Pet dokaza koji su naveli Tužilaštvo da osudi Zorana Marjanovića: Suprug ubijene Jelene u suzama dočekao presudu

22.07.2022

10:26

1

Nakon šest godina suđenja Viši sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu

Pet dokaza koji su naveli Tužilaštvo da osudi Zorana Marjanovića: Suprug ubijene Jelene u suzama dočekao presudu
Zoran Marjanović (1) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Zoran Marjanović osuđen je danas na 40 godina zatvora za teško ubistvo supruge, pevačice Jelene Marjanović 2. aprila 2016. godine na nasipu u Borči prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu.

Njegov advokat, Nikola Dumnić, istakao je da je presuda skandalozna i obrazložio:

- Presuda je doneta bez ijednog personalnog dokaza, nije postojao niko da ga je video da je uradio to krivično delo, kao što ni na njemu ni na njoj nije pronađen nikakav trag koji bi upućivao na takav zaključak. Predsudu smatram skandaloznom, a pratite šta će se nakon nje dešavati - rekao je Dumnić

Podsetimo, u trenutku Jeleninog nestanka, Zoran, ona i njihova, tada petogodišnja ćerka, Jana uputili su se kao nasipu u Borči. Jelena je otišla da trči, a Zoran ju je sa ćerkom polako pratio. U jednom trenutku su je ispustili iz vida.

Nakon nekog vremena, Zoran Marjanović je prijavio njen nestanak, a 20 sati kasnije, beživotno telo pevačice pronađeno u blizini mesta gde ju je suprug poslednji put video, u kanalu sa vodom dubine jedva metar.

Kad je telo nađeno, odmah je bilo jasno da se nad pevačicom neko krvnički iživljavao i da je udarana nepoznatim predmetom u teme. 

Usledilo je šest godina suđenja, vraćanja u nazad, proveravanja dokaza, sve do današnjeg dana kada je doneta prvostepena presuda.

Ovih pet dokaza dovelo je Tužilaštvo do Marjanovića.

Odglumio nestanak?

Tužilaštvo se pitalo zbog čega je Zoran Marjanović uznemireno prvo pozvao svog prijatelja policajca, da ga pita kako da prijavi nestanak svoje žene, a odmah ga potom i prijavio. Tužilac je aludirao na to da je Marjanović izvršio zločin, odmah posle toga upalio telefon, glumio uznemirenost i prijavio nestanak da se na njega ne bi posumnjalo.

Advokati su sa druge strane, izneli sledeću odbranu.

Naime, Zoran i Jelena su imali ustaljenu rutinu kada ona ide na trening i uvek su se nalazili na kraju nasipa. Zoran, u vremenu kada je trebalo da se nađu, nije video Jelenu i počeo je da se brine. Mahnito je počeo da je zove na telefon, što potvrđuju i identifikovani pozivi na njenom i njegovom telefonu. Kada mu se nije javila na telefon, a nije je ni video na mestu gde je trebalo da se nađu, Zoran je počeo prolaznicima da objašnjava kako mu je žena bila obučena i da ih pita da li su je videli, ali niko nije mogao da mu pomogne. Posle toga, on je uznemiren i zabrinut pozvao svog prijatelja policajca, a zatim i prijavio nestanak.

Prolaznici koje je Zoran tada zaustavio, kako je objasnio njegov tim advokata, mogli su da posvedoče da Marjanović na sebi nije imao tragove krvi, da nije bio zadihan, niti mokar od vode iz kanala gde je Jelena živa bačena.

Ipak, Tužilaštvo tvrdi da je Marjanović imao vremena da ode i presvuče garderobu.

Bio mu isključen telefon neko vreme?

Prema svedočenju veštaka za telekomunikacije Dragomira Vasiljevića, Zoran Marjanović je svoj mobilni telefon namerno isključio čim je Jelena krenula da trenira, a ponovo ga uključio u 17.04 kobnog dana. Tužilaštvo navodi da mu je to dalo dovoljno vremena da sretne Jelenu, ubije je i vrati se na nasip gde će uključiti telefon.

Odbrana je, sa druge strane, kao svedoke pozvala inženjere iz Telekoma Srbije, koji su potvrdili da nikakvog isključivanja Zoranovog telefona nije bilo.

Isto tako, odbrana tvrdi da je fizički nemoguće da je on Jelenu stigao, jer je ona trčala, a on išao sa petogodišnjim detetom.

Odakle mu blato na pantalonama?

Još jedan od misterija je bila odakle Marjanoviću blato na pantalonama ako nije bio u kanalu u kom je Jelena ubijena, a Tužilaštvo tvrdi da se sastav poklapa sa blatom baš iz tog kanala.

Kako je to bio jedan od ključnih dokaza, na poslednjem suđenju ponovo je pozvan veštak Dušan Keckarević, koji je potvrdio da blato sa Zoranovih pantalona nije nužno iz tog kanala i da bi, ako je Zoran zaista bio tamo i počinio zločin, na njegovoj odeći moralo biti tragova krvi i DNK Jelene Marjanović.

Odbrana je u završnoj reči to i govorila i objasnila da su, pre nego što je Jelena počela da trči, njih dvoje sa malom Janom preskakali vijaču i da su mu pantalone zbog toga bile blatnjave.

Takođe, svedok Milan Radić rekao je da je, dok je prolazio na biciklu, video muškarca i ženu na nasipu. Prema njegovim rečima, video je tamnokosu ženu koja je na sebi nosila svetlosivu trenerku i duks boje kajsije i muškarca koji je na sebi imao crnu jaknu i maskirne pantalone sa zelenim i crnim šarama.

Da su to zaista bili Zoran i Jelena, najveću sumnju su probudile maskirne pantalone i njena tamna kosa.

Međutim, čovek je rekao da ne može da tvrdi da su to bili oni, a ni njihova odeća se nije slagala. Navodno, Jelena je na sebi imala plavi duks i crnu trenerku, a Zoran majicu, prsluk i maskirne pantalone koje su bile plavo-sive.

Ako je Zoran Marjanović izvršilac zločina, gde je u tom trenutku bila njegova i Jelenina ćerka Jana?

Jedan od dokaza oko kog se na suđenjima za ubistvo Jelene Marjanović dugo vodila polemika jeste svedočenje njihove ćerke Jane, koja sada ima 11 godina. Jana je u svom svedočenju objasnila da se tog dana nije odvajala od oca i da nisu silazili sa nasipa.

Međutim, Tužilaštvo je iznelo pretpostavku, prema svedočenjima veštaka, da je Zoran imao vremena da siđe sa nasipa do kanala, ubije Jelenu i vrati se kod njihove ćerke. Osim gore navedene nelogičnosti, da Zoran nije imao nikakve tragove na svojoj odeći, odbrana je ovu pretpostavku objasnila kao bizarnu.

- Sigurno nije mogao da ostavi dete pa da trkne da je ubije - rekao je Marjanovićev branilac Nikola Dumnić.

Ipak, Tužilaštvo je tvrdilo da Janino svedočenje nije relevantno jer je detetu sve to zbunjujuće, bila je vrlo mala i moguće je da se ne seća čitavog dana. Kao i da postoje sumnje da je porodica Zorana Marjanovića na taj iskaz nagovorila.

Gde su dokazi koji nisu vezani za Zorana Marjanovića i na koga oni ukazuju?

Prema rečima odbrane Zorana Marjanovića, odgovorne državne institucije, na čijem čelu je bio Nebojša Stefanović, nisu blagovremeno obavile svoj posao. Policiji je trebalo više sati da pronađe Jelenin telefon koji je bio uključen, a kada je Zoran prijavio njen nestanak rekli su mu: "Idite kući, žena vam je najverovatnije tamo."

Takođe, porodica Marjanović je bila prisluškivana, a ti transkripti nikada nisu uzeti u obzir kao dokazi, niti su pokazivani. Niko, kako se tvrdi, nije ni video nalog za njihovo prisluškivanje.

Takođe, na odeći ubijene pevačice mogao se pronaći DNK N. N. muške osobe, ali to niko nije uzeo u obzir, jer, kako smatra odbrana, dokazuje se samo Marjanovićeva krivica, a ne i istina.

 Zoranova devojka Zorica bila je vidno nezadovoljna odlukom suda, zbog čega je udaljena iz sudnice.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike