Baku na rođendan izbo šrafcigerom i nožem: Davidu izrečena mera obaveznog lečenja!

13.06.2022

08:14

0

Posle presude. otac optuženog, Ðorđe počeo da aplaudira i rekao sudskom veću "želim vam svima takvu pravdu"

Baku na rođendan izbo šrafcigerom i nožem: Davidu izrečena mera obaveznog lečenja!
david dudić - Copyright Fejsbuk/David Dudić

Viši sud u Beogradu izrekao je danas umesto kazne, meru bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi Davidu Dudiću (25), zbog ubistva svoje bake Desanke 15. decembra prošle godine na njen 70. rođendan, u beogradskom naselju Kotež.

Sudija je obrazlažući presudu rekla da je neuropsihijatrijskim veštačenjem utvrđeno da je optuženi za vreme ubistva nije bio svestan svog dela.

Sud je oslobodio Dudića plaćanja sudskih troškova i produžio mu čuvanje u zatvorskoj bolnici do upućivanja na izvršenje mere.

Nakon izricanja presude. otac optuženog, Ðorđe Dudić, počeo je da aplaudira i rekao sudskom veću "svaka vam čast", kao i "želim vam svima takvu pravdu".

Facebook
 

Postupajući tužilac Goran Medaković je u završnoj reči rekao da je nesumnjivo utvrđeno da je Dudić počinio protivpravno delo i da u trenutku tog dela nije bio svestan, kao i da je bio u psihotičnom stanju koje je slično šizofreniji.

Tužilac je tražio da mu sud izrekne meru bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

Advokatica optuženog je u završnoj reči rekla da je utvrđeno da je on počinio delo, ali i da su veštaci potvrdili da je za vreme ubistva bio neuračunljiv.

Advokat oštećenog sina ubijene žene, a oca optuženog, u svojoj završnoj reči tvrdio je da je Dudić uračunljiv i protivio se da mu sud izrekne samo meru, već je zahtevao da mu se sudi kao uračunljivoj osobi.

Dudić je tokom izlaganja odbrane na prethodnom ročištu priznao da je kriv za ubistvo svoje bake, tvrdeći da se ne seća samog dela.

Fejsbuk/David Dudić
 

Veštak psihijatar Svetislav Mišković u toku suđenja rekao je da je Dudić u vreme krivičnog dela bio u stanju potpune neuračunljivosti i da mu je dijagnostikovan akutno-prolazni duševni poremećaj sličan šizofreniji, te da su njegove sposobnosti da shvati ozbiljnost dela bile isključene.

Advokat Ðorđa Dudića je rekao da se pridružuje krivičnom gonjenju i da ističe imovinsko-pravni zahtev.

Optuženi Dudić je svojoj baki, nožem i šrafcigerom zadao više ubodnih rana, od kojih je ona preminula. Sumnja se da je Dudić došao kod bake u stan i tražio od nje novac za drogu, a nakon što je rekla da nema, on je ubio. Ubistvu Desanke prisustvovao je njen drugi unuk, koji zbog povrede noge nije mogao da reaguje.

David Dudić se na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu branio ćutanjem.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike