Ko je bio Minja Šaković? Prvi put ubio kao maloletnik, likvidaciju izbegao čak četiri puta!

18.06.2022

07:38

0

Sumnja se da je učestvovao u ubistvu vođe navijača Partizana

Ko je bio Minja Šaković? Prvi put ubio kao maloletnik, likvidaciju izbegao čak četiri puta!
Milić Minja Šaković jutjub vijesti1 - Copyright Printscreen/YouTube/Vijesti online

Ubijeni Škaljarac, Milić Minja Šaković, koji je važio za vođu podgoričkog ogranka, na meti suparničkih klanova bio je već nekoliko godina u nazad.

Podsetimo, njega je sinoć iz vatrenog oružja likvidirao za sada neidentifikovan muškarac, 20 minuta pre ponoći, u budvanskom kafiću Kolorado.

Preživeo napad 2017. godine

Pre pet godina spremana je likvidacija Šakovića u kafiću "Auto Zete" dok je čekao da mu se opere auto, kada je u njega zapucano iz automatske puške. 

Međutim, nastradao je  Podgoričanin Ivan Nedović, sin vlasnika auto-servisa, koji se ni kriv ni dužan našao za stolom sa Šakovićem.

Veruje se da je Škaljarac tada preživeo zbog brata Marka koji se bacio preko njega i oborio ga na pod.

Dva meseca nakon napada, Šaković je prijavio policiji da ga je zagoričkim ulicama jurio muškarac, koji je navodno biciklom došao do njegove kuće da ga likvidira.

Na snimku sa nadzornih kamera viđen ej muškarac sa fantomkom i rancem na leđima kako se šunja oko njegove kuće.

Planirali likvidaciju i prošle godine

Početkom marta prošle godine, policija je uhapsila petočlanu organizovanu kriminalnu grupu kojoj se na teret stavlja planiranje ubistva Milića Minje Šakovića.

U kriptovanim telefonima uhapšenih pronađeno je više fotografija Škaljarca.

Specijalno državno tužilaštvo i policija veruju da su članovi grupe planirali likvidaciju Šakovića iz obližnjeg iznajmljenog stana iz snajpera u trenutku kada Škaljarac izađe iz svoje kuće, a zatim bekstvo sa manjim automobilom koji su hteli da zapale na periferiji grada.

Još jedan sumnjiv slučaj dogodio se godinu dana ranije, kada je Šaković ostao bez blindiranog audija. Lažni kupci su mu tada ukrali automobil i umesto nekoliko desetina hiljada evra, kako je bio dogovor, ostavili falsifikovani pasoš.

Specijalno državno tužilaštvo i ovaj slučaj je okarakterisalo kao sumnju na pokušaj likvidacije Šakovića.

Zbog višegodišnjeg rata "škaljarskog" i "kavačkog" klana Šaković je, kažu upućeni, bio veoma oprezan. Retko je izlazio iz kuće, a koristio je samo blindirani automobil i kretao se samo u pratnji obezbeđenja.

Ubio kao maloletnik

Šaković je još kao maloletnik, krajem avgusta 2005. godine, u Zagoriču ubio Podgoričanina Mi­ro­ja Ba­o­šića (26).

On je tada, sa svojim bratom Markom (19) sačekao sakriven u žbunju Baošića ispred kuće, a zatim ispalio šaržer metaka u njega.

Mladić je preminuo pola sata kasnije u Kliničkom centru u Podgorici.

Maloletni Šaković je osuđen na  10 godina zatvora, ali mu je kazna zbog godina odlukom Apelacionog suda preinačena na vaspitnu meru u trajanju od jedne do četiri godine. Njegov brat Marko Šaković osuđen je na 12 godina, ali je i ta robija kasnije smanjena.

Pretpostavlja se da se motiv ubistva krije u razmiricama između Šakovićevog brata i Baošića.

Marko Šaković teško je ranjen 2004. godine, kada ga je Baošić upucao u glavu zbog čega je osuđen na četiri godine zatvora.

Opet, ovaj napad usledio je nakon što je Marko Šaković 2003. godine u centru Pod­go­ri­ce, ranio Baošića, ali i slučajno ženu, koja je u blizini prodavala cveće.

Ubijeni Šaković je i 2012. godine osuđen na pola godine zatvora zbog nasilničkog ponašanja nad porodicom Škrijelj.

I brat od strica Šakovića, Miloš Šaković (31) ubijen je 31. marta 2018. godine u samom centru Podgorice u lokalu "Forum". U napadu je ubijena i slučajna žrtva Radivoje Jovanović (42), koji je sedio za susednim stolom kada je maskirani ubica zapucao.

Sumnja se da je učestvovao u ubistvu Saleta Mutavog?

Beogradska policija tragala je za Šakovićem zbog sumnje da je čestvovao u likvidaciji vođe navijača Partizana, Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi koji je ubijen, 13. oktobra 2016. godine.

Šaković je imao podebeo dosije, a hapšen je i 2019. godine u Podgorici zbog sumnje da je 27. marta 2016. u Kotoru pokušao da ubije dvojicu članova kavačkog kriminalnog klana.

Iz Uprave policije tada su saopštili da su osumnjičeni za pokušaj ubistva i navodne vođe škaljaraca Jovan Vukotić i kasnije ubijeni Igor Dedović.

Šaković je izjavio da u noći kada je pucano na Vojina Stupara i Miloša Radonjića nije bio u Kotoru.

Prema tužilačkom aktu pištolj je prvi potegao i zapucao Vukotić, nakon čega su, u trenutku kada su Stupar i Radonjić izašli iz vozila i krenuli da beže, iz “BMW-a” izašli Dedović i Šaković “koji su držali pištolje NN marke, kalibra 7,65, nakon čega su sva trojica ispalili više projektila u pravcu oštećenih”.

Šaković je proveo pola godine u pritvoru.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike