Misterija smrti niškog studenta tokom policijske akcije i danas traje: Ko je, kako i zašto ubio Nikolu Albijanića?

31.07.2022

07:15

0

Zvanična verzija prepuna rupa i pitanja bez odgovora punih 15 godina

Misterija smrti niškog studenta tokom policijske akcije i danas traje: Ko je, kako i zašto ubio Nikolu Albijanića?
nikola albijanic1 - Copyright Printscreen/Facebook/Nikola Albijanic

Smrt 20-godišnjeg studenta Ekonomskog fakulteta Nikole Albijanića, nedaleko od svoje rodne kuće u niškom naselju Branko Bjegović i danas, 15 godina kasnije, pod velom je tajne. Zvanično, Nikola je preminuo od posledica delovanja vatrenog oružja u toku policijske akcije, 29. jula 2007. godine, oko tri časa, u Biokovskoj ulici. Polcija je negirala da je pucala, a kasnije saopštenu verziju Nikolina rodbina i prijatelji nikad nisu prihvatili kao istinitu.

Prema zvaničnoj verziji, Albijanić je imao pištolj u torbici i bežeći od policije slučajno je opalio i sam sebe smrtno ranio u srce, a da pištolj iz torbice nije vadio.

Printscreen/Facebook/Nikola Albijanic
 

Istražni sudija tadašnjeg Okružnog suda u Nišu Saša Bošković izjavio je da je interventna patrola policije bila u potrazi za jednim vozilom i pred kućom Albijanića zatekla grupu mladića iz koje se on izdvojio i počeo da beži.

Začuo se, potom, jedan pucanj, mladić je pao na ulicu i iako je Hitna pomoć došla za 20 minuta, njemu nije bilo spasa i preminuo je posle pokušaja reanimacije u niškom Kliničkom centru. Pored njegovog tela policija je našla torbicu sa pištoljem.

Kobnu noć, kako je uoči sahrane vidno potresena pričala novinarima njegova sestra Ana, Nikola je proveo ispred porodične kuće u Mariborskoj ulici sa svojom drugaricom. Otišli su do grada da kupe sladoled, vratili se, a onda je Nikola odvezao kolima, nekih 200 metara do njene kuće.

Zavoj i mladići iz kraja

Kad se vratio parkirao je beli “golf” ispred ograde. Tada su se pojavili neki mladići iz kraja, a jedan od njih je imao povređenu glavu. Zatražili su od Nikole zavoj iz kutije za prvu pomoć iz automobila. On je uzvratio da je nema u kolima. U tom momentu, pojavila se interventna jedinica policije i počela da tuče sve redom. Nikola je iz straha počeo da beži, a onda je u susednoj Biokovskoj ulici odjeknuo jedan hitac.

Printscreen/Facebook/Nikola Albijanic
 

Rodbina Nikole Albijanića tvrdila je da mladić nije posedovao pištolj i da nije znao da ga koristi, i  čudili su se otkud mu torba koja je pronađena pored njega kada je ubijen. Pretpostavljali su da pištolj nije njegov i da su mladići koji su tražili zavoj zamolili Nikolu da im pričuva tu torbu.

Ana Albijanić na desetogodišnjicu od bratovljeve smrti rekla je za medije da punu deceniju čeka pravdu za svog tragično preminulog brata, ali nikako da je dočeka. Porodica uporno pokušava da sazna šta se zaista desilo.

Centru za forenzička istraživanja iz Novog Sada dodeljeno je da rekonstruiše Nikolinu smrt u 3D tehnici. Rekonstrukcija je rađena na osnovu zvaničnih dokumenata i materijala prikupljenih tokom istrage.

Loša istraga

- Rezultati rekonstrukcije suprotni su onima koje smo do sada dobijali. Na osnovu toga se ispostavilo da smo sve ove godine mi bili u pravu i da je gotovo nemoguće da se naš Nikola sam ubio, slučajno pucajući iz pištolja koji je imao u torbici - rekla je tada Ana.

Rekonstrukcija je, kako je objasnila Ana, pokazala i da je dotadašnja istraga nije bila dobro urađena na više nivoa.

Prvo, nemoguće je da neko ko ima prostrelnu ranu srca pređe 30 metara, iz jednog u drugo dvorište, kako ispada iz zvanične verzije. Drugo, na Nikolinoj ruci nisu nađeni tragovi barutnih čestica, a da je on sam opalio pištolj, koji je bio u torbici, morao bi imati tragove nitrita na ruci, i treće nije realno da on povuče oroz preko torbice i to bez vađenja pištolja.

Misterija smrti Nikole Albijanića traje do danas i niko ni porodici ni javnosti nije dao odgovore na mnogobrojna pitanja. Ni posle saslušanja pedesetak svedoka, izveštaja obducenata i nalaza veštaka, ne zna se čija je ruka i kako iz pištolja marke "imp" ispalila smrtonosni hitac u dvadesetogodišnjeg niškog studenta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike