"Milenkovićevu ugroženost ne utvrđuje tužilaštvo": Viši javni tužilac se oglasio o saslušanju Malog Sente

16.07.2022

12:06

0

Epilog će biti poznat nakon što se iz prikupljenih dokaza i informacija utvrdi da li ima ili nema osnova sumnje za Milenkovićevu krivičnu odgovornost

"Milenkovićevu ugroženost ne utvrđuje tužilaštvo": Viši javni tužilac se oglasio o saslušanju Malog Sente
mali senta 0607 2022 foto sivacki (5) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović ukazao je da se provere koje se vrše u vezi sa postupanjem načelnika beogradske policije Odeljenja za borbu protiv droga Slobodana Milenkovića ne zasnivaju samo na navodima pojedinih medija i bivših visokih funkcionera MUP-a, već i na konkretnim činjenicama koje su vrlo indikativne i zahtevaju detaljno utvrđivanje svih relevantnih okolnosti.

On smatra da je zamena teza koja se vrši skretanjem pažnje javnosti na slučaj "Jovanjica" deo taktike, možda ne toliko samog Milenkovića, koliko pojedinaca i pojedinih medija, sve u cilju da se umanji značaj postupanja javnog tužilastva i da se unapred diskredituju njegove odluke.

- Jasno ću da ponovim sada, ovo tužilaštvo ne istražuje "Jovanjicu" niti ugroženost Milenkovićeve bezbednosti. Sve okolnosti u vezi za predmetom "Jovanjica", pa i najavljeno svedočenje Milenkovića u nadležnosti su Tužilaštva za organizovani kriminal koje vodi postupke u vezi sa tim predmetom - rekao je Viši javni tužilac u Beogradu.

Što se tiče provere, odnosno procene ugroženosti nečije bezbednosti, pa i Slobodana Milenkovića, to, kako je ukazao, ne utvrđuje tužilaštvo već drugi, za to nadležni državni organi i tek ukoliko oni utvrde da ima elemenata nekog krivičnog dela oni obaveštavaju nadležno tužilaštvo.

Provere za koje je nadležno Više javno tužilaštvo u Beogradu tiču se konkretnih činjenica, koje su Milenkoviću delom predočene tokom razgovora, u svojstvu građanina, ali na koje se nije izjasnio, navodeći da mu je za to neophodno odobrenje nadređenih u MUP-u. Po prijemu odluke ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina kojom je Milenković oslobođen čuvanja tajnosti podataka za potrebe davanja iskaza, razgovor sa njim je ponovo zakazan za 19. jul, napomenuo je Stefanović.

- Ističem da je Više javno tužilaštvo u Beogradu i te kako zainteresovano za zakonitost rada načelnika IV Odeljenja UKP-a i njegovih inspektora, upravo zbog naše nadležnosti za suzbijanje trgovine narkoticima, kao i svakodnevne saradnje sa Milenkovićem lično i sa inspektorima u tom odeljenju. Zbog toga, svaka indicija u nezakonitost njegovog rada mora biti proverena. Kao sto smo i najavili, provere se nastavljaju, uz uvažavanje pretpostavke nevinosti - rekao je Viši javni tužilac u Beogradu.

On je poručio da će u svemu biti postupano u skladu sa zakonom, a da će epilog biti poznat nakon što se iz prikupljenih dokaza i informacija utvrdi da li ima ili nema osnova sumnje za Milenkovićevu krivičnu odgovornost.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike