licence za rad i to još 2015. godine, saznaju od predsednika HKMS-a Marija Gazića.

On naglašava da se zasad ne zna ima li među njima onih kojima je kragujevački fakultet poništio inicijalnu diplomu.

- Poslali smo Univerzitetu u Kragujevcu upit s popisom 13 imena osoba kojima su diplome nostrifikovane u Hrvatskoj da vidimo ima li među njima i onih koje su izgubile inicijalne diplome na kragujevačkom Univerzitetu. U slučaju da se to utvrdi za određenu osobu, sastaće se radno telo za staleška pitanja koje onda predlaže veću komore da im se oduzme licenca za rad. Valja reći da sve one imaju i završene srednje medicinske škole za što su već pre imale licence. Naime, odradile su nakon završene škole pripravnički staž i položile stručni ispit. Pokaže li se da nekoj od njih treba oduzeti licencu, obavestićemo njihova poslodavca, a moramo obavestiti i policiju - objašnjava Gazić eventualne buduće korake.

Inače, prema nekim informacijama iz Srbije, navodno su svi kojima su diplome poništene već obavešteni da im je taj dokument nevažeći. Naime, postoji mogućnost da neko ima diplomu iz Kragujevca, ali je nikad nije nostrifikovao, što znači da ni ne radi u struci.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti