Dnevno se gube dva života u saobraćaju: Užasna julska statistika - srpski vozači najviše izbegavaju vezivanje pojasa

19.07.2022

08:10

0

U Srbiji od početka jula u saobraćaju, živote je izgubilo gotovo 20 osoba

Dnevno se gube dva života u saobraćaju: Užasna julska statistika - srpski vozači najviše izbegavaju vezivanje pojasa
Saobraćajna policija - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Tokom letnjih meseci uzrok svake druge saobraćajne nesreće je neprilagođena brzina. Na drugom i trećem mestu su vožnja u alkoholisanom stanju i nevezivanje pojasa. Statistika kaže - četvrtinu života provedemo u saobraćaju.

Za samo šest meseci ove godine 220.000 vozača kažnjeno je zbog prekoračenja brzine, dok je 30.000 vozača isključeno iz saobraćaja zato što su vozili pijani. U istom periodu poginulo je više od 260 osoba.

Zakon, kaznene mere i institucije koje propise sprovode imamo. Stručnjaci poručuju da se propisano sprovodi ne bismo dnevno gubili dva života.

- Mora da postoji i da, kako mi to volimo da kažemo, pravda da bude dostignuta. Da se ukoliko je neko uhvaćen u nekom prekršaju bude i procesuiran i kažnjen adekvatno, a ne samo da imamo zaprećene kazne za određeni prekršaj - kaže prodekan za naučno-istraživački rad sa Saobraćajnog fakulteta dr Dalibor Pešić, prenosi RTS.

Više od 1.500 vozača godišnje, zbog nasilničke vožnje, bude kažnjeno kaznom zatvora i zabranom upravljanja vozilom. Stručnjaci međutim upozoravaju, da to nije dovoljno. Iz beogradskog prekršajnog suda navode da je ove godine sedam prekršilaca završilo u zatvoru, dok je prošle godine tu kaznu odslužilo njih 44.

Od početka godine 60 odsto poginulih vozača i putnika nije koristilo sigurnosni pojas, zbog toga je poginulo njih 80. I dok se u evropskim zemljama 90 odsto putnika vezuje, u Srbiji tek svaki peti koristi pojas na zadnjoj klupi.

Leto i sezona godišnjih odmora donosi pojačan intenzitet saobraćaja i povećan broj stranih državljana koji prolaze kroz našu zemlju. U toku je nacionalna kampanja "Vozi odmoran", kojom se apeluje na dodatnu pažnju za volanom i poštovanje ograničenja brzine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike