Za pola godine Više tužilaštvo u Beogradu podiglo 495 optužnica: Iza rešetaka 320 ljudi

05.07.2022

09:25

0

Autor: Mi. S.

Od 1. januara do 30. juna doneto ukupno 460 naredbi o sprovođenju istrage

Za pola godine Više tužilaštvo u Beogradu podiglo 495 optužnica: Iza rešetaka 320 ljudi
Copyright ATAImages/Milos Tešić

Više javno tužilaštvo u Beogradu je u toku prvih šest meseci u ovoj godini podiglo ukupno 495 optužnica i optužnih predloga protiv počinilaca niza teških krivičnih dela iz nadležnosti ovog tužilaštva.

Od ovog broja, kako je navedeno u saopštenju tužilaštva, zbog krivičnih dela iz oblasti opšteg kriminala, sudu je podneto 371 optužnica i 35 optužnih predloga, kao i pet predloga za izricanje mere psihijatrijskog lečenja.

Zbog krivičnih dela iz oblasti korupcije sudu je podneto ukupno 22 optužnice i 38 optužnih predloga, a zbog krivičnih dela visokotehnološkog kriminala podneto je 29 optužnih predloga.

U istom vremenskom periodu, od 1. januara do zaključno sa 30. junom, po nalogu ovog tužilaštva uhapšene su ili zadržane 454 osobe, od kojih se 320 nalazi u pritvoru.

Doneto je ukupno 460 naredbi o sprovođenju istrage, od čega se 418 odnosi na krivična dela opšteg kriminala, a 42 na koruptivna krivična dela.

Pritvoren 21 maloletnik

Kada su u pitanju maloletni izvršioci kriviničnih dela i zakonske specifičnosti koje se primenjuju prilikom njihovog procesuiranja, Odeljenje za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnelo je sudu 33 predloga za izricanje krivične sankcije, a prema 21 maloletniku je određen pritvor.

Takođe, podneto je 93 zahteva za pokretanje pripremnog postupka protiv maloletnika, a doneto je i 7 odluka da se ne zahteva pokretanje krivičnog postupka, kao i dve odluke o odbačaju krivične prijave.

Više javno tužilaštvo u Beogradu posebno ističe da je, od 1. januara, kad je na funkciju stupio Viši javni tužilac Nenad Stefanović, organizacionim i kadrovskim izmenama, rad njegovih zamenika kao i svih odeljenja tužilaštva, podignut na efikasniji i delotvorniji nivo, što pokazuju i rezultati rada.

Posebno je poboljšana saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, kao i sa Bezbednosno informativnom agencijom, koje se ogledaju u uspešnoj realizaciji akcija usmerenih ka suzbijnaju svih oblika kriminaliteta iz nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Podsećamo da je odlukom tužioca Stefanovića u februaru formirano novo Odeljenje za nadzor, sa ciljem ujednačavanja postupanja i prakse, kako ovog tužilaštva tako i svih šest osnovih javnih tužilaštava sa teritorije njegove nadležnosti.

Brzo identifikovanje nasilnika

Takođe, tužilac Stefanović je odredio kontakt tačke za brzo identifikovanje i procesuiranje izvršilaca krivičnih dela u vezi sa nasiljem na sportskim priredbama, krivičnih dela izvršenih protiv pripadnika Mistarstva unutrašnjih poslova, kao i protiv advokata.

U cilju vraćanja poverenja građana u rad pravosuđa, kao i preciznijeg, tačnijeg i blagovremenog informisanja javnosti, Više javno tužilaštvo u Beogradu intenzivno radi i na povećanju transparetnosti svog postupanja.

Zbog toga je u maju mesecu uspostavljena služba za odnose sa javnošću, kojom rukovodi bivši novinar, sa dugogodišnjim iskustvom u izveštavanju iz oblasti sudske hronike i pravosuđa u celini.

Od 5. maja zaključno sa 30. junom, tužilaštvo je objavilo ukupno 186 informacija o svom postupanju, od čega su 77 saopštenja za javnost, a 109 odgovori na novinarska pitanja, što je do sada najveći broj objava koje je dalo neko javno tužilaštvo u Srbiji.

Takođe, tužilaštvo je na, od 57 primljenih zahteva za informacije od javnog značaja od početka godine, udovoljilo na 53 zahteva, a samo četiri zahteva je odbilo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike