Vulin oštar: Zalažem se da se onima koji izazovu saobraćajnu nesreću u pijanom i drogiranom stanju sudi kao za pokušaj ubistva

24.05.2022

11:07

0

Od početka godine saobraćajna policija je otkrila više od 1.000 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci

Vulin oštar: Zalažem se da se onima koji izazovu saobraćajnu nesreću u pijanom i drogiranom stanju sudi kao za pokušaj ubistva
MUP Aleksandar Vulin (1) - Copyright MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin prisustvovao je danas primopredaji opreme i uređaja za kontrolu psihoaktivnih supstanci u organizmu vozača koje je Agencija za bezbednost saobraćaja donirala Upravi saobraćajne policije.

Ministar unutrašnjih poslova istakao je da pripadnici saobraćajne policije nastavljaju akcije pojačane kontrole saobraćaja i da se zalaže da se kazne za saobraćajne prekršaje pooštre, a da se onima koji u pijanom ili drogiranom stanju izazovu saobraćajnu nesreću sudi kao za pokušaj ubistva.

-Od početka godine, saobraćajna policija je prilikom kontrole saobraćaja otkrila više od 21.000 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, od toga 4.100 sa preko 1,2 promila alkohola u organizmu i ti vozači su bili zadržani u našim službenim prostorijama, a preko 800 vozača imali su preko 2 promila alkohola u organizmu, što se tretira kao nasilnička vožnja.

 

Saobraćajna policija je otkrila više od 1.000 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, što je za 60 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, kada je otkriveno 625 vozača pod dejstvom narkotika. Ovo su zaista zastrašujući podaci i kao ministar unutrašnjih poslova predložiću da se kaznena politika pooštri kada je reč o saobraćajnim prekršajima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će u narednom periodu sprovoditi mere pojačane kontrole saobraćaja, koje će prvenstveno biti usmerene na kontrolu brzine i vožnje u alkoholisanom stanju i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci", poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

„Prethodnih dana, u Srbiji se dogodilo nekoliko teških saobraćajnih nezgoda, u kojima je poginulo osam osoba, a dve osobe su zadobile teške telesne povrede opasne po život. U petak 20. maja je u saobraćajnim nezgodama poginulo tri lica, a u subotu 21. maja je smrtno stradalo pet osoba. Ovo je već drugi vikend u maju mesecu u kome imamo veliki broj nastradalih lica, a najčešći uticajni faktor za događanje nezgoda je bila neprilagođena brzina", poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je da će zbog ovako poražavajućih rezultata i velikog broja stradalih u saobraćajnim nesrećama predložiti da se povede velika nacionalna kampanja, kako bi se i na taj način uticalo na građane da budu odgovorniji u saobraćaju.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević istakao je da će tokom predstojećih vikenda biti angažovani svi policijski službenici koji vrše kontrolu saobraćaja službenim motociklima, a sve u cilju očuvanja bezbednosti na našim putevima.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić poručio je da je izuzetno važno da se na vreme prepoznaju, otkriju i iz saobraćaja isključe oni koji voze pod dejstvom alkohola i narkotika, te da podržava predlog ministra policije Vulina da se povede jedna velika nacionalna kampanja.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike