Porodica ubijenog Amerikanca nezadovoljna presudom: Osuđena i petorica Srba, jedan od osumnjičenih izneo odbranu: Rasplamsao je svađu

18.06.2022

14:00

0

Autor: M.P.

Do tuče je došlo u julu 2017. godine u popularnom letovalištu na Zakintosu

Porodica ubijenog Amerikanca nezadovoljna presudom: Osuđena i petorica Srba, jedan od osumnjičenih izneo odbranu: Rasplamsao je svađu
bakari henderson face (1) - Copyright Printscreen/Facebook/bakarihenderson

Na ponovljenom suđenju na drugostepenom sudu u Patri petorica Srba i jedan britanski državljanin poreklom iz BiH proglašeni su krivim za smrt američkog državljanina Bakarija Handersona na Zakintosu u julu 2017. godine.

Podsetimo, te noći je u Laganasu došlo do tuče više lica, a kako je na ranijim suđenjima objasnio šef medicinske forenzičke službe Petra Angeliki Ciola, Henderson je zadobio više udaraca u glavu i telo, ali da su oni koji su doveli do smrti bili u glavu.

On je rekao da je "svaki od udaraca odvojeno i zajedno doprineo kobnom ishodu" dodajući da je Henderson preminuo usled "prekomernog istezanja glave žrtve od tri udarca pesnicama koje je zadobio na početku tuče po licu", a ne udarca koji je zadobio u potiljak kada je pao na pločnik.

Henderson "rasplamsao" svađu?

Profimedia/Facebook/CBS Youtube
 

Na suđenju početkom juna, tužilac Apelacionog suda u Patri zatražio je krivicu svih šestoro optuženih za namerno ubistvo.

Britanski državljanin bosanskog porekla koji je bio i glavno optuženi, a koji se jedini i dalje nalazio u zatvoru, tada se izvinio svima.

- Želeo sam da porodica Bakarija Henderskona bude danas ovde da im kažem zbog čega žalim zbog onoga što se dogodilo - rekao je on tada.

Optuženi je, opisujući šta se dogodilo kobne julske noći u glavnoj ulici Laganasa na Zakintosu, rekao da je bio ljut na Hendersona jer ga je "udario u lokalu".

- Prvo sam ga udario pesnicom. Čim sam ga udario stigli su i ostali. Kada je pao, udario sam par puta "u vazduh", a onda sam napustio mesto. Nisam imao pojma da je mrtav - rekao je on.

On je tada tvrdio da nije odgovoran za smrt mladog Amerikanca i da ga je, čim je napustio lice mesta, čuo kako govori. On je dodao da je Henderson "rasplamsao" svađu.

- Bio je agresivan, grub i vređao je Srbe. Rekao sam mu: 'Stani, gubi se odavde!' Ali bilo je kao da pričaš zidu. Uzeo je pepeljaru i bacio je na mene i počeo sam da bežim. U tom trenutku mi se zamutilo, krenuo sam za njim, odjednom sam se našao ispred njega, još sam bio ljut - rekao je on i opisao je potom kako ga je udario.

- Pogrešio sam. Pet godina sam u zatvoru. Stidim se da stojim pred vama. Nisam tako odrastao - rekao je on na suđenju.

Podsetimo, mladići su prvostepenom presudom osuđeni na zatvorske kazne zbog nanošenja teških telesnih povreda mladom Hendersonu. Prema presudi donetoj 22. novembra 2018. godine, najvišu kaznu dobio je D. R., i to 10 godina zatvora, M. I., S. S. i N. R. osuđeni su na po godinu manje, kao mlađi punoletnici, dok je M. S. osuđen na pet godina. Amir O., britanski državljanin poreklom iz BiH, osuđen je na 15 godina zatvora. Sud je oslobodio barmena Jorgosa S.

Potvrđena presuda

Profimedia
 

Drugostepeni sud je potvrdio kazne izrečene na prvostepenom suđenju 2018. godine, prenosi grčki list Ekatimerini.

Petorica optuženih proglašena su krivim za nanošenje telesnih povreda sa predumišljajem, a jedan za nanošenje telesnih povreda sa smrtnim ishodom.

Sud je jednom okrivljenom izrekao kaznu od deset godina zatvora, četvorici okrivljenih osam godina i drugom okrivljenom pet godina zatvora.

Branioci su izjavili da su zadovoljni presudom, ali Hristos Kaklamanis, advokat koji zastupa Hendersonovu porodicu, naveo je da će porodica "tražiti, kada to postane izvodljivo, da Vrhovni sud poništi odluku", navodi grčki list.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike